Bolile astea te lasă fără permis! Dacă le ai nu mai ai voie să conduci mașina

Ultima actualizare:

    Șoferii care suferă de boli cardiovasculare, neurologice, renale sau au diabet nu mai au voie să conducă
Șoferii care suferă de boli cardiovasculare, neurologice, renale sau au diabet nu mai au voie să conducă

O lege aprobată de Camera Deputaţilor ameninţă să lase fără permis mii de şoferi. Potrivit noilor reglementări, medicii de familie sunt obligați să-i trimită la consultaţii de specialitate pe pacienții cu permis care suferă de afecţiuni cardiovasculare, neurologice, renale au diabet ori iau sedative. Dacă nu trec de examenul medical, nu vor mai să conduce mașina.

Cine conduce trebuie să fie sănătos sau cel puțin să nu sufere de boli care ar putea pune în pericol siguranța lui și a celorlați participați la trafic.

Iar cei de la Ministerul Sănătății au stabilit o listă lungă cu afecțiuni care sunt incompatibile cu șofatul. Actul normativ a trecut de votul deputaților și va merge la promulgare.

”În primul rând sunt bolile care nu permit să aibă o bună vedere, să distingă culorile şi să aprecieze distanţa. În al doilea rând sunt bolile care merg cu coordonare dificilă a mişcărilor, de la accidentele vasculare cerebrale, neuroinfecțiile, formele de epilepsie necompensate. Mai sunt şi tratamente medicamentoase care scad atenţia”, a explicat medicul Adela Golea pentru Stirile Pro TV.

Lista cu bolile incompatibile cu șofatul

Primele pe listă sunt bolile cardiovasculare, care pot determina o alterare bruscă a funcţiilor cerebrale.

Constituie un pericol pentru siguranţa rutieră, reprezentând un motiv pentru interzicerea, cu titlu temporar sau permanent, a conducerii unui autovehicul.

Cine suferă de bradiaritmii, tahiaritmii supraventriculare şi ventriculare, cardiopatie, simptome de angină, sindrom coronarian acut, pierdere tranzitorie a stării de conştienţă, infarct sau accident ischemic tranzitoriu, insuficienţă cardiacă, hipertensiune arterială malignă, cardiopatie congenitală, tensiune arterială grad III, cardiomiopatie hipertrofică fără sincope, sindrom de QT lung însoţit de sincope, are operaţie de bypass coronarian cu grefă sau a suferit un transplant de cord poate condce doar dacă afecţiunea a fost tratată.

Și asta sub rezerva avizului eliberat de medicul cardiolog şi prin prezentarea periodică la control.

Diabetul zaharat este și el pus pe lista neagră, pentru că sunt cazuri în care boala a afectat vederea.

Medicii trebuie să anunțe rezultatul la Poliție

Potrivit legii, medicii specialişti au la dispoziţie o zi să anunţe la Poliţie rezultatul examinării, dacă şoferul este sau nu apt să mai conducă.

În cazul în care a trecut o lună şi pacientul nu a fost la specialist, este raportat automat de către medical de familie şi rămâne fără permis.

”În baza biletului de trimitere, în termen de trei zile lucrătoare de la comunicarea acestuia, persoana care posedă permis de conducere este obligată să se prezinte la unitatea de asistenţă medicală autorizată pentru a efectua examinarea medicală de specialitate”, spune noua lege. Medicii de familie care nu-i trimit pe pacienții cu astfel de afecțiuni la specialiști vor fi amendați.

Anual, în jur de 500 de carnete de conducere sunt retrase pe caz de boală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net