Vârf de sezon la mare: preţuri uriaşe, nervi, turiști care dorm în mașini și afaceri închise
Patronatele din turism au anunţat că acest final de săptămână a fost cel mai aglomerat din sezonul estival 2021, peste 135.000 de turişti fiind înregistraţi oficial pe litoral. Mai sunt însă şi alte câteva mii care se cazează „la negru”. Pentru toţi, vârful de sezon arată însă aproape la fel: ţepe, aglomeraţie, nervi şi preţuri usturătoare.
Vârful de sezon de pe litoral aduce şi preţuri de top la cazare şi alte servicii. Aşa se face că în anumite hoteluri din Mamaia, Mamaia Nord, Eforie Nord o noapte de cazare poate costa cât salariul minim pe economie în România, scrie adevarul.ro.
Din peisajul litoralului românesc nu lipsesc imaginile cu turişti „cazaţi” în maşini sau direct pe iarba din faţa hotelurilor. Astfel de fotografii, realizate în staţiunea Mamaia, au devenit virale pe internet. O familie care doarme pe jos, într-o parcare din zona Hotelului Albatros (Mamaia), un film cu o familie de turişti care dormea într-o dubiţă, cu uşile larg deschise, şi fotografia unui turist care doarme în portbagajul maşinii parcate în centrul staţiunii au atras mii de comentarii în mediul online. Cei mai mulţi oameni consideră că dormitul în maşină nu este un gest deplasat. „Decât să dea 300 - 400 de lei pe noapte la hotel, mai bine plăteşte parcarea şi cu restul distracţie”, spune un comentator. „Nu toată lumea are bani de hotel de 5 stele. Soarele este acelaşi şi pentru cei cu bani mulţi şi pentru cei cu bani puţini”, este de părere o altă persoană.
Ţepe şi nervi întinşi
Ca în fiecare an, nu lipsesc de pe litoral „ţepele”. Astfel, turiştii se plâng că ajung la mare şi constată că rezervarea lor nu mai e valabilă, deşi au plătit un avans. Pentru câţiva bani în plus, proprietarii de spaţii de cazare preferă să fie neserioşi şi să închirieze celui care oferă mai mult. „Am avut o rezervare la mare în perioada 11-19 august. Am plătit avansul, iar acum aflu că doamna respectivă cu apartamentul mi-a dat o mare ţeapă”, scrie o turistă. Pe grupurile specializate în oferte de cazare pe litoral sunt zeci de astfel de mesaje. Sunt şi cazuri de false anunţuri, iar unii oameni plătesc în avans fără să verifice dacă apartamentul sau pensiunea există în realitate şi oferta e adevărată. Se trezesc astfel cu banii luaţi şi cu numere de telefon la care nu mai răspunde nimeni după ce plata a fost efectuată.
Trafic infernal
Traficul infernal dintre nordul şi sudul litoralului vine să întregească această imagine a vârfului de sezon. DN 39 (Constanţa – Eforie - Mangalia – Vama Veche) se transformă în coşmarul turiştilor care stau ore întregi la volan pentru a parcurge câteva zeci de kilometri. Autorităţile judeţene se laudă că vor să facă un drum expres sau chiar o autostradă a sudului, dar, concret, nimic nu se întâmplă. Una peste alta, staţiunile sunt pline, deşi turiştii îşi scriu nemulţumirile pe reţelele sociale şi compară litoralul românesc cu destinaţii din străinătate unde e „mai ieftin, mai frumos şi cu servicii de calitate”.