Bolile care îți permit să nu porți mască de protecție. Cine stabilește și în baza a ce
Parlamentarii au dat tonul nepurtării măștii. Întrebați de ce nu au așa ceva pe figură, senatorul Diana Șoșoacă, dar și deputatul Dumitru Coarnă au răspuns că sunt scutiți medical și că au adeverință eliberată de doctor. Iată care sunt bolile care îți permit să nu porți mască de protecție!
Din 20 mai, în România este obligatorie purtarea măștii în spații închise, iar din noiembrie s-a stabilit acest lucru și pentru cele deschise.
Categoriile exceptate de la purtarea măștii
Potrivit Ordinul Comun al Ministerului Sănătății și Ministerului de Interne privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, există și situații în care persoana este exceptată.
- este singură în birou sau se află minimum 2 m între persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor;
- desfășoară activitați fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta, etc.);
- prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
- elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare;
- copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
- persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare.
Care sunt bolile care permit să nu porți mască în interior și ce zic medicii
Ce înseamnă ultimul crieteriu? Potrivit Zenaidei Mocanu, medic de familie, astmul, dar și insuficiență respiratorie de gradul 3,4.
”Este treaba fiecărui medic dacă își pune parafa, eu vă spun că fără un diagnostic probat de specialist prin investigații clinice nu poți elibera o asemenea adeverință de scutire de purtare a măștii. Iar când vorbim de specialist ne referim la pneumolog. Vreau să vă spun că am pacienți care umblă cu oxigenul după ei, dar poartă mască. Nu au cerut această scutire. Sunt conștienți de riscul la care s-ar expune fără ea. Și, credeți-mă că nu s-au sufocat”, ne-a declarat Zenaida Mocanu, medic de familie în Ploiești.
Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din București: ”Cred în responsabilitatea medicilor”
Totodată, Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din București, atrage atenția asupra faptului că masca este extrem de importantă pentru a opri răspândirea coronavirusului și nu încurajează sub nici o formă aceste scutiri.
”Cred în responsabilitatea medicilor și sunt convinsă că toți colegii țin cont de legislație. Aceste adeverințe medicale se dau de către pneumolog, pentru excepția dată în ordinul de ministru care se referă la boli ce afectează capacitatea de oxigenare. Cred că purtarea măștii în distanțarea fizică și spălatul pe mâini. Sunt singurele care ne pot ajuta în acest moment”, ne-a spus medicul Cătălina Poiană.
Directorul DSP Ilfov, Teodor Negulescu: ”Boala asta este sfârșitul lumii”
Și directorul DSP Ilfov, Teodor Negulescu recunoaște că a auzit de existența acestor adeverințe eliberate de medicii de familie la recomandarea pneumologilor.
”Nu avem timp să verificăm și aceste scutiri, trebuie să salvăm oameni. Boala asta este sfârșitul lumii. Suntem în război! Dar unii nu au înțeles lucrul acesta nici acum, după zece luni de pandemie. Masca de protecție te ajută să nu contactezi virusul. Este foarte importantă”, a punctat șeful instituției.
Diana Șoșoacă, fără mască la Senat pentru că este scutită
Dar, la serviciu, ordinul de ministru spune că adeverința trebuie eliberată de către medicul de medicină a muncii. Adică, la Parlament, adeverința arătată de Diana Șoșoacă nu este valabilă.
„I-am solicitat să poarte mască, lucru cu privire la care s-a conformat și, pe durata ședinței, până când a venit răspunsul, a purtat masca de protecție. A purtat și ulterior, pentru că răspunsul pe care i l-am înmânat personal, primit din partea DSP București, atestă că emitentul nu este emitentul legal al unei astfel de adeverințe, cu privire la efectul exceptării măștii, întrucât nu medicul de familie este cel competent să excepteze o persoană, pe baza adeverinței, de la purtarea măștii, ci medicul de medicină a muncii din cadrul Senatului. Acela este medicul care, pe baza recomandărilor medicului specialist, va stabili dacă acel diagnostic stabilit de medicul de familie, identificat numeric codat, corespunde categoriei de boli care ar afecta capacitatea de oxigenare. Până la obținerea acestui aviz medical, adeverința medicală nu poate fi folosită pentru participare fără mască de protecție în sălile de plen sau în sălile comisiilor”, a spus Iulia Scântei, președinta comisiei de validare din Senat, la Digi 24.
Diana Șoșoacă amenință că-i va da în judecată pe cei care i-au publicat adeverința medicală
Scântei a precizat că mai mulți senatori s-au plâns, pentru că suferă de boli cronice și se simt în pericol atunci când alți colegi nu poartă mască.
Diana Șoșoacă a stat în sala de plen fără să poarte mască. În momentul depunerii jurământului, ea a spus că „obligativitatea purtării măștii încalcă Constituția României”.
Într-un video postat pe pagina sa de Facebook, senatoarea AUR a spus că va face plângere penală împotriva celor care i-au făcut publică adeverința medicală prezentată pentru a justifica faptul că nu poartă mască.
De asemenea, a spus că va cere verificarea măștilor pe care le poartă parlamentarii, pentru a vedea dacă sunt conforme.
Citește și:
Exclusiv! Click! îți spune povestea măștii purtate de Gabriela Firea la vot