Calendar ortodox 2020, 13 mai. Sfinţii zilei. Sfânta Muceniță Glicheria
Sfânta Muceniță Glicheria este prăznuită la data de 13 mai în calendarul ortodox. Sfânta Muceniță Glicheria este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 13 mai.
Sfânta Muceniță Glicheria a fost fiica antipatului roman Macarie, iar când a rămas orfană s-a alăturat creştinilor, mergea la biserică şi se ruga la Hristos şi la Maica Domnului. Ea şi-a luat-o pe Maria Fecioara drept model în viaţă şi a decis să-şi păstreze curăţeniea logodindu-se cu Iisus Hristos, mirele dumnezeiesc. Când împăratul Antonin a dat ordin ca toţi supuşii să se închine şi să aducă jertfă înaintea idolilor lui Jupiter (Zeus). Când i-a venit Glicheriei rândul la închinat, s-a însemnat cu semnul crucii şi a mers la templu. Acolo în văzul tuturor s-a închinat la Hristos şi din ceruri a căzut un fulger care lovit idolul făcând un zgomot infernal, iar statuia s-a prefăcut în fărâme. Guvernatorul a poruncit să fie aruncată în temniţa cea mai adâncă şi să nu primească nici un fel de hrană. Doar că îngerul din cer se pogora şi o ospăta de Glicheria cu hrană dumnezeiască. Unul din temniceri nedumerit de îndelunga ei rezistenţă a tras cu ochiul şi cu ochii lui l-a văzut e înger pogorându-se şi aducându-i hrană, a mers l-a prefect unde i-a poestit ce se întâmplă şi apoi a mărturisit că a devenit creştin în urma a ceea ce a văzut. Prefectul a ordonat să fie decapitat iar Gligheria aruncată în foc de unde a ieşit nevătămată. Vâzând o aşa minune a poruncit ca sfânta muceniţă să fie dusă şi aruncată în arenă la fiare sălbatice, dar şi acolo au ieşit două leoaice înfricoşătoare care au venit şi s-au aşezat blând la picioarele ei. Sfânta s-a aşezat în genunchi aducând slavă lui Dumnzeu şi şi-a dat sufletul în mâinile îngerilor fără ca animalele sălbatice să-i facă vreu rău. Episcopul Dometie a luat trupul muceniţei sfinte şi a îngropat-o cu cinste în Tracia, aproape de Eraclia. Mai târziu a izvorât mir tămăduitor din cinstitele ei moaşte şi cine se ungea cu el se vindeca de toate bolile.
Troparul Sfintei Muceniţe Glicheria
Glasul al 4-leaMieluşeaua Ta, Iisuse, Glicheria, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc, și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.
Condacul Sfintei Muceniţe Glicheria
Glasul al 3-leaFecioara astăzi pre Cel mai presus de fiinţă naşte, iar pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.Pe Fecioara şi de Dumnezeu Născătoarea Maria iubind, ţi-ai păzit fecioria ta nestricată, şi din dragostea cea către Domnul îndemnându-te, cu bărbătesc cuget ai pătimit până la moarte. Pentru aceasta Glicheria, cu îndoită cunună, te-a încununat pe tine Hristos Dumnezeu.
La 12 mai în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi
- Sfântul Epifanie, arhiepiscopul Salaminei Ciprului;
- Sfântul Gherman, patriarhul Constantinopolului.