Calendar ortodox 2022, 5 iulie. Sfin╚Ťii zilei. Sf├óntul Cuvios Atanasie Athonitul

Sf├óntul Cuvios Atanasie Athonitul este pr─âznuit la data de 5 iulie ├«n calendarul ortodox. Sf├óntul Cuvios Atanasie Athonitul este ├«ntre sfin╚Ťii zilei pomeni╚Ťi de credincio╚Öii ortodoc╚Öi, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 5 iulie.

calendar ortodox 2021 5 iulie sfantul cuvios atanasie athonitul png
Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 5 iulie. Sfin╚Ťii zilei. Sf├óntul Cuvios Atanasie Athonitul

Sf├óntul Cuvios Atanasie Athonitul s-a n─âscut ├«n Trapezunt din p─ârin╚Ťi cre╚Ötini de neam bun. Tat─âl lui a murit ├«nainte ca el s─â se nasc─â iar mama sa a murit cur├ónd dup─â ce l-a botezat cu numele de Avramie. R─âmas singur pe lume a fost crescut de o c─âlug─âri╚Ť─â. ├Än copil─ârie c├ónd se juca ├«mpreun─â cu ceilal╚Ťi copii ├«i pl─âcea s─â-╚Öi aleag─â rolul de egumen, iar via╚Ťa pe care o ducea era dreapt─â c─âci lua exemplu de la cea care-l cre╚Ötea ╚Öi postea ╚Öi se s├órguia la rug─âciune ├«mpreun─â ea, dup─â puterea lui de copil.

C├ónd c─âlug─âri╚Ťa a trecut la Domnul Atanasie a r─âmas orfan a doua oar─â, dar a fost adoptat de un reprezentant al ├«mp─âratului venit ├«n ora╚Ö s─â adune impozite. Acesta lÔÇôa dus ├«n capitala imperiului ╚Öi l-a dat la ╚Öcoli de seam─â. De╚Öi la masa p─ârin╚Ťilor s─âi adoptivi era mult─â ├«ndestulare el se nevoia hr─ânindu-se cu legume neg─âtite ╚Öi fructe, iar noptea sta treaz ╚Öi se ruga, atunci c├ónd era biruit de somn ├«╚Öi d─âdea cu ap─â rece pe fa╚Ť─â pentru a se trezi. A crescut cu ├«mp─âra╚Ťii Nichifor al II-lea Focas (963-969) ╚Öi fratele lui Leon iar ce-i doi ├«l socoteau parte din familie at├ót┬á de drag le devenise.

A intrat la m─ân─âstire ╚Öi se hr─ânea numai la trei zile. Apoi a primit ascultare s─â m├ón├ónce c├óte pu╚Ťin ├«n fiecare zi. El at├ót de mult ura via╚Ťa cea lumeasc─â ├«nc├ót a vrut ca fra╚Ťii s─âi adoptivi s─â-l uite ╚Öi s-a retras ├«n Sf├óntul Munte ╚Öi ╚Öi-a schimbat numele, ba mai mult se d─âdea ne╚Ötiutor de carte pentru ca nimeni s─â nu-l recunoasc─â. P├ón─â la urm─â, Leon, care era general al imperiului, venind la munte s─â se ├«nchine dup─â o important─â victorie l-a recunoscut pe fratele pierdut, dar nu i-a mai cerut s─â vin─â ├«n capital─â ci doar se ├«ntorcea el, ba chiar venea ╚Öi ├«mp─âratul Nichifor pentru a-╚Öi vedea fratele cel ├«ndr─âgit. Au d─âruit sume importante pentru construc╚Ťia┬á unei biserici ├«nchinate Sfintei Fecioare. ├Änainte de a muri s-a ├«mbr─âcat ├«n haine de ceremonie ╚Öi a inspectat ╚Öantierul bisericii iar turla acesteia s-a pr─âbu╚Öit peste sf├óntul ╚Öi peste ╚Öase muncitori.

5 au murit pe loc dar sf├óntul ├«i mul╚Ťumea lui Dumnezeu dintre pietrele adunate peste el ╚Öi muncitorul Daniil. Prin╚Ťii i-au dezgropat iar cuviosul de╚Öi avea doar piciorul rupt a trecut cur├ónd la Domnul.┬á

Multe minuni s-au petrecut la morm├óntul lui ╚Öi mul╚Ťi ╚Öi-au g─âsit vindecare ╚Öi alinare.┬á

Troparul Sfântului Cuvios Atanasie Athonitul

 Glasul al 3-lea

De via╚Ťa ta cea ├«n trup s-au minunat cetele ├«ngere╚Öti, cum, cu trupul, la luptele cele nev─âzute ai ie╚Öit, pururea m─ârite ╚Öi ai r─ânit cetele demonice. Pentru care, Sfinte Atanasie, Hristos ╚Ťi-a r─âspl─âtit cu bogate daruri. Drept aceea, p─ârinte, roag─â-te lui Hristos Dumnezeu s─â se m├óntuiasc─â sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Atanasie Athonitul

 Glasul al 3-lea

Ap─âr─âtoare Doamn─â, pentru biruin╚Ťa, mul╚Ťumiri, izb─âvindu-ne din nevoi, aducem ╚Ťie, N─âsc─âtoare de Dumnezeu, noi, robii t─âi. Ci, ca ceea ce ai st─âp├ónire nebiruit─â, sloboze╚Öte-ne din toate nevoile, ca s─â strig─âm ╚Ťie: Bucur─â-te, Mireas─â, pururea Fecioar─â!

Ca spre un v─âz─âtor al fiin╚Ťelor f─âr─â de trup ╚Öi ca spre un t├ólcuitor cu adev─ârat, strig─â c─âtre tine turma ta, de Dumnezeu gr─âitorule: nu ├«nceta a te ruga pentru robii t─âi, ca s─â fie izb─âvi╚Ťi de ispite ╚Öi de primejdii cei ce ├«╚Ťi c├ónt─â: bucur─â-te, P─ârinte Atanasie.

La 5 iulie ├«n calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeni╚Ťi

  • Sf├óntul Cuvios Lampadie;
  • Sf├óntul Mucenic Vasile ╚Öi cei ├«mpreun─â cu d├ónsul, 70 de mucenici; 
  • Sf├óntul Mucenic Ciprian.
vladut
Satul Aceredo jpg
brad pitt angelina jolie jpg
cub ion ╚Ťiriac png
Alexandru Arsinel batran
image png
GettyImages 1338148296 jpg
anne heche 1 profimedia 0712340053 jpg
image
image
image
image
Lacul Morii jpg
medic bucuresti santajat datorie camatari dobanda 785568 jpeg
Orașul Granadilla jpg
GettyImages 1338148296 jpg
7 act 1 2col trotineta jpeg
Sake, b─âutura din haiku jpeg