Calendar ortodox 2022, 27 iunie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Samson, primitorul de străini

Sfântul Cuvios Samson, primitorul de străini este prăznuit la data de 27 iunie în calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Samson, primitorul de străini, este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 27 iunie. Post.

Sfântul Cuvios Samson (foto: doxologia.ro)
Sfântul Cuvios Samson (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 27 iunie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Samson, primitorul de străini

Sfântul Cuvios Samson s-a născut într-o familie de nobili romani în secolul al IV-lea și a fost rudă cu împăratul Constantin cel Mare. A urmat școli de renumite pe seama rangului săi și a ales medicina, și nu pentru că avea nevoie să muncească pentru a face bani ci pentru că a simțit nevoia de a ajuta pe oamenii aflați în nevoi slujind astfel lui Dumnezeu.

Prin harul primit de la Hristos vindeca boli de ne tămăduit pe care alți doctori nu puteau să le vindece pe alții îi vindeca numai cu vorba bună. Când au murit părinții lui a schimbat averea trecătoare și lumească cu cea nepieritoare și veșnică urmând cuvântul Evangheliei. A eliberat toți sclavii și toți servitorii și a păstrat unul singur pentru ca să-i fie de ajutor. A lăsat Roma, capitala imperiului și toată slava lumească și a plecat în pustie.  Când împăratul Iustinian a căzut bolnav a chemat doctorii să-l vindece, dar nici unul nu a reușit. Văzând acest lucru au dat de veste în toată împărăția și au venit mulți învățați să-l tratez pe împărat dar nici unul nu reușea să-l vindece. Împăratul a avut o viziune  cu cel ce avea puterea să-l vindece și a povestit-o plin de speranță celor de lângă el.

Unul din curteni și-a amintit de cuviosul Samson pe care-l cunoscuse și care semănat tare cu cel din viziunea împăratului. Împăratul a dat ordin să fie adus și când l-a văzut pe cuvios a căzut în genunchi și a cerut milă și tămăduire. Văzând aceea smerenie a împăratului cuviosul a pus mâna pe locul ce-l durea și cu ajutorul lui Hristos a primit imediat tămăduire. Când vrut să-l răsplătească pe Samson acesta nu a primit nimic spunându-i că a avut și că a dat tot aurul și argintul pentru că nu-i folosea la nimic. Atunci Împăratul a construit o casă pentru străini, o bolniță și un azil și i-a dăruit-o lui Samson ca acesta să aibă unde să îngrijească.

Acolo mulți și-au găsit vindecarea de boli care-i chinuiau de prea mult timp, în timpul vieții lui Samson, dar și mult timp după ce acesta a trecut la Domnul. Mulți povesteau cum îl vedeau stând de veghe asuprea locașului și iar cei ce ungeau cu mirul ce-i izvora din mormânt și aveau credință pe loc se vindecau.

Troparul Sfântului Cuvios Samson, primitorul de străini

 Glasul al 8-lea

În răbdare ți-ai agonisit plata ta, părinte cuvioase; în rugăciuni neîncetat răbdând, pe săraci iubind și pe aceia îndestulând. Ci te roagă lui Hristos Dumnezeu, Sfinte Samson, milostive fericite, să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Samson, primitorul de străini

Ca niște pârgă a firii, ție, săditorul făpturii, lumea Îți aduce, Doamne, pe purtătorii de Dumnezeu mucenici; pentru ale căror rugăciuni, în pace adâncă, Biserica Ta, pentru Născătoarea de Dumnezeu, păzește-o, mult-Milostive.

 Ca la un doctor preaales și rugător bine primit, alergăm la dumnezeiasca ta raclă, Sfinte Samson, de Dumnezeu înțelepțite, cuvioase, adunându-ne cu dragoste, cu psalmi și cu cântări bucurându-ne, preaslăvim pe Hristos, Cel Ce ți-a dat ție un dar ca acesta de tămăduiri.

La 27 iunie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Anect; 
  • Sfânt Ioana Mironosița; 
  • Sfântul Cuvios Luca, pustnicul; 
  • Sfinții Mucenici Marchie și Marchia; 
  • Sfântul Sfințit Mucenic Pierie, preotul Antiohiei.
image
image
image
image
image
image
3 lacul ursu jpg jpeg
Mesaje de la ingeri pentru zodii  Ce nativi sunt binecuvantati pana in toamna ghinionul nu se atinge de ei jpg
cirese 250 lei kg jpg
japoneza shutterstock 1824440588 jpg
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net