Căpușele, pericolul de la iarbă verde. Ce boli transmit și cum previi mușcătura

Ce poate fi mai frumos, în weekend, decât să ieși la o plimbare în parc sau la pădure, să te întinzi pe iarbă și să te relaxezi, privind cerul?! Dar pe cât este de frumos, pe atât este de periculos, căci suntem în plin sezon al căpușelor. Medicul veterinar Daniel Lescai ne spune ce boli transmit aceste insecte și cum ne ferim de ele.

Evitați să vă întindeți pe iarbă!
Evitați să vă întindeți pe iarbă!

„Insecte au fost de când lumea, însă în ultimii ani a crescut numărul celor care transmit boli. Pentru că nu toate transmit, nu înseamnă că orice muşcătură e periculoasă. Contează atât tipul căpuşei, cât şi timpul cât a stat pe om, pe animal. O insectă este mică, are 2-3 mm, nu prea îi simţi muşcătura mai ales că ea, spre deosebire de ţânţar, introduce în piele un anestezic. Pe măsură ce trec orele, ea se umflă cu sânge şi se măreşte. Odată cu asta, crește şi riscul de a transmite boala”, explică Daniel Lescai, medic veterinar în București.

La om se pot transmite două boli, la câine cinci

Aveți grijă să vă deparazitați periodic animalul de companie. (Foto: Freepik)
Aveți grijă să vă deparazitați periodic animalul de companie. (Foto: Freepik)

Pericolul este mai mare pentru animal decât pentru om. Dacă la om, mai ales în zona țării noastre, se pot transmite două boli - Borelioza (sau boala Lyme) și Encefalita virală (există vaccin disponibil) - la câine se pot transmite, suplimentar, alte trei boli: Babesioza, Anaplasmoza şi Ehrlichioza. Iar de la o singură căpuşă se poate lua nu doar o afecţiune, ci mai multe. „Aceste boli se pot «acoperi» una pe alta. Adică se poate diagnostica una, iar celelalte să ne scape, dacă nu se fac teste complete”, spune medicul. Un studiu realizat în New York a descoperit că aproximativ una din 10 căpușe găzduiește cel puțin doi germeni și ar putea transmite la om ambele infecții printr-o singură mușcătură. 

Simptomele bolii Lyme 

La om, simptomele bolii Lyme includ o erupție pe piele, care apare, în medie, la 7-10 zile de la mușcătură. În paralel, acest eritem e însoțit de manifestări asemănătoare gripei: febră, frisoane, durere de cap, oboseală, stare generală proastă. Acesta este stadiul I. Câteva săptămâni sau luni mai târziu pot apărea manifestări neurologice, cardiace sau articulare: erupții cutanate multiple, meningită, atacuri scurte de artrită etc. Boala poate fi diagnosticată cu teste de anticorpi specifici anti-Borrelia, de tip IgM și IgG. Din fericire, depistată la timp, boala se poate trata cu antibiotice, administrate timp de câteva săptămâni. Encefalita virală dă și ea simptome asemănătoare gripei, la 3-4 săptămâni de la mușcătură, iar în al doilea stadiu al bolii apar leziuni la nivelul sistemului nervos central. „Dacă ştii că ai fost muşcat tu, sau animalul de companie, trebuie să vă faceţi analizele. Dar nu imediat, ci la o săptămână sau două după”, recomandă dr. Daniel Lescai. 

Daniel Lescai, medic veterinar
Daniel Lescai, medic veterinar

Primăriile au început „războiul” împotriva căpușelor

Primăvara este sezonul căpușelor, care durează până prin mai. Primăria Capitalei, de pildă, a început marți aplicarea tratamentelor pentru combaterea căpușelor, aceasta fiind prima etapă din cele patru programate anul acesta în București. Acțiunea debutează în parcuri, iar toate primăriile de sector au fost anunțate. „Operațiunile de combatere a căpușelor se vor desfășura pe toate zonele de vegetație, spații verzi aflate în proprietatea Municipalității, respectiv parcuri, grădini publice, locuri de agrement, cimitire, spații, terenuri aferente imobilelor cu spații destinate locuințelor colective (asociații de locatari/proprietari), cămine de elevi și locuințe sociale.

Tratamentele vor fi aplicate zilnic, între orele 07.00 – 15.00, în funcție de condițiile meteorologice”, a anunțat municipalitatea. Căușelor le plac temperaturile de 10-20 de grade, ceea ce înseamnă, însă, că „atacul lor” a început mai devreme decât ripostăm noi. Așadar, atenție pe unde vă plimbați!

Cum previi mușcătura de căpușe

Pentru a evita problemele, cel mai bine este să-ți iei măsuri de precauție: nu umbla desculț prin iarbă, nu te întinde pe jos, chiar dacă pui o pătură, și poartă șosete înalte. Dacă mergi într-o drumeție, strânge pantalonii în șosete și ghete, poartă cămăși cu mânecă lungă. Poți folosi și spray-uri anti-insecte. Cățeii trebuie deparazitați periodic cu picături, spray-uri, zgărzi sau produse cu administrare orară. Tratamentele folosite de primării trebuie repetate după ploi sau după sesiunile de tuns iarba, ne mai spune Daniel Lescai.

Ce faci dacă observi o căpuşă pe piele

Căpușele rămân înfipte în piele. Trebuie scoase cu mare grijă.
Căpușele rămân înfipte în piele. Trebuie scoase cu mare grijă.

Ideal e să fie îndepărtată de un medic, însă dacă nu poţi ajunge, trebuie să respecţi următoarele manevre: foloseşte o pensetă sau un forceps curbat. Prinde căpuşa ferm, cât mai aproape de piele, întorcând-o cu atenţie pe spate. Foloseşte mănuşi şi nu strivi căpuşa de piele! Dezinfectează locul cu spirt sau betadină, apoi aplică o cremă cu antibiotic. Pentru a nu sta cu grijă, poţi duce căpuşa într-un borcan la medic, pentru analize care să arate dacă e sau nu tipul care transmite boli. Cu cât căpușa stă mai mult în piele, cu atât riscul crește. În primele ore de la muşcătură se pot transmite doar boli virale, însă dacă timpul de contact depăşeşte 12 ore se pot transmite boli mai grave.

Aveți un pont sau mai multe informații pe subiect? Scrieți-ne pe adresa pont@click.ro.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1 remediu sforait jpg jpeg
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net