Care este cea mai veche icoană din România? Se află la Mânăstirea Neamț, are 1354 de ani și este pictată pe ambele fețe

Ultima actualizare:

    Icoana Maicii Domnului Lidianca este considerată cea mai veche din RomâniaFoto: doxologia.ro
Icoana Maicii Domnului Lidianca este considerată cea mai veche din RomâniaFoto: doxologia.ro

Pictată acum 1354 de ani, de peste 600 de ani este în România. Este cea cea mai veche icoană din România, are două fețe și pe una înfățișează pe Maica Domnului în brațe cu pruncul Isus iar pe spate pe Marele Mucenic Gheorghe. Este păstrată la Mânăstirea Neamț iar credincioșii spun că este făcătoare de minuni.

Cea mai veche icoană care există pe teritoriul României a fost pictată în Israel, în Lida (actualmente Lodd, un oraş cu peste 60.000 de locuitori aflat la circa 15 km de Tel-Aviv), acum nu mai puţin 1.354 de ani. Din acest motiv I se și spune se spune ”Lidianca”. De mai bine de şase secole, icoana – care o înfăţişează pe Maica Domnului cu pruncul Iisus - se află în România, după ce până atunci, aproape 1.000 de ani, a pribegit prin diverse locuri, într-o poveste demnă parcă de un scenariu de film.. Icoana are și o zi a ei, când este prăznuită după cum se spune în limbaj religios, pe 26 iunie, la fel ca și cea după care a fost pictată, scrie doxologia.ro. Pictura a fost comandată de către Sfântul Gherman în anul 665. Sfântul Gherman a adus icoana cu el în Constantinopol atunci când a devenit patriarh și a oferit-o Mănăstirii Heleopatra. În anul 716 a fost trimisă în secret de către Sfântul Gherman la Roma, Papei Grigorie al III-lea. Icoana Maicii Domnului a fost așezată timp de 106 ani în Basilica „Sfântul Petru” din Roma. Papa Serghie al II-lea a readus icoana în Constantinopol și a repus-o în Mănăstirea Heleopatra.


    Icoana Lidianca este păstrată la Mânăstirea Neamț
Icoana Lidianca este păstrată la Mânăstirea Neamț

Cum a ajuns icoana în România

În jurul anului 1400, împăratul Manuel al II-lea Paleologul a trimis trei icoane în semn de recunoștință a Imperiului Bizantin, față de Voievodatul din Moldova. Una a fost dată voievodului Alexandru cel Bun, icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana, care a fost așezată în Mănăstirea Bistrița. A doua icoană a pentru soția sa, Neacșa (numită în unele scrieri Ana), icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care a fost așezată în Mănăstirea Agapia, Neamț, România. În sfârșit, a treia a fost dată mitropolitului Iosif Mușat, este vorba de icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului care a fost așezată în Biserica Sfântul Gheorghe din Suceava, cunoscută sub denumirea de Biserica Mirăuți. Icoana Maicii Domnului a stat în biserica Sfântul Gheorghe până în anul 1415, când a fost dusă și așezată în Mănăstirea Neamț, unde a și rămas de atunci. În cei 600 de ani de când se află în România, icoana a fost ferecată de mai multe ori în diverse învelitori de argint aurit, ornamentate cu pietre prețioase.


    Pe spatele celei mai vechi icoane din România este pictat Sfântul Mare Mucenic Gheorghe
Pe spatele celei mai vechi icoane din România este pictat Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

De ce icoana a fost pictată pe ambele fețe

În ceea ce priveşte motivul pentru care a fost pictat şi reversul, există două teorii. Prima şi cea mai credibilă ar fi aceea că pictorul a vrut să-l omagieze astfel pe celebrul localnic. A doua variantă este că autorul, pentru a o picta pe Maica Domnului s-ar fi folosit o icoană mai veche, degradată într-o inundaţie, a Sfântului Gheorghe, după care şi faţa originală ar fi fost refăcută

Citiți și

Povestea celei mai vechi icoane făcătoare de minuni din România. Are 1.354 de ani

Singura icoană cu Maica Domnului ţinându-l de mână pe micuţul Iisus! Pictura ar prevesti dezastrele

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image png
469859399 1102167817961740 672508127811502855 n jpg
brad 1 jpg
profesoara care citeste o carte jpg
lovitura parta jpg
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net