Când se dau cardurile de energie și cum poți intra în posesia lor

Ultima actualizare:

S-a început tipărirea celor 2,8 milioane de carduri de energie. Acestea vor fi împărţite prin poştă, în perioada 1-15 februarie. Nu toată lumea beneficiază însă de aceste ajutoare, pentru că trebuie îndeplinite câteva condiţii.

Preţul la electricitate a explodat
Preţul la electricitate a explodat

Cei care au dificultăţi în a-şi plăti facturile la gaze şi energie trebuie să ştie că vor putea primi ajutoare de încălzire. S-a început tipărirea celor 2,8 milioane de carduri de energie.

Acestea vor fi împărţite prin poştă, în perioada 1-15 februarie. Nu toată lumea beneficiază, însă de aceste ajutoare. Vor primi bani doar pensionarii peste 60 de ani, pensionarii de invaliditate, persoanele cu handicap, dar şi familiile cu alocaţie de susţinere sau cu ajutor social. Trebuie să fie respectată şi o condiţie. Venitul net nu trebuie să depăşească 2.000 de lei.

Citește și: Clienţii Hidroelectrica vor putea plăti facturile întârziate în rate

Au fost tipărite 2,8 milioane de carduri

Cardurile de energie vor fi în valoare de 1.400 de lei, bani primiţi în două tranşe. Prima parte de bani va ajunge la oameni în mai puţin de o lună, adică cei 700 de lei, iar cea de-a doua tranşă, alţi 700 de lei, abia în luna septembrie. Sunt discuţii la Guvern ca în acea perioadă să primească ajutor şi cei care au 3.000 de lei venit per membru de familie.

În prezent, sunt 4 milioane de beneficiari, iar bugetul alocat e de 5 miliarde de lei. Trebuie menţionat că voucherele au o anumită valabilitate.

Ele trebuie folosite până la finalul acestui an. Specialiştii mai spun care sunt actele necesare pentru beneficiari.

Cardul de energie, care va fi primit prin Poşta Română, actul de identitate, dar şi facturile sau alte dovezi, validate de administratorul blocului, care să ateste sumele rămase neachitate.

Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a declarat că se vor face verificări ale beneficiarilor, iar până acum s-a constatat că 527 dintre aceştia au, în realitate, venituri care depăşesc 10.000 €.

Tipărirea cardurilor a început în această săptămână
Tipărirea cardurilor a început în această săptămână

„Ar fi nefiresc ca ajutorul de încălzire să le fie acordat”, a precizat ministrul. Totodată, Marcel Boloş a mai afirmat că, dacă beneficiarii nu vor fi găsiţi acasă de poştaşi, ei vor primi o înştiinţare.

“Primesc cardurile cu data de 1 februarie. Poştaşul are procedura pe care o parcurge de predare-primire. Dacă nu sunt acasă, ei lasă, potrivit procedurilor, confirmare de predare-primire, ca şi o scrisoare recomandată şi au procedurile interne la Poşta Română, în baza cărora orice scrisoare recomandată este cu confirmare de predare-primire”.

Plăţile vor fi făcute prin cititoare optice cu care vor fi dotaţi poştaşii, iar banii vor intra pe 20 februarie, a declarat ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloş, la Digi24.

„Sunt peste 7.200 de cititoare optice pentru care este în curs de încheiere contractul de achiziţie, termenul de livrare e de 20 de zile. Deci practic tot ce înseamnă echipamentele necesare pentru ca această citire a facturilor să aibă loc direct de poştaşi şi să nu mai avem nevoie ca beneficiarul să meargă la oficiul poştal. E nedrept să facem cozi la oficiile poştale. Am gândit în detaliu aceste mecanisme pentru ca oamenii să aibă acces la bani”, a afirmat ministrul, conform sursei citate.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
chirie pixabay
image
image
image
image
image
image
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
the landlord opened the door with a pending key home selling ideas home mortgage free photo jpg
monezi jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net