Care este cel mai important lucru pe care ar trebui să-l facă românii în caz de război
România se află doar la o aruncătură de băț de Ucraina, ce a fost atacată de Rusia în data de 24 februarie. Așadar, putem vedea o posibilă amenințare pentru țara noastră, dacă lucrurile vor degenera.
Care este cel mai important lucru pe care să-l faci în caz de război
Dacă situația din țara vecină se înrăutățește și România ar putea fi afectată de război, sunt câteva reguli care ar trebui respectate.
Cel mai important dintre ele este să te asiguri că esti adăpostit. Următorul pe listă pe care trebuie să-l ai în vedere este să ai apă, dar și hrană.
Adăpostul este important în caz de război
Adăpostul este extrem de important în cazul unui bombardament, sau a unui conflict armat. De exemplu, în Capitală, există peste 4500 de adăposturi antiatomice și antiaeriene.
IGSU a publicat recent, pe site-ul oficial, lista adăposturilor de protecție civilă din toate județele și orașele României.
În București există aproximativ 165 de adăposturi de protecție civilă în Sectorul 1, alte 340 de adăposturi în Sectorul 2, 150 în Sectorul 3, 160 în Sectorul 4, încă 60 în Sectorul 5 și 300 în Sectorul 6.
De asemenea, dacă nu au acces la adăposturile special create, oamenii se pot ascunde într-o casă cu subsol rezistent, sau în zonele rurale.
Resurse de produse alimentare
Este important să ai resurse de produse neperisabile, anume conserve, produse care să poată să înlocuiască pâinea, dar și orice produse care nu necesită gătire.
Este indicat să îți faci rezerve suficiente de făină, ulei, mălai, zahăr, sare, orez și alte cereale, pe care să le poți prepară în cazul în care nu vei mai avea acces la alte alimente.
O trusă de prim ajutor este necesară
În cazul începerii unui război, fiecare persoană trebuie să-și pună în bagaj și o trusă de prim ajutor. Iată ce trebuie să conțină!
· Filtre de apă
· Conserve
· Batoane proteice
· Un briceag multifuncțional, de calitate
· Apă potabilă
· Vitamine (mai ales dacă ai copii, dar ideal este să le ai pentru toată familia, deoarece alimentele proaspete vor lipsi pentru o perioada lungă din meniul zilnic)
· Produse de îngrijire (dezinfectant de mâini, șervețele umede, scutece pentru copii)
· Lanternă și baterii + baterii de rezervă (ai grijă însă să nu lași bateriile în lanternă, pentru a evita scurgeri ce pot duce la deteriorarea lanternei. Nu vrei să rămâi fără lumina în cel mai critic moment)
· Lapte praf, pentru copii mai mari. Este util și pentru adulți, deoarece este o sursă de calciu, vitamine și proteine
· Trusa medicală (această trebuie să cuprindă: alcool medicinal, iod, bandaje, plasturi, termometru, analgezice, antitermice).
· Medicamente (pentru cel puțin 15 zile) pentru cei care sunt sub tratament.
· Brichetă și/sau chibrituri clasice
· paturi
· Radio portabil
· Cel puțin trei seturi de baterii pentru lanternă, radio și alte resurse pe care le iei cu ține
· Masca de gaze
· Pahare, farfurii și tacâmuri de unică folosință, conform stirile KanalD.ro.
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!