Capcanele creșterii salariului minim de la 1 noiembrie. Cresc contribuțiile și amenzile, iar mulți români vor ajunge șomeri

Ultima actualizare:

    Angajații vor număra mai mulți bani, de la 1 noiembrie
Angajații vor număra mai mulți bani, de la 1 noiembrie

Nu vă bucurați că va crește salariul minim pe economie de la 1 noiembrie! Orice majorare atrage după sine contribuții mai mari, amenzi pe măsură, multe firme intrate în faliment, deci români trimiși acasă. Asta în timp ce bugetul de stat va ”înflori” cu banii colectați în plus.

Guvernul a devansat cu două luni creșterea salariului minim. De la 1 ianuarie 2019 la 1 noiembrie 2018. Leafa brută va ajunge  de luna viitoare la 2.080 de lei (1.268 lei net), în timp ce acum este de 1.900 de lei (1.045 de lei net).

În schimb, angajații aflați pe posturile care necesită studii superioare și cei care au o vechime de cel puțin 15 ani vor avea pe cartea de muncă un minim de 2.350 de lei brut.

Dacă autoritățile spun că majorarea va avea un impact pozitiv asupra creșterii economice și va stimula consumul, specialiștii prognozează că majorarea cu 180 de lei, respectiv 450 de lei, va aduce după ea numai nenorociri.

Cresc contribuțiile sociale odată cu majorarea salariului minim de la 1 noiembrie

- În primul rând vor crește contribuțiile sociale, care sunt oricum puse în cârca angajatului. Celui care primește un brut 2.350 de lei i se va reține la CASS 25%, adică 587,5 lei, față de 475 de lei în prezent, plus 10% pentru CAS.

Acesta va fi de 235 de lei, în loc de 190 de lei. Mai mult decât atât, veniturile care depășesc 2.000 de lei vor fi impozitate cu 10%, adică 35 de lei vor pleca tot spre bugetul de stat.

Astfel că din 2.350 de lei, omul se va alege cu 1.492 de lei, cu 148 de lei mai mult decât colegul fără studii superioare sau cu vechime suficientă.

Majorarea salariului minim vine și cu  amnezi mai mari

- Pe de altă parte, odată cu majorarea salariului minim, va crește punctul de amendă. Potrivit legislației, acesta reprezintă 10% din valoarea salariului minim brut pe economie.

În prezent, punctul a fost înghețat la 145 de lei, deși de la 1 iulie ar fi trebuit să fie de 190 de lei. Dacă acesta va crește proporțional cu salariul minim, un punct de amendă va ajunge al 208. Asta înseamnă că cea mai mică contravenție va fi de 416 lei. Acum este de 290 de lei.

Patronii se plâng că nu vor face față să plătească angajații după 1 noiembrie

- Statul mizează pe venituri mai mari la buget în urma acestor majorări, dar riscă să se trezească în faţa unui val de firme închise, ceea ce atrage după sine șomeri pe bandă rulantă. Și asta pentru că patronii nu-și permit să le dea oamenilor lefuri mari.

În România, 46% dintre angajați sunt plătiți cu cel mai mic salariu din țară.

”Salariul minim pe economie nu trebuie să crească prin lege, ci trebuie să fie rezultatul creșterii productivității. Altfel, patronii vor fie intra în faliment, fie vor fi nevoiți să concedieze masiv. Mediul de afaceri nu poate să susțină aceste creșteri”, a declarat pentru Adevărul Florin Jianu, președintele Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.

Ca să nu plătească dări la stat la nivelul salariului majorat, unii angajatori vor renunța să le mai treacă întregul venit pe cartea de muncă sau chiar vor eluda legea până la capăt și nu le vor mai face muncitorilor contracte.

Potrivit președintelui Patronatului Investitorilor Autohtoni, Cristian Pârvan, cele mai afectate domenii de activitate vor fi: comerțul, contrucțiile, industria hotelieră și a serviciilor alimentare, unde sunt până la două milioane de angajați remunerați cu salariul minim.   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net