Bugetarii, cei mai avantajați de noua lege a pensiilor. Hossu: „Legea trebuia bazată doar pe contributivitate”

Într-o perioadă în care reforma pensiilor este în centrul atenției, noua lege care urmează să intre în vigoare pe 1 septembrie 2024 aduce cu sine controverse și discuții aprinse. Printre cei mai afectați de modificările propuse se numără viitorii pensionari, în special din sectoarele bugetare, care par să beneficieze cel mai mult de pe urma noii formule de calcul. Liderii sindicali și experții în domeniu subliniază inechitățile introduse de noua lege și impactul semnificativ asupra pensiilor viitoarelor generații.

Pensie. Foto: arhiva.
Pensie. Foto: arhiva.

Beneficiile pentru bugetari 

Noua lege a pensiilor include un sistem de bonificații care se aplică pentru numărul de ani lucrat peste stagiul minim de cotizare de 35 de ani. Fiecare an suplimentar adaugă un punct la pensie, în plus față de punctele de contributivitate și cele acordate pentru sporuri și prime. De asemenea, angajații din sectoarele bugetare (învățământ, sănătate, administrație publică etc.) au opțiunea de a continua lucrul după vârsta de 65 de ani, până la 70 de ani, dacă informează angajatorul cu cel puțin 60 de zile înainte.

Bogdan Hossu, liderul sindical, atrage atenția asupra faptului că legea ar trebui să fie bazată strict pe principiul contributivității, adică pensia să reflecte direct contribuțiile făcute de-a lungul carierei. „Legea trebuia să fie construită pe principiul contributivității. Deci asta înseamnă că în funcție de nivelul de contribuție făcut de fiecare lucrător de-a lungul carierei sale, primea un anumit punctaj cu care era recompensat la finalul carierei. Evident că formula se putea îmbunătăți”, a explicat Hossu pentru B1 TV. Liderul sindical subliniază că noile modificări favorizează în mod disproporționat angajații din sectorul bugetar, în detrimentul celor din sectorul privat care nu au avut aceleași opțiuni de muncă suplimentară.

Impactul asupra viitorilor pensionari 

Conform noii formule de calcul, viitorii pensionari vor avea pensii mai mici comparativ cu cei care sunt deja pensionați sau vor ieși la pensie înainte de 1 septembrie 2024. Aceasta se datorează faptului că formula de calcul a pensiei va include punctajul lunar și anual, dar va fi raportată la salariul mediu brut pe țară, nu pe ramură. Acest lucru poate conduce la micșorări ale pensiilor, mai ales pentru cei din sectoare cu salarii medii mai mici.

Horațiu Raicu, secretarul general al BNS, explică că „noua lege a pensiilor va ține cont în stabilirea numărului de puncte de pensie de salariul mediu brut pe țară, nu de salariul mediu brut pe ramură ca acum”. Această schimbare ar putea duce la scăderi ale pensiilor pentru anumite categorii de angajați, în funcție de diferențele dintre salariile medii pe ramură și cele pe țară. „Adevăratele probleme vor apărea în cazul celor care ies la pensie de acum încolo”, adaugă Raicu, evidențiind că raportarea punctului de pensie la salariul mediu brut pe țară poate duce la pensii semnificativ mai mici pentru anumite categorii profesionale, scrie Adevărul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry, Regele Charles  foto   GettyImages, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Autorul atacului de la Palatul Parlamentului  Imagine amator jpg
2014 Nysa, stare miasto 03 JPG
gunoi freepik jpg
oase jpg
nucsoara istock jpg
complice crime constanta jpg
swan 200461 1280 jpg
femeie cu caine langa calorifer 2251084105 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net