Băsescu vrea să fie în formă pentru război
Apt combatant! Preşedintele Traian Băsescu este pregătit fizic pentru războiul cu USL. De parcă ar presimţi că bătălia politică îi va pune la încercare toate forţele, şeful statului a fost surprins, ieri seară, în timp ce ieşea din Spitalul de Urgenţe Oftalmologice, unde a fost la un control.
Luni seara, preşedintele Băsescu şi-a luat SPP-iştii şi s-a oprit direct la Spitalul de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti. Un control de rutină sau probleme grave? Şeful statului a stat timp de o oră în instituţia medicală, iar la ieşire, fotoreporterii Click! l-au surprins când se pupa bucuros cu cele trei doctoriţe care l-au escortat, printre care şi cu managerul Monica Pop.
Verdictul medicilor a fost că nimic nu-l va împiedica pe Băsescu să vadă perfect mişcările adversarilor săi. Sosirea şi plecarea preşedintelui nu au trecut neobservate, pacienţii şi cadrele medicale care s-au intersectat cu „întâiul om în stat" oprindu-se să schimbe câteva cuvinte.
Dovada că Băsescu se pregăteşte fizic pentru o bătălie, care îi va pune la încercare toate limitele organismului, a venit la mai puţin de 24 de ore de la vizita la doctor. Parlamentarii USL au declanşat în forţă planul pentru suspendarea lui Traian Băsescu.
Pentru ca nimic să nu le stea în cale în vederea atingerii scopului, reprezentanţii Puterii au decis schimbarea lui Gheorghe Iancu, Avocatul Poporului, şi a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi a Senatului, Roberta Anastase, respectiv Vasile Blaga.
Specialiştii estimează că noile evenimente anunţă o schimbare radicală a tuturor regulilor de pe scena politică românească şi că bătălia se duce acum pe viaţă şi pe moarte.
La închiderea ediţiei, reprezentanţii PDL au anunţat că vor contesta revocările din funcţie a liderilor celor două camere a Parlamentului. În opinia lor, USL a încălcat grav regulamentele camerelor.
«Manipularea sau ameninţările la adresa instituţiilor reprezintă un motiv de îngrijorare» Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti
Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein, a precizat, ieri, într-un comunicat de presă, că este "profund preocupat de orice încercare de ameninţare a independenţei instituţiilor democratice din România.
Manipularea sau ameninţările la adresa instituţiilor dumneavoastră, în special a instanţelor judecătoreşti, nu vor reprezenta un motiv de îngrijorare doar pentru guvernul american, ci şi pentru modul în care România este percepută pe pieţele financiare. Astfel de acte au fost universal condamnate", a mai declarat ambasadorul SUA.
Comisarul european pentru Justiţie: «Sunt extrem de îngrijorată de situaţia din România»
„Sunt extrem de îngrijorată de recentele atacuri la adresa independenţei Curţii Constituţionale şi am cerut o analiză foarte detaliată a situaţiei generale din România. Trebuie văzut dacă recentele evoluţii politice au impact asupra funcţionării corecte a legilor europene în România”, a declarat comisarul european pentru justiţie, vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reading.
Este singura reacţie până acum venită din partea reprezentanţilor Comisiei Europene. O altă luare de poziţie a venit din partea preşedintelui grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, care a anunţat ieri că va sesiza Comisia Europeană asupra ultimelor evoluţii din România.
Vasile Blaga: «Este o lovitură de stat!»
Înainte de a fi revocat din funcţia de şef al Senatului, Vasile Blaga s-a adresat, în plen, premierului Victor Ponta: "Urmând exemplul dumneavoastră, domnule prim-ministru, de mâine, cetăţenii vor putea să nu respecte legea".
Blaga a mai declarat că este vorba despre "o lovitură de stat". Blaga a fost revocat cu 70 de voturi "pentru", o abţinere şi nici un vot împotrivă.
Crin Antonescu: «Sunt pregătit să fiu orice fel de preşedinte»
Copreşedintele USL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, după şedinţa grupurilor reunite ale uniunii, că este pregătit să preia conducerea Senatului.
"Sunt pregătit să fiu orice fel de preşedinte", a precizat Antonescu, potrivit impactnews.ro. Şi a şi reuşit, ieri, la ora 18.00, fiind ales preşedinte al Senatului.
Curtea Constituţională sesizează Consiliul Europei
Intenţia USL de a-l suspenda pe Traian Băsescu nu poate fi pusă în practică dacă cei de la putere nu scapă de judecătorii Curţii Constituţionale (CC).
