Bulibaşa din Gilău, dus la groapă de Mitropolitul Clujului
„Regrete profunde. Viorica Dăncilă, Prim Ministru“ - acesta a fost mesajul de pe o coroană. O slujbă ţinută de mitropolitul Ardealului, Andrei Andreicuţ. Cel mai cunoscut bulibaşă din România, Rudolf Varga din Gilăul de Cluj, devenit celebru după ce a învins Banca Naţională şi a recuperat 8 kilograme de aur confiscate de comunişti, a fost condus pe ultimul drum.
Oricine din Transilvania a auzit de bulibaşa Rudi Varga, decedat pe 3 ianuarie, la 77 de ani. A fost aurar toată viaţa şi, potrivit stiridecluj.ro, a făcut puşcărie în timpul regimului Ceauşescu pentru că făcea tranzacţii cu aur.
Era considerat cel mai important fabricant de bijuterii din aur în zonă şi îşi extinsese afacerile în toată ţara. Când a ajuns la puşcărie, i-a fost confiscată cantitatea de 13,4 kilograme de aur. După Revoluţia din 1989, nu s-a ascuns şi a dat în judecată statul român pentru a-şi lua aurul înapoi. Surprinzător, a câştigat şi a obţinut returnarea unei cantităţi de 8,6 kilograme de aur, scrie adevarul.ro. Totul după un proces de pomină, în care nimeni nu îi dăduse nici o şansă, dar bulibaşa Rudi Varga n-a renunţat. O nemulţumire a avut totuşi: că Banca Naţională nu i-a dat înapoi aurul decât sub formă de ”lanţişoare şi inele subţiri, nu cum aveam noi, sub formă de lanţuri groase şi ghiuluri de 20 de grame”, după cum se plângea el în 2005, conform hotnews.ro.
Funeraliile lui Rudi au avut loc miercuri, 9 ianuarie. Înainte ca răposatul să fie dus la locul de veci, a avut loc o slujbă în curtea „turnuleţelor gemene“ ale bulibaşei – două palate cu 32 de camere, în care poţi găsi saună sau jacuzzi. Pe una dintre clădiri, membrii familiei au atârnat două bannere care-l înfăţişau pe bulibaşă zâmbind, cu sacou alb şi pălărie de cowboy, iar cu litere mari a fost scris mesajul „Veşnic vei rămâne în amintirea noastră“.
Un avion de mici dimensiuni a aruncat confetti peste comuna Gilău în timpul slujbei oficiate de mitropolitul Andrei Andreicuţ. Potrivit monitorulcj.ro, sicriul a fost acoperit cu steagul României şi cu steagul romilor. Fiica bulibaşei, Rozalia Varga, este consilier de stat în probleme privind minorităţile în cadrul Guvernului şi a ocupat funcţii în cabinetele Tăriceanu şi Ponta. Aşa se justifică mesajul de condoleanţe trimis de prim-ministrul Românei.
Autorităţele au considerat înmormântarea”eveniment de risc”şi au detaşat importante forţe de ordine - jandarmi, poliţişti şi agenţi în civil. La înmormântare au fost prezente în jur de 300 de persoane. Funeraliile nu a fost lipsite de evenimente. Familia bulibaşei a înaintat o cerere de aprobare a unui loc de veci în apropierea Monumentului Eroilor din cimitirul din localitate, dar propunerea a fost respinsă, astfel că Rudi Varga a fost îngropat într-o zonă a cimitirului.