Seniorii care au de pierdut la recalcularea pensiei. Vor avea mai puțini bani. Ce anunță Casa de Pensii

Marea recalculare de la 1 septembrie va aduce aproape toate pensiile din România la un nivel mai mare, însă nu pentru toți pensionarii. Unii vor rămâne cu pensia în plată. De pierdut au avut deja și seniorii care au plătit 3.000 de lei pentru o adeverința care atestă vechimea în muncă. 

Marea recalculare de la 1 septembrie Foto: Shutterstock
Marea recalculare de la 1 septembrie Foto: Shutterstock

Marea recalculare de la 1 septembrie

Încă din momentul în care a fost elaborată, prin noua lege a pensiilor s-a dorit eliminarea inechităților din sistem pentru ca pensionarii care au fost în câmpul muncii mulți ani să beneficieze de drepturi. Chiar și așa, pe parcursul anului 2024, moment în care au fost recalculate toate pensiile din România și introduse într-un sistem electronic au fost descoperite și noi reguli de calcul.

Cu siguranță că marea recalculare de la 1 septembrie va aduce aproape toate pensiile din România la un nivel mai mare pentru ca pensionarii să poată avea un trai decent. Există persoane care vor primi și 3.000 de lei, în plus, în maxim o lună. Cu toate acestea, există și anumite categorii care nu vor primi niciun ban deoarece au beneficiat de sporuri și condiții de muncă ce le-au oferit anumite privilegii.

Pensionari care vor rămâne cu pensia în plată

Vor fi 1.500.000 de pensionari care vor rămâne cu pensia în plată. Unii dintre ei vor fi nemulțumiți că nu au primit bani în plus. 1.000.000 de pensionari care primesc indemnizația socială sau pensia minmă de 1.281 de lei nu vor primi, cel mai probabil, o creștere de pensie.

Asta, deoarece au muncit între 15 și 25 de ani și nu iau puncte bonus sau de stabilitate. De asemenea, nu vor primi bani în plus sau vor primi foarte puțini, cei care au muncit în condiții grele sau grupa I. Tot pentru că au puțini ani munciți.

Pensionarii pot contesta valoarea pensiei recalculate

Mulți pensionari pot contesta valoarea pensiei recalculate. Ei au termen 45 de zile să facă asta în instanță. Doar că, se știe, procesele durează enorm, adesea mulți ani de zile. Zilele trecute, șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a încercat să creioneze o soluție. El a spus că pensionarii, înainte să ajungă în instanță, ar trebui să poată depună o petiție de revizuire a pensiei.

„Cred că nimeni dintre noi nu ne dorim să se ajungă în instanță și am convingerea că deciziile sunt corect calculate. Pe de altă parte, trebuie să admitem ca există poate și eroare umană, deci până la judecată, trebuie să existe o procedură prealabilă. Procesul recalculării va continua și după luna septembrie deoarece va începe „mica recalculare” prin care unii pensionari pot să își crească veniturile. Pentru asta ei trebuie să aducă adeverințe de la firmele sau instituțiile la care au lucrat pentru a dovedi anumite ore lucrate în plus. Acest lucru se întâmplă pentru persoanele care au muncit înainte de anul 2001", a declarat Șeful Casei de Pensii. 

Care pensionari trebuie să ducă acte doveditoare

Sistemul Casei Naționale de Pensii nu are o evidență până în acest an motiv pentru care pensionarii trebuie să aducă acte doveditoare. „Vorbim despre stagiile de cotizare realizate înainte de 2001, nu de cine a ieșit la pensie după 2001. Am tot repetat lucrul acesta.

Deci toată activitatea profesională după 1 aprilie 2001 este evidențiată foarte clar la casele teritoriale de pensii și nu mai este nevoie să aducă absolut nimic”, a declarat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.

Pensionarii au plătit 3.000 lei pentru o adeverință

Bineînțeles că acest lucru a fost speculat de firmele care țin arhivele cu fișele de muncă ale foștilor angajați și unii pensionari s-au trezit că trebuie să plătească foarte mulți pentru o simplă foaie. Au existat și situații în care pensionarii au plătit și 3.000 de lei pentru o adeverință, lucru care contravine legii.

„Să știți că acești operatori economici privați care au preluat aceste arhive ale societăților care s-au desființat, care își desfășoară activitatea, au și un regim destul de clar stabilit de lege. Este vorba despre legea Arhivelor naționale unde sunt și ei verificați, unde li se dă acel aviz de funcționare”, a mai spus șeful CNPP.

Formula de recalculare

VPR (valoare punct de referință) X numărul de puncte.

VPR =81 lei

Punctele: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate.

Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate, creștere copil (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate: punctajul realizat.

Puncte stabilitate

- 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 - 30 de rămânere în muncă, inclusiv; 

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 - 35, inclusiv;

1 punct pentru fiecare an muncit peste 35 de ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
calorifer_shutterstock 2123771615 jpg
aleea cununilor facebook jpg
piki antena 1 jpg
WhatsApp Image 2024 09 17 at 15 31 26 jpeg
458400548 832479939068191 3801187412317697331 n (1) jpg
bani multi pensie jpg
stefan cel mare GettyImages 878490466 jpeg
dragos tabaran a murit jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net