Calendar ortodox 2021, 15 septembrie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Banatului
Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Banatului, este prăznuit la data de 15 septembrie în calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș este între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 15 septembrie. Zi de post.
Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Banatului s-a născut din părinţi valahi în Raguza Dalmaţiei. Tatăl lui a murit când era copil iar mama sa i-a dat educaţie aleasă. La 15 ani a intrat frate la mănăstirea Maicii Domnului din Ohrida. După cinci ani intră în obştea mănăstirii Pantocrator din Sfântul Munte Atos. Acolo Cuviosul Iosif Valahul, cum se numea atunci, s-a nevoit ani de zile împreună cu alţi călugări greci, români şi macedoneni. Acolo s-a deprins cu lupta duhovnicească, postul, privegherea, ascultarea şi smerenia. Apoi a ales sihăstria în împrejurimi, îndeletnicindu-se cu rugăciunea neîncetată şi plângând pentru păcatele lumii. Pentru sfinţenia vieţii pe care o ducea a primit de la Dumnezeu darul vindecării ologilor dar şi altor bolnavi. Când au văzut părinţii din munte cât har al lui Dumnezeu este peste el, l-au făcut preot pus duhovnic al muntelui şi poveţele sale au început să aibă răsunet în lume de s-a auzit până la Constantinopol. Pentru aceasta a fost numit egumen la Mânăstirea Sfântului Ştefan din Adrianopol şi apoi la Mănăstirea Cutlumuş din Atos, mănăstirea ridicată de domnitori români şi la care se nevoiau mulţi călugări valahi şi macedoneni. Deşi era înaintat în vârstă şi se retrăsese în împrejurimile Vatopedului românii din Banat l-au ales mitropolit când avea 80 de ani, în anul 1650. Aici s-a arătat a fi bun păstor, apărător al ortodoxiei, înţelept, blând şi bun. A făcut minuni prin rugăciune şi punerea mânilor peste capetele credincioşilor şi la rugăciunea lui, când a ieşit cu Sfintele Taine din Biserică o ploaie mare a căzut peste Timişoara când partea de vest fusese cuprinsă de un foc nimicitor. În anul 1653 Sfântul Iosif s-a retras la mănăstirea Partoş unde a mai trăit viaţa aceasta trei ani apoi şi-a dat sufletul în mânile Mântuitorurului Hristos, când era în vârstă de aproape 85 de ani. A fost canonizat în anul 1956.
Troparul Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, Mitropolitul Banatului
Glasul al 8-lea
Din tinereţe cu totul te-ai supus Domnului, cu rugăciunile şi cu ostenelile şi cu postul. Pentru aceasta, văzând Dumnezeu nevoinţele tale, arhiereu şi păstor Bisericii Sale te-a rânduit; şi după moarte, în cetele sfinţilor te-a sălăşluit, Sfinte Părinte Iosif. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu să ne dăruiască iertare de greşeli nouă, celor ce cu credinţă şi cu dragoste săvârşim sfântă pomenirea ta.
Condacul Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, Mitropolitul Banatului
Glasul al 8-lea
Apărătoare Doamnă, pentru biruinţa, mulţumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozeşte-ne din toate nevoile, ca să strigăm ţie: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!
Apărător nebiruit, ca unul care prin tine din nevoi s-a mântuit, te are pământul Banatului, Sfinte Iosif. Ci, ca cel ce ai îndrăzneală către Dumnezeu apără-l pe el de toată nevoia, ca să cântăm ţie: bucură-te, Sfinte Ierarhe Iosif, făcătorule de minuni.
La 15 septembrie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi
- Pătimirea Sfântului Marelui Mucenic Nichita Romanul;
- Sfântul Cuvios Filotei, preotul;
- Sfântul Porfirie;
- Aflarea moaştelor Sfântului Acachie, episcopul Melitinei;
- Sfântul Mucenic Maxim;
- Aflarea moaştelor Sfântului Mucenic Ştefan;
- Sfântul Cuvios Gherasim, ctitorul Mănăstirii Survia;
- Sfântul Mucenic Ioan Criteanul;
- Sfântul Visarion, arhiepiscopul Larisei, făcătorul de minuni.