Când începe distribuirea pastilelor cu iod. Anunțul Ministerului Sănătății

Ministerul Sănătății a anunțat azi că, de la începutul săptămânii viitoare, va începe campania de informare a populației referitor la modul de administrare și păstrare a comprimatelor de iodură de potasiu.

image

Distribuirea pastilelor cu iod, din a doua jumătate a lunii aprilie

„Menționăm că, în momentul de față, nu există niciun pericol care să facă necesară administrarea acestor pastile”, atrag atenția autoritățile.

Distribuirea propriu-zisă a pastilelor va începe în a doua jumătate a lunii aprilie. Nu se știe foarte clar cine le va împărți către populație, întrucât medicii de familie refuză, pe motiv că această sarcină în plus le-ar bloca total activitatea la cabinet. „În perioada imediat următoare, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate vor stabili procedura legală pentru distribuirea pastilelor cu iodură de potasiu pentru populația cu vârsta între 0 și 40 de ani”, s-au limitat să precizeze reprezentanții Ministerului Sănătății.

Medicii de familie refuză să se implice

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, se grăbise să anunțe că medicii de familie vor fi cei care se vor ocupa de împărțirea comprimatelor cu iod către populație. Aceștia spun că nu au fost consultați și, în proporție de 90%, se opun implicării în campanie. „Ca alternative, colegii recomandă Ministerului Sănătăţii să apeleze la primării, la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă sau la farmacii. Nu putem, doar un medic şi o asistentă, să ne ocupăm şi de această distribuţie pentru pacienţi care, oricât speră domnul ministru că se vor programa ordonat şi vor veni într-un timp oarecare să ia pastilele, ştim că vor veni cu toţii la uşă, peste pacienţii programaţi şi ne vor face absolut imposibilă activitatea”, a declarat la Observator Raluca Zoițanu, președintele Federației Patronatelor Medicilor de Familie.

În plus, medicii atrag atenția că iodura de potasiu ajunsă la populație și luată după ureche este extrem de periculoasă. „Astea nu-s nişte pastile ca nişte bomboane. Oamenii și-au făcut depozite de tot felul de prostii şi în pandemie şi unii, din cauza porcăriilor pe care le-au înghiţit şi le-au cumpărat, şi-au pierdut vieţile. La fel se va întâmpla şi cu această pastilă pentru că asta nu e o pastilă inofensivă”, spune Irina Franciuc, medic de familie în Suceava.

Și medicul timișorean Octavian Jurma atrage atenția că discuțiile la nivel înalt despre radiații și pastile cu iod nu fac altceva decât să inducă panică în populație, să producă dezinformare: „Riscăm să transformăm o problemă imaginară de sănătate publică, produsă de un drob de sare radioactiv, într-o problemă reală de sănătate publică, produsă de ingestia a milioane de pastile de iodură de potasiu”. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Poți urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net