Bătăliile între roboți au devenit realitate. Sala Polivalentă din București ocupată de mașinării SF
Zeci de roboți, ringuri de lupte, galerii ca la fotbal, încordare, adrenalină. Vremurile în care elevii de liceu se interesau doar de distracții, discoteci și cluburi au apus. Sute de copii din toată România au participat sâmbătă și duminică la Camionatul Național de Robotică.
Sala Polivalentă din București a fost pe 2 și 3 aprilie templul științei românești. Într-un vacarm de nedescris s-a desfășurat Campionatul Național de Robotică al elevilor de liceu care a adunat la start 48 de roboți creați de echipe din toată țara.
Copiii au creat mașinării demne de orice film științifico-fantastic care se respectă. A fost o bătălie sportivă în toată regula, cu terenuri special amenajate pentru lupte între ”dihăniile” SF și galerii zgomotoase venite din toată România
Cei mai buni pleacă în SUA la Campionatul Mondial de Robotică
”Este a șasea ediție a campionatului care face parte dintr-un program american denumit First Tech Challenge. Inițial au fost 176 de echipe, din care după mai multe competiții regionale au rămas cele mai bune 48. Echipele din licee sau cluburi de știință care au vrut să participe s-au înscris pe un site, au primit kituri de robotică de bază dar care trebuiau îmbunătățite tehnic.
Primele trei echipe clasate participă la Houston, în SUA, la Campionatul Mondial de Robotică”, ne-a declarat Dana Războiu, președinta fundației ”Nație prin Educație”, organizatoarea competiției.
Fiecare echipă a avut un mentor, adică un profesor instructor specializat fie în IT, matematică sau fizică, pasionat de robotică. Cu ajutorul unei imprimante 3 D, după imaginația și cunoștințele echipelor au fost adăugate tot felul de îmbunătățiri roboților, aceștia ajungând până la urmă adevărate mașinării de precizie, forță și îndemânare.
Roboții au fost încurajați de galerii umane
Să descriem nebunia de la Polivalenta bucureșteană, o atmosferă rar văzută la un concurs de tehnică și știință, competiție considerată din start plictisitoare. În tribune, sute de adolescenți îmbrăcați în culorile echipei de roboți favorite, pictați pe față, pe mâini în toate culorile posibile și neapărat cu numele ”mașinăriei” la vedere.
În toate colțurile sălii erau elevi veniți din toate județele, cu tot arsenalul unor galerii care se respectă: unii suflau în vuvuzele, alții băteau în scaune, câțiva agitau steaguri, ba am văzut și niscaiva trompete. În timp ce adolescenții din public strigau din toți rărunchii și agitau tot felul de obiecte de făcut zgomote, jos roboții se întreceau, aș zice ”pe viață și pe moarte”.
Regulile bătăliei dintre roboți
Pe podeaua sălii au fost amenajate două ringuri de patru pe patru metri pentru antrenamentul roboților și alte două ringuri cu aceleași dimenisiuni pentru meciurile oficiale.”Pe arenă intră patru echipe, aliate două câte două. Roboții sunt coordonați prin joystickuri și trebuie să îndeplinească într-un timp dat mai multe sarcini care se punctează”, ne-a explicat pe scurt regulile Diana (18 ani) care a venit tocmai de la Focșani să lupte pentru calificarea la Campionatul MondiaL din SUA.
Pentru a fi printre cele trei echipe care pleacă la Houston, au fost organizate meciuri de calificare, cele mai bune echipe urmând să se întreacă în semifinale și apoi marea finală.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News,Facebook și Instagram!