Canicula revine în România! Sunt așteptate temperaturi de 36 de grade

Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis un avertisment de tip cod galben, ce vizează creșterea temperaturilor.

Harta meteo, emisă de Administrația Națională de Meteorologie
Harta meteo, emisă de Administrația Națională de Meteorologie

Astfel, ziua de miercuri, 24 august, va fi marcată, în anumite regiuni ale țării de vijelii, urmate de un val de caniculă.

Furtuni, până la ora 21.00

Până la ora 21.00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, local în zonele montane, Transilvania, Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia și vestul Munteniei.

Sunt așteptate averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină.

Citește și: Pământul va fi izbit, în scurt timp, de o imensă furtună solară!

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și pe arii restrânse 40...50 l/mp. 

Local, în Moldova, Dobrogea și Muntenia, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.

urmează un weekend canicular

Pe arii restrânse va fi caniculă, temperaturile maxime se vor situa între 32 și 36 de grade, iar cele minime nu vor coborî sub 19...21 de grade.

Joi, vineri și sâmbătă (25, 26, 27 august) în vestul, sudul și estul teritoriului disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Citește și: Ai merge la plajă în Polonia? Litoralul necunoscut românilor

Temperaturile maxime se vor situa între 32 și 36 de grade, iar cele minime nu vor coborî sub 18...21 de grade.

Totodată, ANM a emis și o estimare a valorilor termice și a precipitațiilor, valabilă până la data de 4 septembrie 2022.

Banat

Intervalul va debuta cu o vreme relativ răcoroasă (medii ale temperaturilor maxime de 24...27 de grade şi ale minimelor de 15...17 grade), apoi vremea se va încălzi semnificativ, astfel că în perioada 25-30 august vor fi din valori cu mult peste cele climatogic specifice.

Izolat, la câmpie, posibil chiar caniculare; cele diurne vor fi de 32...34 de grade, iar noaptea se vor înregistra 18...21 de grade, mediat regional. Pentru finalul intervalului de anticipaţie (respectiv primele zile ale lunii septembrie) este estimat un regim termic mai ponderat, însă cu valori în general tot peste mediile multianuale.

În primele zile va continua să plouă pe arii extinse şi pe alocuri se vor mai acumula cantităţi de apă însemnate, apoi doar izolat vor mai fi posibile ploi slabe. Ulterior, după 31 august, va creşte probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice).

Crișana

La începutul intervalului, valorile termice diurne se vor situa în jurul normelor perioadei, cu maxime de 26...29 de grade, apoi va urma o încălzire semnificativă a vremii, astfel că între 25 şi 30 august aceasta va deveni călduroasă, izolat posibil caniculară la câmpie, cu temperaturi diurne de 32...34 de grade, mediat regional.

Pentru ultimele zile din interval este estimată o răcorire a vremii, fiind de aşteptat temperaturi mai apropiate de mediile multianuale.

Pe parcursul nopţilor, minimele termice vor fi, în mare parte din interval, peste cele obişnuite în această perioadă din an, în medie de 14...17 grade şi chiar mai ridicate între 25 şi 31 august.

În primele zile, vor fi manifestări locale de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice), dar numai pe suprafeţe mici se mai pot înregistra cantităţi de apă însemnate.

Ulterior, ploi în general slabe vor mai fi posibile izolat, urmând ca probabilitatea de a ploua mai frecvent să fie în creştere după data de 31 august.

Transilvania

La începutul intervalului, valorile termice diurne vor fi în general mai apropiate de normele perioadei, cu maxime în medie de 26...28 de grade, apoi va urma o încălzire apreciabilă a vremii.

Astfel că, între 25 şi 31 august, aceasta va deveni din nou călduroasă, cu temperaturi diurne de 30...33 de grade. Pentru ultimele zile din interval este estimată o răcorire a vremii, fiind de aşteptat temperaturi mai apropiate de mediile multianuale.

Minimele termice vor fi, în mare parte din interval, peste cele obişnuite în această perioadă din an, în medie de 14...17 grade, cu valori mai coborâte în unele nopţi în zonele depresionare.