Astfel că Uniunea vrea să-i schimbe pe doi dintre judecătorii CC. Drept urmare, instituţia a dat, ieri, un comunicat de presă prin care condamnă "măsurile ce se preconizează şi prin care se încalcă în mod flagrant Constituţia, normele democratice şi principiile statului de drept". CC a anunţat, de asemenea, că va sesiza Consiliul Europei.
Iată cei şase paşi pentru suspendarea preşedintelui
Pasul 1. Avocatul Poporului are puterea constituţională de a ataca la Curtea Constituţională ordonanţele de urgenţă ale Guvernului. Guvernul Ponta vrea să modifice Legea de funcţionare a Curţii Constituţionale prin ordonanţă de urgenţă. USL l-a numit pe Valer Dorneanu drept Avocat al Poporului.
Pasul 2. Modificarea Legii de funcţionare a Curţii Constituţionale astfel încât Curtea să nu mai aibă aviz obligatoriu pe hotărârile Parlamentului, ci aviz consultativ. Ponta vrea să schimbe ca să poată modifică uşor componenţa Curţii.
Pasul 3. Cei doi judecători ai CCR acuzaţi de incompatibilitate vor fi înlocuiţi, odata ce Legea de funcţionare a CCR este modificată. Din acest moment, procedura de suspendare a preşedintelui nu se va mai putea împiedica în CCR.
Pasul 4. Schimbarea preşedinţilor PDL ai Senatului (Vasile Blaga) şi Camerei Deputatilor (Roberta Anastase), ceea ce s-a şi întâmplat ieri. Pasul 5: Legea votului uninominal pur va fi refăcută şi ar putea trece uşor de o Curte Constituţională reorganizată.
Pasul 6. Odată “capturată” CCR, cele doua camere ale Parlamentului şi Avocatul Poporului, USL va demara procedura parlamentară de suspendare a lui Traian Băsescu. Între timp, vor putea modifica şi Legea Referendumului astfel încâit demiterea preşedintelui suspendat să se realizeze mai simplu. Adică cu jumătate + 1 din voturile exprimate.
Cronica unei zile politice nebune
Ora 10.10. Întrunite în procedură de urgenţă, Birourile Permanente Reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis convocarea la ora 14.00 a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru revocarea din funcţie a lui Gheorghe Iancu, Avocatul Poporului. Ora 10.32. Reprezentanţii USL depun în Parlament cererile de revocare a preşedinţilor Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi Senatului, Vasile Blaga. Ora 10.35. Vasile Blaga anunţă că nu va convoca sesiune extraordinară întrucât solicitarea USL este neconstituţională. Ora 10.45. Parlamentarii PDL părăsesc plenul reunit şi lasă pe pupitrele din sala de şedinţă foi cu mesaje „Salvaţi ICR", „Salvaţi TVR", „Salvaţi Monitorul Oficial"Ora 12.13. Sunt aleşi pe rând preşedinţii Radioului Naţional şi ai TVR, Ovidiu Miculescu şi Claudiu Săftoiu, reprezentanţi ai PSD şi respectiv PNL.Ora 12.15. Plenul reunit al Parlamentului ia din nou o pauză de consultări la cererea PDL. Reprezentanţii USL lansează în spaţiul public şi numele candidaţiilor formaţiunii la preşedinţia Camerei Deputaţilor şi Senatului: Valeriu Zgonea şi Crin Antonescu. Ora 12.40. Comisiile juridice reunite au aprobat revocarea Avocatului Poporului. Ora 13.07. Primul-ministru Victor Ponta şi preşedintele Senatului, Vasile Blaga, ţin două discursuri în faţa Parlamentului în care se atacă reciproc.Ora 15.49. Preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Daniel Buda, membru PDL, a declarat că PDL va ataca la Curtea Constituţională numirea interimară ca Avocat al Poporului a lui Valer Dorneanu. Ora 16.15. Parlamentarii sunt într-o nouă pauză de consultări, de data aceasta de două ore la solicitarea grupului democrat-liberal. Ora 17.25. Şedinţa Senatului pentru revocarea din funcţie a lui Vasile Blaga a început şi este condusă de vicepreşedintele Ioan Chelaru de la PSD. Ora 17.43. Vasile Blaga este revocat şi reprezentanţii USL îl propun ca înlocuitor pe Crin Antonescu. Ora 18.10. Crin Antonescu este noul preşedinte al Senatului, ales cu 73 de voturi pentru. Ora 19.00. Începe procedura revocării şi pentru Roberta Anastase. România are un nou Avocat al Poporului, Valer Dorneanu.