Capitala are acum faleză ca la mare. A fost inaugurată promenada de la Lacul Morii

”Uau, zici că ești la mare!”. Șoc și uimire printre miile de bucureșteni care au luat ieri cu asalt digul de la Lacul Morii, reabilitat de primăria sectorului 6. Capitala României are de ieri un loc gigantic de promenadă ca la mare, de fapt o faleză amenajată pe malul Lacului Morii.  

Bucureștenii au luat cu asalt faleza de la Lacul Morii
Bucureștenii au luat cu asalt faleza de la Lacul Morii

Locul, până mai ieri părăsit și considerat un no man-s land a fost refăcut de primăria Sectorului 6, prin Administrația Domeniului Public. Lucrările au durat 8 luni iar noua ”înfățișare” a digului a fost inaugurată ieri, de 1 Iunie, în prezența a circa 10.000 de oameni conform datelor oficiale, veniți să vadă cum arată zona după primele lucrări de modernizare de după Revoluție.  

Bucureștenii au fost uimiți de noua înfățișare a digului de la Lacul Morii
Bucureștenii au fost uimiți de noua înfățișare a digului de la Lacul Morii

Muzică și statui vivante pe faleza de la Lacul Morii 

Miile de bucureșteni care au venit la inaugurarea Lacului Morii au rămas uimiți de noua înfățișare a locului.”În sfârșit intrăm și noi în rândul lumii și avem un loc civilizat de promenadă. Aici mereu a fost dezastru. Nu credeam să apuc ziua în care digul va fi reparat”, spune încântată doamna Viorica (67 de ani) soțului, Nea Dinu.  

Din loc în loc pe dig, actorii de la Teatrul Masca transformați în statui vivante au uimit trecătorii cu prestația lor iar mai mulți instrumentiști au oferit regaluri muzicale. Cei mai mulți bucureșteni au preferat giganticele bănci cu spătarul înclinat de unde au urmărit apusul   

Oamenii care s-au plimbat pe promenada de la Lacul Morii au fost întâmpinați cu muzică
Oamenii care s-au plimbat pe promenada de la Lacul Morii au fost întâmpinați cu muzică

Ce trebuie să știi despre lucrările la digul de la Lacul Morii 

Porțiunea de dig amenajată are o lungime de 2.155 de metri și o suprafață totală de 10.344 m2. Una dintre piesele de rezistență ale digului, este cea mai lungă pistă specială pentru jogging din România, cu o lungime de 2,15 km.  

Este realizată din tartan de cauciuc, un material moale, menit să protejeze articulațiile sportivilor. Lucrările au inclus montarea a 18 pergole de lemn, 66 de bănci, 57 de coșuri de gunoi, 100 de stâlpi de iluminat. Digul este monitorizat cu cinci sisteme video complexe și 20 de sisteme de camere.  

În total schimbarea la față a digului și zonei adiacente au costat circa 10 milioane de lei. Pentru a evita accidentele, dar și deteriorarea pistei de alergare, bicicliștii nu au acces pe promenadă. Special pentru ei, a fost amenajat un drum de aproximativ 2 km, aflat la baza digului, ce pornește de la barajul Ciurel până la insulă.  

Digul de la Lacul Morii a fost miercuri cel mai aglomerat loc din București
Digul de la Lacul Morii a fost miercuri cel mai aglomerat loc din București

Promenada Lacul Morii, în cifre 

-lucrările au început pe 29 septembrie 2021 

-1 iunie 2022 – inaugurarea; 

-pista de alergare are o lungime de 2,15 km și o lățime de 2,1 metri 

-s-au folosit 2.392 de metri de borduri prefabricate, 596 mc de beton și 3.620 de tone de mixtură asfaltică; 

- au fost amenajate 18 pergole de lemn, 8 jardiniere, 66 de bănci (dintre care 4 mari, tip șezlong, de 50 de metri fiecare), 57 de coșuri de gunoi și aproape 100 de stâlpi de iluminat; 

-promenada are 6 intrări, cu 6 scări de acces pe dig, dintre care două adaptate persoanelor cu dizabilități 

-locul e ținut sub observație 24 de ore din 24 de 20 de camere de supraveghere și 5 sisteme People Counter (numără persoanele aflate pe dig); 

-pe pista de alergare sunt 12 scaune, al căror rol e acela de a acoperi bornele de verificare a structurii digului;  

Sporturi pe apă și evenimente culturale pe Insula Lacul Morii 

Pe suprafața nordică a lacului celebra insulă de aproape 3,5 hectare, cunoscută sub numele de „Insula Îngerilor”. Primăria sectorului 6 vrea ca zona să devină un centru pentru sporturi nautice și activități culturale. Pe 10 iunie, specialiștii din cadrul Primăriei Sectorului 6 se întâlnesc cu reprezentanții Ordinului Arhitecților din România (OAR) pentru a stabili condițiile concursului de soluții pentru transformarea zonei. Câștigătorul va fi anunțat în această toamnă. 

image
image
image
image
image
image
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net