Când revenim la Starea de Urgență. Nelu Tătaru: „Condiția e să avem 10.000 de infectări în 3-4 zile”
„Când revenim la starea de urgență?” este întrebarea la care ne gândim cu toții cu îngrijorare, în contextul unei adevărate explozii de îmbolnăviri. Ne așteptam ca epidemia să treacă...când colo ea lovește cu o și mai mare putere. Motiv pentru care este foarte posibil ca în curând să revenim de unde am plecat: la starea de urgență și restricțiile de care tocmai am scăpat.
Pandemia de coronavirus începe să facă cu adevărat ravagii în România, în ultimele zile înregistrându-se un număr record de îmbolnăviri de la izbucnirea epidemiei la noi în țară. Miercuri, am avut 555 cazuri de îmbolnăviri, iar joi 614 infectări. Într-o astfel de situație este normal să ne gândim că am putea reveni la starea de urgență. Asta înseamnă că din nou vom fi nevoiți să respectăm restricții.
Ministrul sănătații, Nelu Tătaru, a declarat că starea de urgență ar putea fi din nou instituită în România dacă se va ajunge la o cifră de zece mii de cazuri de noi infectări cu noul coronavirus într-un interval de 3-4 zile, la nivelul întregii țări. Declarația a fost făcută pe joi, 9 iulie, în ziua în care numărul de cazuri de infectări a depășit recordul de miercuri și am ajuns să avem 614 noi cauzuri.
Nelu Tătaru: „Asistăm la a doua cocoașă a primului val de pandemie de coronavirus”
Ministrul Sănătății a declarat că România nu a depășit încă primul val al pandemiei de coronavirus și că, în prezent, „asistăm la a doua cocoașă a primului val”, după ce pe teritoriul țării au fost înregistrate peste 600 de noi cazuri, transmite rfi.ro. Iată declarația ministrului: „De patru săptămâni a urmat o creştere uşoară, progresivă, pe care ne-am asumat-o în contextul acestor relaxări, dar nu era numai partea noastră, este şi partea de colaborare a celorlalţi. Odată cu nerespectarea unor reguli am putut vedea şi o transmitere comunitară accentuată. Acele aglomerări urbane, că a fost litoral, că a fost Valea Prahovei, au dus spre extensia acestui nou număr de cazuri. O creştere care a fost progresivă accelerată în ultimele două săptămâni. (...)
Nelu Tătaru: „Am putea carantina anumite orașe, dacă sitiuația o va impune”
Nelu Tătaru a adăugat că starea de urgență nu poate fi instituită doar pentru că au existat doar două zile de creștere a numărului de cazuri de infecție. „Nu instituim starea de urgenţă doar pentru două zile în care am avut un număr crescut de cazuri de peste 500. Instituim acea stare de urgenţă, care este apanajul preşedintelui, în contextul în care avem o perioadă cu transmitere accentuată, la un moment dat, o creştere a numărului de cazuri exponenţial, poate şi dublări de la o zi la alta, într-un context în care transmiterea comunitară este accentuată. (...) Altceva e să apară zece mii de cazuri într-o săptămână- jumătate, două şi alta e să apară zece mii de cazuri în patru-cinci zile. Atunci este impunerea unei stări de urgenţă. În condiţiile în care avem aceste zece mii de cazuri în trei-patru zile la nivelul întregii ţări se impune starea de urgenţă, când avem aceste zece mii de cazuri în trei oraşe diferite atunci carantinăm acele oraşe", a spus Nelu Tătaru.
Nu se știe cum va evolua pandemia de coronavirus la noi în țară în următoarea perioadă dar, la cum stau lucrurile, ar trebui să ne așteptăm la o înmulțire a numărului de cazuri, situație în care s-ar putea institui o nouă stare de urgență. Să nu uităm că în perioada de relaxare a măsurilor mulți români nu au mai respectat regulile și recomandările și s-au înghesuit la mare, la munte, la terase, prin mijloacele de transport în comun, nu au mai respectat distanțarea fizică, unii au renunțat și la purtarea măștii de protecție. În același timp, vine și decizia CCR care anunță că izolarea și carantina nu sunt constituționale. Însă, după cum încearcă să ne liniștească autoritățile, instituirea stării de urgență nu se face cu una cu două.