Calendar ortodox 2022, 5 iulie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul
Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul este prăznuit la data de 5 iulie în calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 5 iulie.
Calendar ortodox 2022, 5 iulie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul
Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul s-a născut în Trapezunt din părinți creștini de neam bun. Tatăl lui a murit înainte ca el să se nască iar mama sa a murit curând după ce l-a botezat cu numele de Avramie. Rămas singur pe lume a fost crescut de o călugăriță. În copilărie când se juca împreună cu ceilalți copii îi plăcea să-și aleagă rolul de egumen, iar viața pe care o ducea era dreaptă căci lua exemplu de la cea care-l creștea și postea și se sârguia la rugăciune împreună ea, după puterea lui de copil.
Când călugărița a trecut la Domnul Atanasie a rămas orfan a doua oară, dar a fost adoptat de un reprezentant al împăratului venit în oraș să adune impozite. Acesta l–a dus în capitala imperiului și l-a dat la școli de seamă. Deși la masa părinților săi adoptivi era multă îndestulare el se nevoia hrănindu-se cu legume negătite și fructe, iar noptea sta treaz și se ruga, atunci când era biruit de somn își dădea cu apă rece pe față pentru a se trezi. A crescut cu împărații Nichifor al II-lea Focas (963-969) și fratele lui Leon iar ce-i doi îl socoteau parte din familie atât de drag le devenise.
A intrat la mănăstire și se hrănea numai la trei zile. Apoi a primit ascultare să mânânce câte puțin în fiecare zi. El atât de mult ura viața cea lumească încât a vrut ca frații săi adoptivi să-l uite și s-a retras în Sfântul Munte și și-a schimbat numele, ba mai mult se dădea neștiutor de carte pentru ca nimeni să nu-l recunoască. Până la urmă, Leon, care era general al imperiului, venind la munte să se închine după o importantă victorie l-a recunoscut pe fratele pierdut, dar nu i-a mai cerut să vină în capitală ci doar se întorcea el, ba chiar venea și împăratul Nichifor pentru a-și vedea fratele cel îndrăgit. Au dăruit sume importante pentru construcția unei biserici închinate Sfintei Fecioare. Înainte de a muri s-a îmbrăcat în haine de ceremonie și a inspectat șantierul bisericii iar turla acesteia s-a prăbușit peste sfântul și peste șase muncitori.
5 au murit pe loc dar sfântul îi mulțumea lui Dumnezeu dintre pietrele adunate peste el și muncitorul Daniil. Prinții i-au dezgropat iar cuviosul deși avea doar piciorul rupt a trecut curând la Domnul.
Multe minuni s-au petrecut la mormântul lui și mulți și-au găsit vindecare și alinare.
Troparul Sfântului Cuvios Atanasie Athonitul
Glasul al 3-lea
De viața ta cea în trup s-au minunat cetele îngerești, cum, cu trupul, la luptele cele nevăzute ai ieșit, pururea mărite și ai rănit cetele demonice. Pentru care, Sfinte Atanasie, Hristos ți-a răsplătit cu bogate daruri. Drept aceea, părinte, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să se mântuiască sufletele noastre.
Condacul Sfântului Cuvios Atanasie Athonitul
Glasul al 3-lea
Apărătoare Doamnă, pentru biruința, mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozește-ne din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!
Ca spre un văzător al ființelor fără de trup și ca spre un tâlcuitor cu adevărat, strigă către tine turma ta, de Dumnezeu grăitorule: nu înceta a te ruga pentru robii tăi, ca să fie izbăviți de ispite și de primejdii cei ce îți cântă: bucură-te, Părinte Atanasie.
La 5 iulie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți
- Sfântul Cuvios Lampadie;
- Sfântul Mucenic Vasile și cei împreună cu dânsul, 70 de mucenici;
- Sfântul Mucenic Ciprian.