Calendar ortodox 2022, 17 iunie. Sfinții zilei. Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail

Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail sunt prăznuiți la data de 17 iunie în calendarul ortodox. Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail sunt între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 17 iunie.

calendar ortodox 2021 17 iunie sfintii manuil ismail si savel jpeg
Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 17 iunie. Sfinții zilei. Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail

Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail au fost frați de mamă dar tatăl lor erau păgân. Mama sa i-a crescut în credința cea dreaptă, cu frică de Dumnezeu, iar mai târziu fericitul preot Evnoic i-a creștinat prin Botez și învățându-i dumnezeieștile cărți. Ei au intrat în slujba împăratului Persiei ca soldați, dar păzeau poruncile Domnului și duceau o viață bineplăcută lui Dumnezeu. Împăratul Persiei i-a trimis în delegație la împăratul Romei, care în acea vreme era Iulian Apostatul, și care organiza o mare petrecere în cinstea idolilor. Cei trei au refuzat să ia parte la ceremonii atrăgând atenția celor care-i urau pe creștini. Dacă împăratul Iulian Apostatul i-a primit la început cu cinste când a aflat obiceiurile lor creștinești a hotărât să-i piardă. I-a ademenit, i-a capturat și i-a aruncat în temniță încercând să-i convingă să renunțe la credința lor pe care el o ura și o disprețuia. El iau arătat păgânului împărat că nu le este frică de ce le face lor omul și că credința în Hristos le dă o putere pe care el nici nu-și poate imagina. După ce i-a torturat în fel și chip, ba le-a promis chiar și izbăvirea în cazul în care renunță la credința lor, mânios nevoie mare că nu poate să-i înfrângă a poruncit să fie uciși și aruncați în foc. După ce i-au ucis pe Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail, Dumnezeu zădărnicit porunca împăratului, a venit cutremur mare pământul s-a crăpat iar trupurile sfinților mucenici au fost acoperite de nu le-au mai găsit. Doar creștinii au rămas în preajmă rugându-se e și după două zile trupurile sfinților au ieșit la suprafață împrăștiind bună mireasmă. Pentru că a ucis trimis și imperiului persan, păgânul împărat Iulian, s-a pregătit de război și la promisiunile mincinoase ale preoților idolilor cum că va ieși triumfător el a pornit războiul împotriva Persiei. Împăratul persan care primise vestea uciderii trimișilor săi, a pregătit armata și i-a întâmpinat cum se cuvine pe romani distrugând puterea Apostatului. O mână nevăzută a luat sufletul împăratului Iulian făcându-l de râsul și batjocura perșilor, împotriva cărora a mers cu mândrie distrugându-l și eliberând imperiul de apostazia sa.

Troparul Sfinților Mucenici Manuil, Savel și Ismail

Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinților Mucenici Manuil, Savel și Ismail

 Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Cu credința lui Hristos fiind răniți, preafericiților și paharul Lui cu credință bând, închinăciunile perșilor și îndrăzneala pe pământ ați surpat, cei întocmai cu numărul Treimii, rugăciuni faceți pentru noi toți.

La 17 iunie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Inochentie;  
  • Sfântul Mucenic Isavru;  
  • Sfântul Mucenic Felix;  
  • Sfântul Mucenic Peregrin.
iulia vantur jpeg
4 irina rimes divort 34092 jpg jpeg
2 octavia geamanu antena 1 jpg jpeg
alex leonte cancan 3 jpg
front brad pitt gettyimages copy jpeg
6 victor ponta si daciana sarbu avere jpg jpeg
Catalin Botezatu png
olivia newton john jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
foto1 profimedia 0335766210 jpeg
paianjen jpg jpeg
calendar ortodox 2021 09 august sfantul apostol matia png
lucian bode untold boc 640x400 jpg
iphone 14 png
grecia