Becurile ilegale, pe toate rafturile!
De astăzi ar trebui să dispară din magazine şi ultimele becuri cu incandescenţă, adică acelea pe care le-am folosit de când ne ştim. Aiurea! În Bucureşti, găseşti la tot pasul magazine care îşi etalează lămpile "interzise" pe toate rafturile. Şi cumpărători sunt pe măsură.
Oficial, de anul trecut, nu-ţi mai puteai lumina casa decât cu cele sub 60 de waţi, iar acum, nici măcar cu ele. Cu toate acestea, magazinele sunt pline ochi cu toate categoriile de becuri cu incandescenţă.
Comercianţii nu au ţinut seama de cerinţele UE: s-au aprovizionat şi au vândut lămpi "interzise" tot timpul.
Nelu Mititiuc ne-a arătat că după un minut de funcţionare, becul vechi deja frigea, iar cel cu halogen era neschimbat
Dacă în urmă cu trei ani, când s-a cerut scoaterea de pe piaţă a becurilor clasice, românii au dat buzna în magazine şi şi-au făcut stocuri cu zeci de astfel de produse, de data aceasta nimeni nu a mai luat în seamă noua directivă europeană. Şi de ce ar lua-o, atâta timp cât becurile vechi se găsesc pe toate drumurile? Ele nu au dispărut niciodată! "Avem chiar şi de 200 de waţi. Dacă lumea cere becuri clasice, noi ce să facem? Asta vor oamenii, asta le dăm!", ne-a spus Ion Tache, administratorul unui magazin de profil din centrul comercial Bucur Obor.
Chiar dacă pe piaţă există şi alte variante care să înlocuiască becul clasic, mulţi refuză să facă acest schimb. "Vindem în continuare şi din cele cu incandescenţă. Oamenii vin şi spun că lumina lor este mult mai bună decât la celelalte, cu halogen sau economice.Oricum, vânzările sunt mai slabe. Dacă acum câţiva ani aveam pe stoc în permanenţă câte 3.000 de bucăţi pe categorie, acum avem în jur de 200", ne-a spus Nelu Mititiuc, un alt patron. Comercianţii ştiau şi nu prea că de astăzi nu vor mai avea voie să vândă astfel de corpuri de iluminat.
Scoase de pe piaţă începând cu anul 2009
Directiva europeană, ce prevede retragerea becurilor cu incandescenţă în Uniunea Europeană, e valabilă de azi . Această ultimă măsură încheie perioada tranzitorie începută în luna septembrie 2009, când au fost retrase de la comercializare becurile cu incandescenţă cu o putere de peste 100 de waţi. A urmat, în anul 2010 scoaterea de pe piaţă a celor de peste 75 de waţi, iar din 2011 au fost retrase şi becurile de 60 de waţi.
Becurile ecologice, de patru ori mai scumpe
Dacă vreţi să protejaţi natura trebuie să fiţi pregătiţi să cheltuiţi mai mulţi bani pentru beculire ecologice. Un bec cu incandescenţă costă între 2,1 şi 3 lei, fie că este de 25, 40, 60, 75 sau 100 de waţi. În schimb, pe cele cu halogen le puteţi cumpăra cu minimum 5,5 lei bucata. Pentru un bec economic trebuie să scoateţi din buzunar cel puţin 10 lei, însă în funcţie de putere şi firma producătoare acesta poate ajunge şi la 35 de lei.