Cadavrele oilor din portul Midia, o problemă serioasă și pentru om: «Pot dezvolta antrax»

Ultima actualizare:
Nava care s-a scufundat transporta 14.600 de oi
Nava care s-a scufundat transporta 14.600 de oi

Nava „Queen Hind”, sub pavilionul statului Palau, care transporta 14.600 de oi către Libia, s-a scufundat în Portul Midia în urmă cu trei săptămâni. Echipajul s-a salvat în ultimul moment, însă animalele au rămas captive în boxele ambarcațiunii. Deși a trecut ceva vreme de la nefericitul incident, cadavrele oilor moarte încă plutesc pe apă, în zona respectivă.

În prima zi de la scufundarea navei, salvatorii reuşiseră să scoată doar 34 de oi în viaţă dintre cele 14.600. În următoarele 30 de ore, numărul animalelor salvate a trecut de 118. Având în vedere situația, multe dintre animale s-au înecat, cadavrele acestora plutind în continuare pe apă. 

Deși autoritatea Navală colaborează cu două firme, acestea urmând să scoată cadavrele din apă și să le incinereze,o peraţiunea durează destul de mult,iar autorităţile nu au reușit să îndepărteze nici pericolul. Biologii anunță că leșurile plutitoare ale animalelor pot reprezenta o adevărată problemă. 

Autoritățile spun însă că situația este sub control. Zilnic o navă controlează zona și în cazul în care cadavrele ajung în Marea Neagră, scafandrii vin și igienizează zona, conform Digi 24

„Având în vedere că este o incită închisă și o cantitate mare de masă organică aflată în descompunere, aceasta poate să ducă, în câteva săptămâni, la un fenomen de anoxie, de dispariție a oxigenului din zona respectiva, și acest fenomen e însoțit de mortalitatea tuturor organismelor marine din corpul de apă respectiv. Dacă ar fi masă deschisă, problemele nu ar fi la fel de mari, iar peștii ar putea să consume din această materie organică. Aici nu ajung nici curenții marini.


    Nava care s-a scufundat transporta 14.600 de oiFoto: Arhivă personală
Nava care s-a scufundat transporta 14.600 de oiFoto: Arhivă personală

Felicit autoritățile care patrulează și culeg cadavrele care pot ajunge pe țărm. Pe orice cadavru se pot devolta cultuti bactriene, inclusiv și cele de tipul antraxul care ar putea reprezenta o amenințare pentru sănătatea publică. Mă îndoiesc că pot fi scoase foarte ușor. E riscant și dificil și cu niște costuri destul de mari.

Cam două, trei săptămâni după moartea lor vor fi întregi, după aceea pot apărea procedee care pot duce la dezmembrarea acestora și implicit la o difuzie a materiei organice în apă”, explică Răzvan Popescu Mireceni, biolog, potrivit sursei anterior menționate. 

„Din păcate, în afară de autoritățile care au intervenit în mometul acela – ISU și ARSVOM - celelalte autorități parcă nici nu au existat vreodată în România. Suntem la 3 săptămâni după tragiul eveniment. Avem 150 de berbeci care au supraviețuit, să fie clar pentru toată lumea: sunt berbeci, nu oi, pentru care în momentul de față nu se cunoaște proprietarul. Ei sunt cazați în ferma din care au plecat de atunci, pe cheltuiala proprietarului fermei. Au murit 71 din cele 254 pe care le-am salvat. Asta era situația acum o săptămână”, a declarat și Kuki Bărbuceanu, președinte ARCA.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
Banner Târg Crăciun
Calatorie jpg
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net