Calendar ortodox 2021, 1 iulie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți

Ultima actualizare:

    Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuțifoto: Doxologia.ro
Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuțifoto: Doxologia.ro

Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți este prăznuit la data de 1 iulie în calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 1 iulie.

Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți s-a născut din părinţi creştini în oraşul Rădăuţi la începutul secolului al 14-lea. Pentru că părinţii să-i îl luau la biserică din fragedă pruncie el a prins mare dragoste de Dumnezeu şi de casa lui, încât când s-a mai mărit mergea zilnic la biserică şi asculta toate slujbele. Părinţii, l-au îndrăgit şi când au văzut râvna şi smerenia lui l-au primit în obştea lor. Pentru viaţa lui curată a fost tuns a monahism cu numele de Lavrentie şi s-a retras într-un loc cu mulţi sihaştri în apropierea Putnei. Mitropolitul Iosif Muşat a mers şi a sfinţit biserica schitului şi Cuviosul Lavrentie a fost numit egumen al obştii. În acea obşte se va nevoi şi Sfântul Danil Sihastrul ca ucenic al Sfântului Leontie. Domnitorul Alexandru cel Bun a înfiinţat scaunul episcopal de Rădăuţi iar pe Leontie l-a chemat să îndeplinească greaua răspundere de ierarh. Ca arhiereu a renunţat la sihăstrie dar nu a încetat celelalte nevoinţe duhovniceşti şi a păzit cu străsnicie rânduielile canonice şi toate cele rânduite de biserica lui Hristos spre a fi de folos mântuitor tuturor enoriaşilor. Când a îmbătrânit a invocat slăbiciunea trupului şi a renunţat la scaunul episcopal retrăgânduse la mănăstirea sa. Aici a primit schima cea mare luând numele de Leontie şi ducând zi de zi o viaţă de înger în trup până a trecut la Dumnul. A rânduit ca egumen pe Sfântul Daniil Sihastrul ca cel mai apropiat ucenic al său. Enoriaşii şi fii lui duhovniceşti veneau la mormântul lui din biserica schitului Laura unde primeau tămăduire de multe boli. La dorinţa credincioşilor a fost dezgropat şi dus la Rădăuţi iar la racla cu moaştele sale veneau mulţi credincioşi din apropiere dar şi de departe căci darul lui Dumnezeu se revărsa asupra celor ce se rugau la Dumnezeu cu credinţă înaintea raclei sale. În anul 1639 au fost ascunse în faţa tabloului votiv de teama tâlharilor, şi au fost scoase la suprafaţă de o serie de cercetări arheologice care au avut loc între anii 1974 şi 1977. În anul 1991 au fost aşezate spre închinare într-o nouă raclă. La 20 iulie 1992, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române l-a cananonizat în mod oficial urmând să fie prăznuit în fiecare an la 1 iulie.

Troparul Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți

Cu ostenelile nevoinţelor duhovniceşti toată viaţa ţi-ai petrecut-o şi, primind vrednicia arhieriei, cu smerenie şi cu frică de Dumnezeu ai slujit Biserica lui Hristos, pe Care roagă-L, Sfinte Ierarhe Leontie, să mântuiască sufletele noastre.

La 1 iulie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfinţii Mucenici, doctori fără de arginți, Cosma şi Damian;
  • Cuviosul Petru, patriciul;
  • Sfântul Mucenic Potit, pruncul;
  • Sfântul Mavrichie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Ceausescu facebook jpg
mancare de tip fast food jpg
televizor istock jpg
ninsoare jpeg
timisu de sus png
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
shutterstock 2087054215 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net