Berzele s-au întors prea devreme din țările calde. Cum le ajuți să facă față gerului

Ultima actualizare:

    Foto: Lucian Eugen Bolboacă
Foto: Lucian Eugen Bolboacă

Capriciile vremii din România au bulversat complet păsările autohtone. Migrația lor a început la timp, însă iarna care s-a prelungit la noi le îngreunează adaptarea la gerul de afară. Unele dintre cele mai afectate înaripate sunt berzele albe, care fac față cu greu condițiilor climatice din această lună. Ornitologii români au niște sfaturi pentru cei care vor să ajute păsările aflate în suferință.

Valul de frig care s-a abătut asupra României afectează serios berzele întoarse din zonele calde ale planetei. Sute de apeluri au fost înregistrate în această lună referitoare la păsări înghețate sau care se luptă pentru supraviețuire. Însă, specialiștii Societății Ornitologice Române (SOR) spun că nu toate păsările au nevoie să fie salvate. „Cel mai clar semn că barza are nevoie de ajutor este atunci când pasărea se apropie de oameni. Dacă o barză coboară din cuib, pe stradă, este clar că are nevoie de hrană. Dacă nu mai fuge de om, are nevoie de ajutor”, spun ornitologii. Iată cum le puteți ajuta!

Oferiți hrană păsărilor care au coborât din cuib (pește, carne crudă tăiată cuburi). Hrana le dă energie, pot rezista mai bine la frig.Dacă este înghețată, nu se poate mișca – atunci luați pasărea și adăpostiți-o în grajd, într-o anexă a gospodăriei etc!Limitați contactul cu barza, este pasăre sălbatică și lovitura de cioc este foarte puternică, vă poate răni! Lăsați pasărea singură, să se calmeze!Oferiți apă păsării, continuați hrănirea!Din momentul în care își revine, eliberați pasărea! Nu eliberați pasărea seara, doar dimineața sau la ora prânzului!Dacă pasărea este lovită, are aripa rupta sau sânge, luați legătura cu un medic veterinar!

„S-a ajuns la situații când oamenii le fugăresc pe câmp pentru a le prinde și a le duce în casă. Ce nu știu ei – că acele berze au nevoie doar de odihnă în timpul migrației, iar asaltul omului asupra stolului nu face decât să le epuizeze și să le pună în pericol”, a declarat Ovidiu Bufnilă, responsabil de comunicare la SOR.


    Berzele suferă de frig în aceste zile geroase. Foto: Lucian Eugen Bolboacă
Berzele suferă de frig în aceste zile geroase. Foto: Lucian Eugen Bolboacă

Conform ornitologilor, berzele pe care le vedeți acum pe câmp, departe de oameni, sunt berze care se odihnesc. De aceea evită oamenii. Sunt păsări care așteaptă îmbunătățirea vremii pentru a continua migrația spre locurile de cuibărit. Barza albă este o pasăre de talie mare și are nevoie de curenții de aer cald pentru a continua migrația. Fără acești curenți ar avea un consum imens de energie în migrație, nu ar putea ajunge să parcurgă distanțe de peste 200 de kilometri zilnic.

„Ca să nu ajungeți să culegeți păsări înghețate din zăpadă, cel mai bine este să preveniți acest lucru. Oferiți-le mâncare la o hrănitoare din grădină sau din curtea blocului – poate fi chiar și pervazul ferestrei! Hrăniți păsările cu nuci, semințe crude de floarea soarelui, fructe! Nu cu PÂINE! Pâinea e un aliment procesat, nu le conferă și nutrienți, pe lângă energie, să reziste frigului”, a mai spus Ovidiu Bufnilă.

Dacă, totuși, ați găsit o pasăre înghețată, atunci urmați aceste instrucțiuni:

Puneți pasărea într-o cutie de carton, cu șervețele de hârtie sub ea, la temperatura camerei.Aflați ce specie este – întrebați un biolog. Societatea Ornitologică Română răspunde la toate mesajele de pe pagina de Facebook - https://www.facebook.com/SOR.BirdLifeRomania/În funcție de specie, puteți procura hrana ideală pentru ea. (Viermușii pentru pescuit sunt ideali pentru insectivore, merele pentru sturzi, carnea crudă pentru răpitoare).Puneți-i apă alături!

Când pasărea se revigorează, TREBUIE eliberată. Dar nu pe seară, ci dimineața sau în jurul prânzului.

Dacă a fost lovită (are sânge pe cioc, aripă ruptă) - apelați la un medic veterinar. Recomandările noastre sunt pentru Fundaţia Visul LuaneiVets4Wild RomaniaAsociatia Peregrinus.

În ultimii trei ani, Societatea Ornitologică Română a instalat puncte de hrănire în 14 orașe din România, pentru a ajuta păsările să treacă de iarnă.

În 2017, SOR a dezvoltat alături de Enel prima aplicație menită să ajute berzele albe din România – Uite Barza!, aplicație cu ajutorul căreia se realizează recensământul berzelor albe.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net