Calendar ortodox 2022, 5 iulie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul

Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul este prăznuit la data de 5 iulie în calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 5 iulie.

Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul (foto: doxologia.ro)
Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 5 iulie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul

Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul s-a născut în Trapezunt din părinți creștini de neam bun. Tatăl lui a murit înainte ca el să se nască iar mama sa a murit curând după ce l-a botezat cu numele de Avramie. Rămas singur pe lume a fost crescut de o călugăriță. În copilărie când se juca împreună cu ceilalți copii îi plăcea să-și aleagă rolul de egumen, iar viața pe care o ducea era dreaptă căci lua exemplu de la cea care-l creștea și postea și se sârguia la rugăciune împreună ea, după puterea lui de copil.

Când călugărița a trecut la Domnul Atanasie a rămas orfan a doua oară, dar a fost adoptat de un reprezentant al împăratului venit în oraș să adune impozite. Acesta l–a dus în capitala imperiului și l-a dat la școli de seamă. Deși la masa părinților săi adoptivi era multă îndestulare el se nevoia hrănindu-se cu legume negătite și fructe, iar noptea sta treaz și se ruga, atunci când era biruit de somn își dădea cu apă rece pe față pentru a se trezi. A crescut cu împărații Nichifor al II-lea Focas (963-969) și fratele lui Leon iar ce-i doi îl socoteau parte din familie atât  de drag le devenise.

A intrat la mănăstire și se hrănea numai la trei zile. Apoi a primit ascultare să mânânce câte puțin în fiecare zi. El atât de mult ura viața cea lumească încât a vrut ca frații săi adoptivi să-l uite și s-a retras în Sfântul Munte și și-a schimbat numele, ba mai mult se dădea neștiutor de carte pentru ca nimeni să nu-l recunoască. Până la urmă, Leon, care era general al imperiului, venind la munte să se închine după o importantă victorie l-a recunoscut pe fratele pierdut, dar nu i-a mai cerut să vină în capitală ci doar se întorcea el, ba chiar venea și împăratul Nichifor pentru a-și vedea fratele cel îndrăgit. Au dăruit sume importante pentru construcția  unei biserici închinate Sfintei Fecioare. Înainte de a muri s-a îmbrăcat în haine de ceremonie și a inspectat șantierul bisericii iar turla acesteia s-a prăbușit peste sfântul și peste șase muncitori.

5 au murit pe loc dar sfântul îi mulțumea lui Dumnezeu dintre pietrele adunate peste el și muncitorul Daniil. Prinții i-au dezgropat iar cuviosul deși avea doar piciorul rupt a trecut curând la Domnul. 

Multe minuni s-au petrecut la mormântul lui și mulți și-au găsit vindecare și alinare. 

Troparul Sfântului Cuvios Atanasie Athonitul

 Glasul al 3-lea

De viața ta cea în trup s-au minunat cetele îngerești, cum, cu trupul, la luptele cele nevăzute ai ieșit, pururea mărite și ai rănit cetele demonice. Pentru care, Sfinte Atanasie, Hristos ți-a răsplătit cu bogate daruri. Drept aceea, părinte, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să se mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Atanasie Athonitul

 Glasul al 3-lea

Apărătoare Doamnă, pentru biruința, mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozește-ne din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Ca spre un văzător al ființelor fără de trup și ca spre un tâlcuitor cu adevărat, strigă către tine turma ta, de Dumnezeu grăitorule: nu înceta a te ruga pentru robii tăi, ca să fie izbăviți de ispite și de primejdii cei ce îți cântă: bucură-te, Părinte Atanasie.

La 5 iulie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Cuvios Lampadie;
  • Sfântul Mucenic Vasile și cei împreună cu dânsul, 70 de mucenici; 
  • Sfântul Mucenic Ciprian.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net