Calendar ortodox 2022, 16 iunie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Tihon, Episcopul Amatundei

Sfântul Ierarh Tihon, Episcopul Amatundei, este prăznuit la data de 16 iunie în calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Tihon este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 16 iunie.

calendar ortodox 2021 16 iunie sfantul ierarh tihon episcopul amatundei png
Sfântul Ierarh Tihon, Episcopul Amatundei (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 16 iunie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Tihon, Episcopul Amatundei

Sfântul Tihon s-a născut în cetatea Amatunda de pe insula Cipru și de la părinții săi a învățat de mic dragostea de Hristos și pentru Sfintele Scripturi și a ales să intre în rândul clerului și s-a rânduit să citească Evanghelia în biserică. Pentru că ducea o viață curată și plăcută lui Dumnezeu a fost hirotonisit diacon de sfântul Mnemon care atunci era episcop. Urmând calea cea dreaptă a urcat ierarhic până în scaunul episcopal sfințit fiind de marele epifanie arhiepiscopul Ciprului.

Vremea aceea trăiau încă mulți păgâni în insula Cipru iar sarcina sfântului a fost să-i aducă pe calea cea dreaptă întorcându-i din înșelăciunea diavolescă. Pe mulți i-a adus la Hristos a dărâmat idoli din cetate și din împrejmui și a dărâmat Temple. Multe minuni a făcut în viața lui dar și mai multe s-au făcut după moartea sa și atât de multe au fost încât nu toate s-au putut afla, în special, pentru că din cauza războaielor, multe cărți s-au pierdut în care erau pomenit de faptele sale.

Printre minunile sfântului care ne-au rămas se amintește că încă de tânăr împărțea pâine săracilor din hambarele tatălui său dar acolo făina nu scădea ci din contră se înmulțea. Tot cam pe atunci, a adunat vrejuri de viță de vie pe care cultivatorii le tăiau și le aruncau, le-a plantat cu rugăciune și acesta au prins rădăcină și au înverzit, iar anul următor au făcut cei mai dulci și mai sănătoși struguri din insulă.

Via aceea a existat și a adus rod multă vreme după trecere sfântului la Domnul, iar acum există obiceiul în insulă de a se aduce struguri la biserică de ziua sfântului.

Troparul Sfântului Ierarh Tihon, Epscopul Amatundei

 Glasul 1

Locuitor pustiului și înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, părintele nostru Tihon; cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cerești daruri luând, vindeci pe cei bolnavi și sufletele celor ce aleargă la tine cu credință. Slavă Celui Ce ți-a dat ție putere; slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Condacul Sfântului Ierarh Tihon, Epscopul Amatundei

 Glasul al 3-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Întru sihăstrie de Dumnezeu iubitorule, sfinte, petrecând, puterea Mântuitorului de sus ai luat, idolii înșelăciunii ai surpat și pe popoare le-ai mântuit, demonii ai gonit, bolile ai vindecat. Pentru aceasta te cinstim pe tine ca pe un prieten al lui Dumnezeu, Sfinte Tihone Preafericite.

La 16 iunie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Apoloniadei; 
  • Sfinții cinci mucenici din Nicomidia; 
  • Sfinții patruzeci de mucenici romani.
iulia vantur jpeg
4 irina rimes divort 34092 jpg jpeg
alex leonte cancan 3 jpg
front brad pitt gettyimages copy jpeg
2 octavia geamanu antena 1 jpg jpeg
6 victor ponta si daciana sarbu avere jpg jpeg
Catalin Botezatu png
anca serea fiica jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
foto1 profimedia 0335766210 jpeg
paianjen jpg jpeg
calendar ortodox 2021 09 august sfantul apostol matia png
lucian bode untold boc 640x400 jpg
iphone 14 png
grecia