Bărbații, în concediu paternal prelungit, după nașterea fiecărui copil
Vești grozave pentru tătici, mămici și, bineînțeles, pitici! Tații vor beneficia de concediu paternal prelungit, după nașterea fiecărui copil.
Guvernul a oficiat o Ordonanță de Urgență, care prelungește dreptul taților la concediu paternal, până la 15 zile lucrătoare, conform normelor europene în vigoare.
Este obligatoriu un curs de puericultură
Tot ce trebuie să facă viitorii tătici este să urmeze un curs de puericultură, apoi, să contacteze departamentul de Resurse Umane al angajatorului.
Astfel, aceștia vor beneficia de o indemnizație legală, precum în cazul concediului de odihnă plătit, în concordanță cu salariul primit, pentru perioada respectivă.
Citește și: «Gripa tomatelor», boala foarte contagioasă care a apărut la copii
Măsura se aplică în cazul fiecărui copil născut, așadar, copiii vor beneficia și de atenția sporită a taților, în primele săptămâni de viață, un lucru excelent, pentru familii, care își vor putea stabili sarcinile și responabilitățile față de noii născuți mult mai bine.
Nu este singura veste bună, în materie de concedii. Astfel, conform Avocatnet.ro, transpunerea unei directive europene presupune ca noi tipuri de concedii vor fi considerate perioade active, nefiind scăzute din concediul de odihnă.
Noi reguli privind concediile
Propunerea legislativă este deja înregistrată la Senat și presupune ca pe lângă perioadele deja prevăzute de Codul muncii să fie incluse și perioadele aferente concediului paternal, concediului de îngrijitor, precum și absența de la locul de muncă pentru urgențele familiale.
Ultimele două tipuri de concedii vor fi introduse în legislația română tot prin același proiect de lege.
Concediul de îngrijitor, care este diferit de cel medical pentru îngrijirea pacientului oncologic, va avea o durată de cel mult cinci zile lucrătoare pe an.
Citește și: Ștefania îl face pe Speak tătic: „Suntem la un alt nivel de iubire!”
Pentru urgențele familiale, salariații vor putea cere 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic. Pentru a intra în vigoare, propunerea trebuie să fie adoptată de Parlament, să fie promulgată de președintele țării, apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!