Calendar ortodox 2020, iulie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi
Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2020 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna iulie, conform Calendarului ortodox 2020, ca să te poți pregăti pentru ele.
Sărbătorile religioase din Calendarul ortodox 2020, luna iunie
Luna iulie are un singur praznic însemnat cu cruce roşie în calendar, Sfântul Slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul, dar este o lună bogată în sfinţii români, sau trăitori pe teritoriul ţărilor române.
Sfântul Slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul: 20 iulie
Sfântul Ilie a fost profetul cel mai ascultat de Dumnezeu. Sfântul Slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul este cel mai drag şi mai familiar creştinului din întreg Vechiul Testament şi singurul profet trecut în calendar cu cruce roşie chiar dacă nu a scris nici o pagină. El a fost un profet, un mărturisitor fervent al adevărului relevat, viclenit şi prigonit de semenii săi, aspru cu ceilalţi dar mai ales cu sine însuşi, mare făcăor de minuni, model şi exemplu pentru marii pustnici şi monahi ai creştinătăţii. El s-a născut în Tesba Galaadului, pe malul drept al Iordanului, şi-a dus viaţa şi a profeţit în Samaria, în vremea sângerosului rege Ahab. Tatăl lui, Sovac, a avut o vedenie la naşterea copilului ce îşi va dedica lui Dumenzeu viaţa încă din fragedă pruncie. Ilie este profetul ridicat de Dumenzeu pentru a apăra credinţa cea adevărată în timpul urâtei domnii a lui Ahab şi al soţiei lui regina Izabela. Ilie, în ebraică Elijahu, înseamnă “Yahwe este Dumnezeu” sau “Domnul e adevăratul Dumnezeu” iar asta înseamnă că însuşi numele lui este o mărturisire de credinţă. Sfântul profet Ilie şi ucenicul lui Enoh, sunt singurii oameni care nu au cunoscut moartea ei fiind înălţaţi de Dumnezeu la cer încă din vremea vieţii. Sfântul Ilie nu numai că a văzut înainte viitorul ţării dar şi i-a mustrat pe israeliţii care se îndepărtaseră de Dumnezeu. Când profetul se plânge lui Dumezeu că a rămas singurul credincios fidel acesta îi dezvăluie că mai sunt încă 7000 de evrei care nu s-au închinat la Baal. Ilie are curajul ca să-l certe pe Ahab pentru templul ridicat în cinstea lui Baal la îndemnul păgânei lui soţii. Credinţa lui poate fi rezumată astfel: propovăduire fără compromisuri, dedicare totală şi zel misionar. Pe el nu îl interesează ce cred alţii despre el ci ce crede Dumnezeu şi consideră că nu este nimic de negociat cu referire la idoli. El demască înşelătoria şi mărturiseşte adevărul spunând lucrurilor pe nume. Seceta care a lovit ţara în vremea sa nu este decât necredinţa şi îndepărtarea de Apa Vieţii. Poporul vrea apă dar nu îl vrea pe Dumnezeu, cel care dă sens vieţii noastre. Pentru Ilie, ca şi pentru Ioan Botezătorul, singura soluţie este pocăinţa, întoarcerea la credinţă. Mesajul lui de atunci este valabi şi astăzi: în Dumnezeu găsim tămăduire la toate problemele noastre, şi nu trebuie să le căutăm la tot felul de şarlatani, guru, vrăjitoare, adepţi ai sectelor contemporane care promit vindecarea rapidă a trupului şi a sufletului şi care nu se deosebesc cu nimic de preoţii înşelători ai zeului Baal de odinioară.
Sărbători cu cruce neagră în luna iunie, în Calendarul ortodox 2020
- 1 iulie, Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți;
- 2 iulie, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare;
- 5 iulie, Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul;
- 8 iulie, Sfinții Mucenici Epictet și Astion;
- 9 iulie, Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Îndrumătoarea de la Mănăstirea Neamț;
- 12 iulie, Cinstirea Sfintei Icoane Prodromița de la Muntele Athos;
- 18 iulie, Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor;
- 21 iulie, Sfinții Cuvioși Rafail și Partenie de la Agapia Veche;
- 26 iulie, Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel (Argeș);
- 27 iulie, Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon.