Burse de 20.000 de euro pentru stomatologii care se întorc în țară
În ultimii zece ani, 16.000 de medici au ales să părăsească România și să muncească în sistemele medicale din străinătate. În tot acest timp, deficitul de medici se adâncește în țara noastră. Tocmai de aceea, Asociația Dental Office Managers a inițiat o campanie pentru reîntoarcerea medicilor stomatologi în țară și oferă, în 2018, trei burse în valoare de 20.000 de euro.
„Rămâi medic în România” se numește campania care a fost lansată anul trecut și care are ca scop asigurarea de suport în tot procesul de integrare a medicilor pe piața muncii din țara noastră, prin intermediul mai multor cursuri de specializare, burse de studiu și sprijin în găsirea unui loc de muncă.
„În 2018, oferim trei burse integrale în valoare totală de 20.000 de euro pentru medicii dentiști care vor să se întoarcă în țară. Mai exact, aceștia vor beneficia de cursuri de specializare în cadrul Școlii Dental Office Managers, stagii de lucru în clinici de top din România, dar și sprijin în procesul de reintegrare”, declară dr. Oana Taban, președintele Asociației Dental Office Managers (ADOM).
De la lansarea acestei campanii, ADOM a contribuit la dezvoltarea a peste 300 de manageri dedicați clinicilor stomatologice, dar și a 170 de cabinete și clinici de medicină dentară din țara noastră. De asemenea, în ultimii trei ani a oferit programe de pregătire pentru peste 20 de studenți în ani terminali.
De ce ne pleacă dentiștii?
Printre cele mai invocate motive pentru care medicii români hotărăsc să plece din țară se numără cele financiare. Foarte puțin cunoscute sunt, însă, reglementările legale specifice sistemelor din țările respective sau aspectele care țin de fiscalitate și taxe.
„Medicii stomatologi au statut de liber profesionist, precum în România, și plătesc aceleași taxe ca alte categorii de liber profesioniști. Numai că în UK taxele sunt calculate în funcție de venit. Cu cât câștigi mai mult, cu atât procentul de taxe crește, ajungând uneori până la 50%”, declară dr. Mihaela F., medic dentist în Marea Britanie.
„În Olanda se calculează taxe pe venit aplicându-se un impozit gradual. Pentru un medic cu propria companie, impozitul este, în medie, de 38%. Separat, trebuiesc plătite taxe sociale (asigurare de sănătate 100-150 euro/lună, taxa față de municipalitate, taxa la Colegiul Medicilor sau orice altă asociație de stomatologi - aproximativ 1.000 euro/ an, nu este obligatoriu dar recomandat; asigurare de malpraxis – 150 euro). Pentru mine, cel mai dificil era că nu mă puteam dezvolta profesional deoarece eram limitată la anumite manopere și de aceea, după 2 ani, am decis să mă întorc înapoi în țară”, Alina S., medic dentist reîntors în țară.
O altă problemă îngrijiorătoare a exodului din sănătate se referă la migrația medicilor tineri. Mai mult, unii dintre medicii tineri iau această decizie chiar din timpul facultăţii. Cele mai frecvente destinații alese de medici sunt cele din Vestul Europei, țări precum Austria, Germania, Franța, Marea Britanie și țările scandinave.