Cardul de sănătate, obligatoriu. Ce faci dacă nu îl ai
Cardul de sănătate, obligatoriu de la 1 septembrie la orice consultaţie, internare sau reţetă, altfel veţi plăti contravaloarea serviciilor medicale. CNAS a anunţat că acesta nu ţine loc de bilet de trimitere, de internare şi nici de reţetă, aşa cum au crezut unele persoane.
Serviciile medicale sunt acordate, începând de marţi, 1 septembrie, doar cu cardul de sănătate - obligatoriu în cazul asiguraţilor cărora le-a fost emis, iar persoanele care nu l-au primit trebuie să îl solicite de la casele de asigurări de sănătate de care aparţin.
Cardul de sănătate, obligatoriu - reguli şi condiţii
Cardul de sănătate, obligatoriu. Dacă pacientul nu este asigurat sau are card emis, dar nu îl prezintă furnizorului, acesta va putea primi doar servicii medicale de urgenţă. Pentru servicii medicale programate, asiguratul va trebui să solicite eliberarea cardului de sănătate obligatoriu de la casa de asigurări în evidenţa căreia se află.
Adeverinţa de înlocuire a cardului de sănătate - obligatoriu se eliberează la casele de asigurări în următoarele situaţii: refuzul de utilizare a cardului de sănătate din motive religioase şi de conştiinţă sau solicitarea unui card duplicat în cazul pierderii sau distrugerii cardului de sănătate primit.
Asiguraţii care din motive personale sau religioase refuză utilizarea cardului de sănătate vor depune o cerere în scris la casa de asigurări, în care vor menţiona motivele refuzului şi vor restitui cardul de sănătate, în cazul în care l-au primit.
Cardul de sănătate, obligatoriu. Acesta se eliberează automat pentru cetăţeni la împlinirea vârstei de 18 ani sau la dobândirea calităţii de asigurat. Cei care nu mai plătesc asigurarea de sănătate, după trei luni, au card, dar nu mai este valid.
Asiguraţii care au pierdut sau deteriorat cardul trebuie să meargă la casa de asigurări să depună o cerere pentru eliberarea unui duplicat şi să plătească 15,5 lei. Duplicatul va fi primit de asigurat tot prin Poştă.
Cardul de sănătate, obligatoriu - ce se întâmplă cu cei care nu îl au
Cardul de sănătate, obligatoriu. Aşadar, cei care au carduri emise, dar nu le-au ridicat, nu vor beneficia de asistenţă medicală, începând de marţi (1 septembrie). În această situaţie sunt 300.000 de români care nu au ridicat cardurile emise, dar zac la casele de asigurări de sănătate. Asiguraţii care din motive personale sau religioase refuză utilizarea cardului de sănătate - obligatoriu vor depune o cerere în scris la casa de asigurări, în care vor menţiona motivele refuzului şi vor restitui cardul de sănătate, în cazul că l-au primit. Se vor putea prezenta la medic cu adeverinţe de asiguraţi, valabile pentru trei luni.
Cardul de sănătate, obligatoriu – ce conţine acesta
Nicolae Bănicoiu a explicat de ce este important cardul de sănătate obligatoriu. “Îi confirmă pacientului calitatea de asigurat, are datele generale pe el (RH, grupa sanguină), iar în momentul în care el permite, dă accesul la dosarul electronic al pacientului, adică istoricul pacientului. Numai pacientul dă acordul pentru ca un medic să vadă istoricul acestuia. Acum este uşor şi când vrei să-ţi schimbi medicul de familie”, a spus ministrul Sănătăţii la Adevărul Live.
Cardul de sănătate, obligatoriu - sistemul funcţionează greu
Din 1 mai 2015, cardul naţional de sănătate - obligatoriu trebuia să fie unicul sistem de validare şi decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Totodată, mai mulţi medici de familie au reclamant că validarea cardului este greoaie, iar sistemul se blochează frecvent. De aceea, în primele zile din mai, unii medici de familie au avut nevoie şi de patru ore pentru a consulta trei pacienţi, după cum au semnalat aceştia.
Potrivit CNAS, cardul de sănătate - obligatoriu permite, prin înregistrarea fiecărui serviciu medical acordat, un control mai bun al utilizării fondurilor din sănătate.