Calendar ortodox 2021, 3 aprilie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul
Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul este prăznuit la data de 3 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul este între sfinţii zile sărbătoriţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 3 aprilie. Zi de post.
Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul a fost crescut de bunica lui pentru că la opt zile după naştere mama lui a murit iar tatăl a intrat la călugărie. După ce a crescut şi a învăţat carte în intrat în biserică ca paracliser unde se ocupa de citirea cărţilor dumnezeieşti. Trecând pe la un sihastru pe nume Ştefan, acesta l-a sfătuit să intre călugăr la mănăstirea Midichiei unde cuviosul Nichifor l-a primit cu dragoste. Acolo el a crescut duhovniceşte îndeletnicindu-se cu smerenia, ascultarea şi toate lucrurile cele bune. După numai şapte ani a fost silit să urmeze rânduiala preoţească fiind sfinţit chiar partiarhul Tarasie al Constantinopolului. I-a urmat învăţătorului său Nichifor la conducerea mănăstirii şi păştea turma lui Hristos cu multă grijă şi turma s-a înmulţit căci mulţi îi urmau exemplul. Bunul Dumnezeu l-a dăruit cu darul vindecării şi al izgonirii de diavoli. A dezlegat glasul unui prunc cu semnul crucii, a vindecat un îndrăcit cu ungându-l cu ulei, şi multe boli trupeşti a vindecat ca prin minune doar prin darul lui Hristos. Când a ajuns la o vârstă înaintată a izbucnit din nou lupta împotriva sfintelor icoane, măcar că sinodul al şaptele avusese loc iar erezia aceasta fusese condamnată. Leon Isaurul şi fiul lui Constantin Copronim, se arătau a fi creştini pe dinafară dar pe dinăuntru era doar un ticălos hulitor pentru că pe însăşi Maria, Preacurata Maică a lui Dumnezeu, cea mai cinstită decât toată creaţia a îndrăznit nemericul a o lepăda. Atunci a fost închis şi dumnezeiescul părinte Nichita a suferit într-o temniţă foarte rea, a fost trimis în exil, a suferit hulă şi ocară pentru că nu s-a lepădat de dreapta credinţă şi de adevăr. A murit departe de mănăstirea sa dar Sfântul Teofil al Efesului şi Sfântul Iosif Tesaloniceanul au mers după sfintele lui moaşte pe care le-au adus la mănăstirea lui din Midichia, şi a fost întâmpinat la ţărm de fericitul Pavel, episcopul Plusiadei, cu mulţime de călugări şi de mireni. Au dus racla la mănăstire şi toţi cei care se atingeau de ea se tămăduiau iar cei stăpâniţi de duhuri erau eliberaţi.
Troparul Sfântului Cuvios Nichita Mărturisitorul, Egumenul Mănăstirii Midichiei
Glasul 1
Locuitor pustiului, înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Nichita. Cu postul, cu privegherea şi prin rugăciune primind daruri cereşti, tămăduieşti pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.
Condacul Sfântului Cuvios Nichita Mărturisitorul, Egumenul Mănăstirii Midichiei
Glasul al 2-lea
Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.
Dobândind viaţa şi cugetul cel ceresc, străluceşti luminat ca soarele cu lumina faptelor, luminând pe cei ce sunt în întunericul vieţii şi către Dumnezeu aducând pe toţi, Sfinte Preacuvioase Părinte Nichita, roagă-te neîncetat pentru noi toţi.
La 3 aprilie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi
- Sfântul Iosif imnograful
- Sfântul Mucenic Elpidifor;
- Sfântul Mucenic Diu;
- Sfântul Mucenic Vitonie;
- Sfântul Mucenic Galic;
- Sfântul Cuvios Ilirie din Muntele Mirsiona;
- Sfântul Mucenic Pavel Rusul.