Calendar ortodox 2022, 29 aprilie. Sărbătoarea zilei. Izvorul Tămăduirii. Nouă Sfinți Mucenici din Cizic

Izvorul Tămăduirii este prăznuite la data de 29 aprilie în calendarul ortodox. Izvorul Tămăduirii și Arătarea Semnului Sfintei Cruci la Ierusalim sunt între sărbătorile comemorate de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 29 aprilie.

Calendar ortodox 2022, 29 aprilie. Sărbătoarea zilei. Izvorul Tămăduirii

Izvorul Tămăduirii (icoană de Gabriel Toma Chituc)
Izvorul Tămăduirii (icoană de Gabriel Toma Chituc)

Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii ține trează în memoria noastră o minune care s-a întâmplat la un izvor prin mijlocirea și cu ajutorul Maicii Domnului nostru pentru că Maica Domnului este Izvorul Apei vieții. Sărbătoarea este dedicată Fecioarei Maria de Dumnezeu născătoare și este legată de sărbătoarea Învierii. Pentru că a născut pe Iisus, Maria a devenit și mama noastră și așa cum și-a jucat rolul de mamă pentru Hristos Dumnezeu la fel își îndeplinește rolul de mamă pentru noi credincioșii creștini. 

Vinerea din săptămâna luminată se sărbătorește Izvorul Tămăduirii și are loc sfințirea apei cu care se stropesc bisericile, casele și oamenii. 

Cu puțin timp înainte de a ajunge împărat, Leon cel Mare (457-474) a întâlnit în pădure, în timp ce se plimba în apropierea Constantinopolelui, un bătrân orb care a cerut un pic de apă și îndrumare până în oraș. Când Leon căuta un izvor de apă, a auzit vocea Maicii Domnului care-i spunea să caute apa în mijlocul pădurii și cu acea apă tulbure să-l ostoiască setea bătrânului și să-i spele fața. Leon a ascultat vcocea și a făcut întocmai, iar orbul a început să vadă. După ce a ajuns Împărat al Bizanțului, Leon a construit lângă acel izvor o biserică care a fost distrusă de turci, la 1453, când au cucerit Constantinopole. De-a lungul timpului apa izvorâtă din acel loc pe mulți a vindecat de diferite boli iar în secolul al VI-lea chiar pe împăratul Iustinian cel Mare (527-565) care suferea de o boală grea, a băut apă din acel izvor și s-a tămăduit pe loc. 

Această sărbătoare închinată Maicii Domnului, cinstește titulatura de “Theotokos” adică de “născătoare de Dumnezeu” care-i este atribuită. Sinodul al III-lea ecumenic a arătat că Fecioara Maria este cu adevărat Miaca Dumnezeului Nostru. În cultul ortodox fecioara Maria este Preasfânta, Preacurata, Preabinecuvântata, Slăvita Stăpâna Noastră, de Dumnezeu Născătoarea și Pururea Fecioară Maria. Acest lucru demonstrează că Iisus din Nazaret, fiul Mariei este Domnul nostru Iisus Hristos, Care este Dumnezeu adevărat și Om adevărat, aceste două firi, divină și umană, fiind unite într-o singură Persoană a Sfintei Treimi, Dumnezeu Fiul.

Maica Domnului ocupă loc ales și cu totul aparte în credința ortodoxă fiind cinstită cu supravenerare sau după cuvântul grecesc “hiperdulia”.

Calendar ortodox 2022, 29 aprilie. Sfinții zilei. Sfinții Nouă Mucenici din Cizic

Sfinții Nouă Mucenici din Cizic (foto: doxologia.ro)
Sfinții Nouă Mucenici din Cizic (foto: doxologia.ro)

Cetatea Cizicului se afla în Asia și a primit luminarea într-u Hristos de la neobositul Apostol Pavel pe care l-au purtat pașii și pe acolo. Nu erau foarte mulți creștini căci aceștia sufereau prigoane deseori, mai ales de la împărații păgâni ai Romei. Când se ridica năpasta asupra lor aceștia căutau adăpost în munți sau în locuri pustii pentru a scăpa de poruncile guvernatorilor și de silnicia închinării la idoli care devenea obligatorie după toanele lor. În acele vremuri vitrege de dinainte de împăratul Constantin cel Mare cetatea Cizicului ne-a arătat bărbați viteji, ca stânca în sfânta credință cu râvnă după Hristos de ardeau precum profetul Ilie, iar numele lor era: Teognid, Ruf, Antipatru, Teostih, Artema, Magn, Teodot, Tavmasie și Filimon. Ei era din diferite țări și locuri căci dreapta credință îi aduna pe toți la un loc ne mai deosebindu-i după nația de care țineau, ci era toți frați. Ei nu băgau în seamă groaznicele ordine venite de la Roma și cu îndrăzneală îl propovăduiau pe Hristos Dumnezeu, certând și mustrând pe cei ce încă mai credeau în idolii diavoli. Arătând îndrăzneală au atras asupra lor ura Satanei și slujitorii lui i-au prins ca niște lupi și cu sălbăticie și fără pic de omenie i-au dus la judecată înaintea guvernatorului. Iar vitejii ostași ai lui Hristos au stat drepți înaintea prigonitorilor păgâni cu inima tare și sufleul plin de dragostea către Dumnezeu. Au fost chinuiți în fel și chip, au fost aruncați în temniță, au fost scoși din nou și torturați. După ce au îndurat mulți fără să se îndoaie asupritorii lor, rușinați, le-au tăiat capetele. După aceea, când luminatul împărat Constantin a încetat prigonirea și soarele dreptei credințe a luminat lumea, credincioșii din Cizic au căutat trupurile martirilor și le-au găsit neputrezite. Au zidit biserică și le-au pus întrânsa, în raclă nouă și acolo multe minuni se săvârșeau. Cine se atingea de raclă primea pe loc tămăduire iar poporul necredincios văzând minunile au început, unul după altul, să primească credința adevărată, iar templele au fost dărâmate și idolii zdrobiți. Cetatea Cizicului a înflorit cu rugăciunile celor nouă sfinți, Teognid, Ruf, Antipatru, Teostih, Artema, Magn, Teodot, Tavmasie și Filimon, care se odihnesc acolo. 

Troparul Sfinților 9 Mucenici din Cizic

Glasul al 4-lea:

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinților 9 Mucenici din Cizic

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Ceata cea tare și luminată a celor nouă mucenici, care ca niște mărturisitori ai Dumnezeirii Celei în Trei Străluciri, dintru început înaintea Divanului, aceștia au strigat: sângele și sufletele noastre împreună cu trupurile, ca o jertfă fără prihană aducem ție, Stăpâne; numără-ne în Cetele celor Cerești ai Tăi, ca un Dumnezeu Milostiv.

La 29 aprilie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Nectarie de la Optina; 
  • Sfântul Memnon Marturisitorul; 
  • Sfântul Ierarh Vasile de Ostrog;  
  • Sfântul Avxivie;

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net