Calendar ortodox 2023, 6 martie. Sfinții zilei. Sfinții 42 de mucenici din Amoreea. Aflarea sfintei cruci

Sfinții 42 de mucenici din Amoreea sunt prăznuiți la data de 6 martie în Calendarul ortodox. Sfinții 42 de mucenici din Amoreea sunt între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 5 martie.

Sfinții 42 de mucenici din Amoreea (foto: doxologia.ro)
Sfinții 42 de mucenici din Amoreea (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 6 martie. Sfinții zilei. Sfinții 42 de mucenici din Amoreea

Împăratul bizantin Teofil (829-842) avea mult de furcă cu ismailitenii care erau în expansiune și tot atacau și jefuiau granițele de răsărit ale imperiului. Într-o bătălie dată pentru orașul Amoreea din Asia Mică, un trădător a vândut slăbiciunea cetății iar creștinii au pierdut bătălia și astfel 42 de comandați cu diferite grade printre care și vitejii Constantin, Aețiu, Teofil, Teodor, Melisen, Calist, Vasoiu au fost capturați împreună cu o mare parte din oștire. Oștenii de rând au fost vânduți ca sclavi în timp ce comandanții au fost ținuți în închisoare și ispitiți în fel și chip, de la oferte generoase la chinuri și torturi pentru a renunța la dreapta credință.

Odată musulmanii i-au întrebat de ce cred în Hristos pentru că Mahomed are mai multă dreptate și este adevăratul profet. Iar creștinii au întrebat dacă ar fi doi oameni care se ceartă pe o moșie, iar unul are mulți martori iar celălalt nici unul a cui ar fi moșia. Iar ismailitenii au răspuns cel cu mulți martori. Atunci creștinii le-au spus că la fel e și cu Hristos. Despre el grăiesc profeții și povestesc toți apostolii pe când Mahomed nu are nici un martor și doar el dă mărturie despre sine însuși.

Ismailitenii luau ca mărturie succesul lor în bătălii și întinderea imperiului lor pretinzând că Allah este cu ei, iar creștinii  le răspundeau că Dumnezeu îi mai lasă să se smerească uneori pentru a simții când le este cu adevărat alături și pentru a-și vedea mai bine păcatele și că babilonienii sau egiptenii au avut cele mai întinse imperii dar asta nu înseamnă că zeii lor au fost adevărați.

După ce au rezistat la toate ispitele musulmanilor, fie că era promisiuni fie că erau amenințări, cei 42, în frunte cu Constantin, Aețiu, Teofil, Teodor, Melisen, Calist, Vasoiu au fost uciși, iar la final l-au ucis și pe trădătorul care le dăduse cetatea, chiar dacă îmbrățișase credința islamului, pentru că un om care a vândut pe creștini, mai ușor i-ar vinde pe musulmani. 

Troparul Sfinților 42 de Mucenici din Amoreea

Glasul al 4-lea.

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinților 42 de Mucenici din Amoreea:

Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

Pe ostașii credinței cei de curând arătați, ca pe unii ce cu osârdie au pătimit pentru Hristos, cu cununi de laude, după vrednicie, toți să-i încununăm; căci se roagă pentru noi lui Hristos, ca niște turnuri și păzitori ai credinței creștinești.

Calendar ortodox 2023, 6 martie. Sfinții zilei. Descoperirea Sfintei Cruci

În anul 312 împăratul Constantin cel mare încheie o alianță cu împăratul Liciuniu și pornește o campanie împotriva lui Maxențiu, cel de-al treilea co-împărat pentru că acesta continua să-i prigonească pe creștini. În ajunul bătăliei care avea să se dea la Podul Milvius, adică Podul șoimului, pe cer, în miezul zilei, a apărut o cruce luminoasă împreună cu inscripția “sub semnul acesta vei învinge” – IC XC   NI KA, iar noaptea, împăratului Constantin i s-a arătat Hristos care i-a cerut să își facă steag cu semnul crucii. După victoria nesperată, împăratul Constantin și mama sa, împărăteasa Elena au decis să caute crucea pe care a fost răstignit mântuitorul. În anul 326, în prezența împărătesei Elena, la Ierusalim este dărâmat templul zeiței Venus care fusese ridicat de Hadrian pe locul sfântului mormânt, sunt descoperite cele trei cruci pe care au fost răstigniți cei doi tâlhari  și Iisus Hristos, mânuitorul nostru. La sugestia episcopului Macarie al Ierusalimului, au atins un mort cu lemnul crucii iar acesta a înviat în fața tuturor martorilor prezenți. 

La 6 martie  în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Cuvios Arcadiu;
  • Sfântul Cuvios Isihiu;
  • Sfântul Cuvios Maxim;
  • Sfântul Mucenic Eufrosin;
  • Sfinții Iulian și Evul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ninsoare jpeg
timisu de sus png
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
shutterstock 2087054215 jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
edgardo mortara jpg
WhatsApp Image 2024 11 22 at 18 37 31 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net