Când putem primi tichetele de vacanță pentru 2022
Vești bune pentru bugetari! Guvernul a finalizat legislația cu privire la acordarea tichetelor de vacanță din acest an, iar instituțiile publice pot începe să le emită, a anunțat marți, într-o conferință de presă, ministrul Turismului, Daniel Cadariu.
„Am reintrodus acele tichete de 1.450 de lei pentru o perioadă de 5 ani. Din punctul nostru de vedere, al ministerului, noi ne-am făcut treaba şi încurajez toate instituţiile publice să le emită. Există cadrul legal, există sume prevăzute în buget. Fac apel la toate instituții publice să solicite emiterea acestor carduri cât mai repede posibil”, a spus Cadariu, în cadrul conferinței „Turism cu Optimism”, organizate de Alianța Pentru Turism (APT).
Și angajații din mediul privat pot primi tichete de vacanță
Nu numai bugetarii pot beneficia de tichete de vacanță, ci și lucrătorii din mediul privat, dacă angajatorii lor doresc. „Orice angajat dintr-o companie privată trebuie să știe că poate beneficia, dacă angajatorul dorește, de vouchere de vacanță deductibile din cheltuielile companiei. Într-un an, se pot acorda vouchere în valoare de maximum 6 salarii minime pe economie per angajat. Inclusiv la stat se pot da mai multe tichete de vacanță, până la același prag, dacă rămân bani din bugetul anual alocat sau dacă instituția a comandat mai multe”, a declarat pentru Click! Lucian Boronea, prim vicepreședinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).
„Recomand și agenților privați să emită astfel de tichete de vacanță pentru că legea spune că o pot face. Nu plătesc contribuții sociale pentru aceste sume, iar în cazul societăților care plătesc impozit pe profit, sumele sunt deductibile. Așa își pot fideliza angajații”, a mai spus ministrul Turismului.
Când se vor emite tichetele de vacanță
Când vor primi românii tichetele de vacanță rămâne de văzut. Depinde de fiecare companie în parte când va demara procedura fizică de achiziție. „Se poate întâmpla chiar mâine sau peste o săptămână, o lună, pentru că banii s-au alocat”, mai spune Lucian Boronea.
Toate companiile de turism din România primesc vouchere, iar dintre hotelieri și pensiuni, le acceptă în proporție de cel puțin 80%. Tichetele trebuie folosite până la finalul anului. Nu se mai reportează pentru că „nu mai există motiv”. „Pandemia a creat acea nevoie de prelungire pentru că oamenii nu au mai călătorit, existau restricții. Acum nu mai e cazul”, susține reprezentantul ANAT.
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.