Calendar ortodox 2022, 26 iunie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios David din Tesalonic

Sfântul Cuvios David din Tesalonic este prăznuit la data de 26 iunie în calendarul ortodox. Sfânta Mare Muceniță Fevronia este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 26 iunie.

Sfântul Cuvios David din Tesalonic (doxologia.ro)
Sfântul Cuvios David din Tesalonic (doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 25 iunie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios David din Tesalonic

Sfântul Cuvios David din Tesalonic, a fost un înger pământesc care s-a născut și a crescut în Tesalonic.  De mic copil nu i-a plăcut confortul și nici odihna trupească așa că a părăsit toate ispitele lumești, prietenii și rudele, cinstea vremelnică, banii și după porunca Evangheliei a urmat lui Hristos. Încă de când era foarte tânăr a intrat la mănăstirea Sfinților Mucenici Teodor și Mercurie, care în acea vreme purta numele Cunuliaton.

Într-o zi într-atât de tare s-a umilit inima lui încât s-a suit într-un migdal aflat în partea dreaptă a biserici și, pe o creangă și-a făcut un pat micuț, și de acolo nu s-a mai dat jos, urmând exemplul sfinților stâlpnici.  Acolo, pe creangă, a răbdat vânt și ploaie, zăpadă și caniculă, dar a răbdat totul cu gândul la predecesorii săi care nu s-au plâns niciodată ci continuu au adus slavă lui Dumnezeu.

În Viețile Sfinților găsim multe minuni făcute de cuviosul David căci prin viața pe care o ducea, Hristos Dumnezeu l-a binecuvântat cu darul de a izgoni diavolii și de a îi vindeca pe cei bolnavi. Mai întâi tesalonicenii au aflat de darul lui apoi au ajuns să-l respecte cu mare evlavie ca pe un înger dumnezeiesc. După un timp a venit un înger și i-a spus să coboare și să locuiască în chilie, dar oricine avea vreo neputință venea la cuvios și scăpa de dată de ea.

Împăratul Iustinian și împărăteasa Teodora l-au chemat la sfat iar el a luat cărbuni aprinși în căușul palmelor și a pus tămâie și timp de o oră a tămâiat peste tot fără să sufere vreo vătămare. Cei prezenți s-au înspăimântat la vederea unui așa lucru de minune. Cuviosul a trecut la domnul în drumul său spre casă exact așa cum profețise, și a cerut să fie îngropat la mănăstirea unde se nevoise toată viața aceasta trecătoare. 

Troparul Sfântului Cuvios David din Tesalonic

 Glasul al 8-lea

Întru tine părinte cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că luând crucea ai urmat lui Hristos; și lucrând ai învățat să nu se uite la trup, că este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta și cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioase Părinte David, duhul tău.

Condacul Sfântului Cuvios David din Tesalonic

Ceata îngerilor, ceata mucenicilor, și a Apostolilor Tăi, Cuvântule, se roagă totdeauna multei milostivirii Tale, Iubitorule de oameni, miluește-i pe toți, pentru Născătoarea de Dumnezeu, ca un îndurat.

Ca o grădină pururea înflorită și aducătoare de roadele virtuților, te-ai arătat deasupra copacului celui sădit; ca o pasăre cu bun glas și mai presus decât Raiul, primind în inima ta pomul vieții, pe Dumnezeu, pe Acesta L-ai lucrat, de Dumnezeu înțelepțite, cu Care ne și hrănești pe noi prin har; roagă-te pururea pentru noi, Preafericite David.

La 26 iunie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Ioan, episcopul Gotiei; 
  • Sfantul Cuvios Antion.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net