Care e cel mai sigur oraș din România
Românii consideră că oraşele Oradea, Braşov şi Cluj-Napoca sunt cele mai sigure din România, potrivit unui studiu asupra siguranţei vieţii în 42 de oraşe din România, citat de adevarul.ro. La polul opus se află Alexandria, care este considerat cel mai nesigur loc.
Astfel, românii au nominalizat Oradea, Braşov şi Cluj-Napoca drept oraşele cu cel mai ridicat grad de siguranţă. În această ierarhie, Bucureştiul ocupă poziţia a noua, iar Ilfovul a zecea. La polul opus, Alexandria este considerat cel mai nesigur oraş din România.
Studiul, la care au participat 93.532 români, a fost efectuat în perioada noiembrie 2016 – ianuarie 2017. Cercetarea privind siguranţa se bazează pe evaluările acordate de români oraşelor şi cartierelor în care locuiesc şi a fost realizată în colaborare cu agenţia D&D Research. Printre criteriile de evaluare s-au numărat şi nivelul infracţional, costul general al vieţii, accesul la serviciile sociale etc.
Specialiştii afirmă că oamenii urmăresc permanent să-şi instituie un teritoriu de viaţă cât mai confortabil şi ajung să traseze graniţe de siguranţă, potrivit adevarul.ro. Astfel, servicii medicale mai bune, o ofertă educaţională mai variată, mai multe locuri de muncă, dar şi servicii de transport şi utilităţi, concură la un nivel de siguranţă crescut.
Conform cercetării, Oradea, Braşov, Cluj-Napoca, Sibiu, Sfântul Gheorghe şi Timişoara sunt oraşele cu cel mai ridicat grad de siguranţă. La polul opus, oraşele desemnate în cadrul cercetării ca fiind cele mai puţin sigure sunt Alexandria, Suceava, Satu Mare, Bacău, Călăraşi, Târgovişte, urmate de Vaslui, Piatra Neamţ, Galaţi şi Reşiţa.
La nivel de regiuni istorice, Transilvania a primit cel mai bun scor de siguranţă, fiind urmată de Crişana, Bucureşti şi Ilfov.
La polul opus, Maramureş şi Moldova au obţinut cel mai mic punctaj, fiind evaluate ca fiind cele mai nesigure regiuni din ţară.
„În general, s-a observat o legătură strânsă între numărul mare de locuitori din fiecare oraş şi siguranţa resimţită de cetăţeni. Astfel, oraşele care au primit cele mai mari note au un număr de aproximativ 300.000 de locuitori, pe când cele care se încadrează în pragul de sub 100.000 considerate cele mai nesigure. Mai mult, oraşele cu grad ridicat al siguranţei au şi un produs intern brut ridicat şi o rată a şomajului scăzută, de sub 4%“, se arată în studiu, conform adevarul.ro.
În ceea ce privește cartierele, la nivel naţional, cele mai nesigure cartiere sunt Iţcani (Suceava), Brestei (Craiova), Alecu Russo (Bacău), Calea Caransebeşului (Reşita) şi Bora (Slobozia).
Cele mai sigure cartiere/zone sunt considerate Grigorescu (Cluj-Napoca), oraşul Otopeni (Ilfov), Aviaţiei (Bucureşti), Gheorgheni (Cluj-Napoca) şi Răcădău (Braşov).
La nivelul Capitalei, peste 16.000 de bucureşteni au desemnat cartierele Aviaţiei, Tineretului şi Titan ca fiind cele mai sigure zone. La distanţe mici se situează cartierele Băneasa, Baba Novac, Balta Albă şi Dristor. Zonele în care bucureştenii se simt cel mai puţin în siguranţa sunt Ferentari, Bucur Obor, Baicului şi Rahova.
La mijlocul clasamentului sunt cartiere precum Crângaşi, Berceni, Apărătorii Patriei sau Lacul Tei.
În Oradea, Calea Aradului, Nufărul şi Centru Civic sunt considerate cele mai sigure zone. În Braşov, Răcădău, Centrul Civic şi Astra sunt cartierele clasate pe primele trei locuri. Locuitorii oraşului au mai inclus în acelaşi clasament şi zonele Tractorul, Florilor şi Calea Bucureşti. Cartierele Grigorescu, Gheorghieni şi Zorilor sunt în fruntea clasamentului pentru oraşul Cluj-Napoca, iar Iris, Calea Turzii şi Baciu sunt următoarele zone din top.
Pentru sibieni, cartierele cele mai sigure sunt Ştrand, Calea Dumbrăvii şi Central, iar timişorenii nominalizează cartierele Soarelui, Lipovei şi Girocului pe primele trei locuri din clasament.