Bugetul este legal. CCR a respins sesizarea depusă de USR
Curtea Constituțională a României a respins sesizarea depusă de Uniunea Salvați România la Legea bugetului. Aceasta poate merge acum la promulgare la președintele Klaus Iohannis și va intra în vigoare imediat după ce va apărea în Monitorul Oficial.
Inițial, magistrații Curții Constituționale trebuiau să judece sesizarea USR privind legalitatea adoptării bugetului pe 2022 de către Parlament pe 29 decembrie. Curtea a decis însă, preschimbarea termenului de judecată inițial cu o zi, cauza judecându-se marți, 28 decembrie.
În Parlament, după constituirea guvernului PNL-PSD-UDMR există doar două partide de Opoziție, USR și AUR. Dintre acestea, doar USR a atacat bugetul României adoptat de Parlament
Ce se știe despre decizia CCR
Potrivit digi24.ro, CCR cu unanimitate de voturi a decis că bugetul este adoptat legal. Astfel, magistrații curții au respins, ca inadmisibilă, obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.6 alin.(2) din Legea bugetului de stat pe anul 2022.
”CCR a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.54 din Legea bugetului de stat pe anul 2022 sunt constituționale în raport cu critica de neconstituționalitate extrinsecă formulată numai în măsura în care aplicarea lor se realizează după o eventuală modificare sau completare a Legii nr.334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale
A respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.56 din Legea bugetului de stat pe anul 2022 sunt constituționale în raport cu criticile formulate.
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României”, se arată în comunicatul CCR remis news.ro
De ce a atacat USR bugetul pe 2022
În sesizare a fost invocată încălcarea prevederilor constituţionale privind egalitatea în faţa legii și dreptul la învăţătură. Potrivit USR, Legea Bugetului nu respecta principiile legalităţii, bicameralismului şi principiul calităţii legii („prin caracterul neclar, imprecis şi interpretabil a numeroase prevederi”)