Calendar ortodox 2022, 7 mai. S─ârb─âtoarea zilei. Ar─âtarea Semnului Sfintei Cruci

Ar─âtarea Semnului Sfintei Cruci la Ierusalim este pr─âznuit─â la data de 7 mai ├«n calendarul ortodox.  Ar─âtarea Semnului Sfintei Cruci la Ierusalim este ├«ntre s─ârb─âtorile comemorate de credincio╚Öii ortodoc╚Öi, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 7 mai. Har╚Ťi.

calendar ortodox 2020 7 mai aratarea semnului sfintei cruci la ierusalim png
(foto: Doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 7 mai. Sfin╚Ťii zilei. Ar─âtarea Semnului Sfintei Cruci la Ierusalim

Dup─â moartea primului ├«mp─ârat cre╚Ötin, binecredinciosul ╚Öi dreptul ├«mp─ârat Constantin cel Mare, tronul a fost de cel mai v├órstnic fiu al lui Constantie. Acesta a c─âzut ├«n plasa ereziei lui Arie ╚Öi a adep╚Ťilor acestuia care ├«nc─â mai tulbura biserica lui Hristos.

├Än diminea╚Ťa zilei de 7 mai 351 a ap─ârut pe cer un semn ├«n form─â de cruce luminoas─â care str─âlucea mai tare ca soarele  ╚Öi a stat vreme de ╚Öapte zile deasupra Ierusalimului. Crucea a stat deasupra Golgotei, Dealul C─âp─â╚Ť├ónii pe care a fost r─âstignit Hristos ╚Öi avea o dimensiune de aproximativ 9 kilometri, iar bra╚Ťele crucii erau egale.

Cre╚Ötinii au alergat la biseric─â ca s─â-l pream─âreasc─â pe Iisus Hristos dumnezeul nostru, iar p─âg├ónii, necredincio╚Öii, vr─âjma╚Öii ╚Öi hulitorii dumnezeirii lui Hristos s-au umplut de ru╚Öine v─âz├ónd c├ót de mare este slava lui Hristos.  Prin acest semn, minunat, Sf├óntul Chiril, patriarhul Ierusalimului i-a scris ├«mp─âratului ├«ndemn├óndul s─â renun╚Ťe la erezie ╚Öi s─â se ├«ndrepte spre dreapta credin╚Ť─â ╚Öi i-a ar─âtat c─â ├«n Ierusalim mul╚Ťi p─âg├óni ╚Öi evrei s-au botezat apropiindu-se cu poc─âin╚Ť─â de Hristos. 

Troparul Sfintei Cruci, în cinstea arătării ei la Ierusalim

 Glasul al 8-lea

Chipul Crucii Tale acum mai mult dec├ót soarele a str─âlucit, care de la Sf├óntul Munte p├ón─â la locul C─âp─â╚Ť├ónii o ai ├«ntins, ╚Öi ├«ntr-├«nsa a Ta putere, M├óntuitorule, ai luminat, printr-├«nsa ├«nt─ârind ╚Öi pe bine credincio╚Öii ├«mp─âra╚Ťi, pe care ├«i ╚Öi m├óntuie╚Öte totdeauna ├«n pace, pentru rug─âciunile N─âsc─âtoarei de Dumnezeu, Hristoase M├óntuitorule, m├óntuie╚Öte-ne ╚Öi pe noi.

Condacul Sfintei Cruci, în cinstea arătării ei la Ierusalim

 Glasul al 8-lea

Ap─âr─âtoare Doamn─â, pentru biruin╚Ťa, mul╚Ťumiri, izb─âvindu-ne din nevoi, aducem ╚Ťie, N─âsc─âtoare de Dumnezeu, noi, robii t─âi. Ci, ca ceea ce ai st─âp├ónire nebiruit─â, sloboze╚Öte-ne din toate nevoile, ca s─â strig─âm ╚Ťie: Bucur─â-te, Mireas─â, pururea Fecioar─â!

O, de trei ori fericit─â ╚Öi preacinstit─â Cruce, pe tine l─âud├óndu-te ╚Öi ├«nchin├óndu-m─â ╚Ťie, acum m─â sfin╚Ťesc; pe care Hristos ├«n─âl╚Ť├óndu-Se, a m├óntuit lumea. Deci ├«nt├ómpin─â ╚Öi m─â m├óntuie╚Öte cu puterea ta ╚Öi din toate nevoile m─â sloboze╚Öte, ca s─â strig ╚Ťie: Bucur─â-te lemn fericit.

La 7 mai ├«n calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeni╚Ťi

  • Sf├óntul Mucenic Acachie; 
  • Sf├óntul Mucenic Codrat; 
  • Sfin╚Ťii Mucenici Rufin ╚Öi Satornin; Cuviosul Ioan Psihaitul; 
  • Sf├óntul Mucenic Maxim; 
  • Sf├óntul Nil Sorski.
image png
carmen tanase jpeg
card ajutor jpg
image png
mircea solcanu2 png
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
12 linda evangelista main jpg jpeg
giani vladimir 25713800 jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
pustnic japonez profimedie (4) jpg
card ajutor jpg
canicula bucuresti puncte de ajutor  (3) JPG
iohannis erdogan 2 jpg
orban zelenski jpg