Bucuria celor mici. Azi vine Moș Nicolae. Copilaşi, la noapte lustruiţi ghetuţele!

Marți, 6 decembrie, îl sărbătorim pe Sfântul Nicolae, supranumit şi “Făcătorul de minuni”, unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii, atât de aşteptat de cei mici. Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut într-o familie de oameni înstăriţi şi creştini devotaţi. Crescut în spiritul poveţei creştine “să împarţi averea săracilor”, Sfântul Nicolae şi-a dat întreaga moştenire pentru a-i ajuta pe nevoiaşi.

Dulciurile și fructele din ghetuțe, cel ai popular cadou de Moș Nicolae
Dulciurile și fructele din ghetuțe, cel ai popular cadou de Moș Nicolae

Nicolae, ajuns episcop de Myra de la o vârstă fragedă, i-a dat ereticului Arie o palmă. Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu nuieluşa în semn de avertisment. 

Obiceiuri de Sfântul Nicolae, în tradiţia românească

Tot tradiţia spune că nuieluşa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Crăciun, înseamnă că Sfântul “a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.

În tradiţia populară, ziua de Sfântul Nicolae se spune că marchează începutul iernii. În data de 6 decembrie, moşul îşi scutură barba lui gri şi începe prima ninsoare. Dacă nu ninge, este un semn că Moşul a întinerit şi că va urma o iarnă blândă. 

În noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii ştiu că trebuie ca ghetuţele sau cizmuliţele lor să fie lustruite, deoarece Moş Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri celor cuminţi.

Copiii năzdrăvani, care nu au fost cuminţi, primesc în loc de cadouri o nuieluşă de măr. Se spune că dacă nuieluşa pusă în apă începe să înmugurească, acesta este un semn că Moşul i-a iertat. 

Tot în popor se spune că, în nopţile de sărbători, când cerurile se deschid şi pentru noi, preţ de o clipă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând la dreapta lui Dumnezeu. 

Un alt obicei de Sfântul Nicolae spune că în această zi nu se oferă drept cadou obiecte ascuţite, obiecte de culoare neagră, dar nici produse de machiaj sau bijuterii, întrucât acestea ar aduce ghinion posesorului.

image

Există obiceiul, la sate, ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete şi să-şi aleagă gazda unde vor merge pentru repetiţiile colindelor de Crăciun şi de Anul Nou. Din bătrâni aflăm faptul că Sfântul Nicolae se mai serbează şi pentru ajutor la boli şi lovituri, dar şi pentru sprijin acordat în orice situaţii. Totodată, în noaptea de Sfântul Nicolae, tradiţiile româneşti vorbesc şi despre ritualuri magice, farmece şi prognosticuri meteorologice.

Cine îşi serbează astăzi ziua onomastică

Nume derivate din Nicolae se sărbătoresc de Sf. Nicolae sau Moş Nicolae. Aproximativ 800.000 de români, dintre care peste 510.000 bărbaţi şi peste 280.000 femei, poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae.  Din totalul româncelor care îşi sărbătoresc ziua numelui majoritatea se numesc Nicoleta. Dar şi cele care poartă numele de Niculina, Nicolina, Niculita, Niculiţa, Nicole sau Nikole pot fi felicitate. 

Majoritatea bărbaţilor care îşi sărbătoresc onomastica se numesc Nicolae. Alţi poartă numele Niculai, Neculai, Nicuşor sau Niculae. Printre sărbătoriţi se numără şi care poartă numele Nicolăiţă, Niculăiţă, Culae sau Nicholaus.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

FotoJet (1) jpg
Prințesa Kate Middleton și Prințul William, Profimedia jpg
theo rose
primar longeviv jpg
captura Raja Drone ID Youtube (3) jpg
biserica din pustietate de departe jpg
animal 1867472 1920 jpg
dumitru hermeneanu romanii au talent jpg
image
image
image
image
image
image
Prima ninsoare din iarna 2022-2023 în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
animal 1867472 1920 jpg
FotoJet (1) jpg
captura Raja Drone ID Youtube (3) jpg
primar longeviv jpg
biserica din pustietate de departe jpg