În primele zile şi cu probabilitate mare spre sfârşitul intervalului de referinţă, vor fi manifestări locale de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice), iar pe suprafeţe restrânse se vor înregistra cantităţi de apă mai însemnate.

Maramureș

În majoritatea zilelor din interval, regimul termic va fi caracterizat de valori peste cele specifice acestei perioade din an.

Astfel, mediile maximelor vor creşte de la 28...30 de grade în primele zile până la 31...33 de grade între 25 şi 30 august.

Şi valorile nocturne vor fi mult mai ridicate decât cele obişnuite, cu minime de 14...16 grade, mediat regional. O răcorire a vremii este estimată pentru finalul intervalului de referinţă (primele zile ale lunii septembrie).

În primele zile, vor fi manifestări de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice), iar pe arii restrânse se pot acumula cantităţi de apă mai  însemnate. Probabilitatea pentru ploi locale va creşte din nou după data de 30 august.

Moldova

Vremea călduroasă, cu valori termice mult peste cele climatologic specifice va predomina în mare parte din interval.

Astfel, media maximelor va fi de 30...34 de grade, iar în sudul regiunii vor fi şi zile caniculare. Şi temperaturile nocturne se vor situa peste cele obişnuite perioadei, respectiv minime de 16...19 grade, mediat regional.

Pentru primele zile deseptembrie sunt estimate valori termice în scădere, dar care se vor menţine totuşi peste normele perioadei.

Regimul pluvimetric se va menţine deficitar în tot intervalul, doar în prima zi şi în perioada 31 august - 1 septembrie urmând a fi averse locale, dar numai izolat cantităţi de apă mai însemnate.

Dobrogea

Majoritatea zilelor din perioada de referinţă vor fi caracterizate de o vreme călduroasă, local caniculară în vestul regiunii, cu medii ale maximelor de 31...35 de grade, valori mai ponderate (de 28...31 de grade) urmând a se înregistra pe litoral în intervalul 22-26 august.

Aceeaşi abatere pozitivă faţă de norme o vor avea şi minimele nocturne care se vor situa între 18 şi 22 de grade. O posibilă răcorire a vremii este estimată pentru începutul lunii septembrie, dar şi atunci temperaturile vor depăşi mediile multianuale.

Regimul pluvimetric se va menţine deficitar în tot intervalul, doar la începutul perioadei şi posibil după data de 1 septembrie urmând a fi averse locale, în general slabe.

Muntenia

În majoritatea zilelor din perioada de referinţă, va fi o vreme călduroasă, local caniculară la câmpie, astfel că media maximelor va fi de 30...35 de grade şi a minimelor de 15...20 de grade.

Excepţie vor face în primele două zile nordul şi vestul regiunii, unde valorile termice vor fi apropiate de cele climatologic specifice (25...29 de grade), iar o posibilă răcorire a vremii este estimată pentru întreaga regiune după data de 2 septembrie.

Cu toate că la începutul intervalului va mai ploua, izolat în cantităţi mai însemnate (cu precădere în nordul regiunii), regimul pluviometric va fi în ansamblu deficitar, în special la câmpie.

Oltenia

Intervalul va debuta cu o vreme relativ răcoroasă (medii ale temperaturilor maxime de 24...27 de grade), apoi însă vremea se va încălzi semnificativ, astfel că în perioada 25-31 august vor fi din nou valori cu mult peste cele climatogic specifice şi izolat, la câmpie, chiar caniculare, cu temperaturi diurne în medie de 31...34 de grade.

Minimele nocturne se vor menţine în general mai ridicate decât cele normale, astfel că, mediat regional, se vor înregistra 16...18 grade.

Pentru finalul intervalului de anticipaţie (respectiv primele zile ale lunii septembrie) este estimat un regim termic mai ponderat, însă cu valori ce se vor menţine peste mediile multianuale.

În primele zile va continua să plouă pe arii extinse, pe alocuri cumulându-se cantităţi de apă mai însemnate, apoi doar izolat vor mai fi posibile ploi slabe. După data 1 septembrie, va creşte probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice).

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!         

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pietrele vii din Romania  jpg
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net