Care este județul din România cu cei mai mulți pensionari. Locurile din țară unde numărul angajaților este mai mic decât cel al pensionarilor

Ultima actualizare:

În 20 de județe din țară, pensionarii sunt mai numeroși decât salariații. Teleorman se situează pe primul loc în acest clasament, având 83.000 de pensionari față de 56.000 de angajați, ceea ce creează o discrepanță de 48%. Fenomentul se explică prin migraţia forţei de muncă tinere în alte judeţe sau în străinătate sau de lipsa de oportunităţi economice locale.

Județele cu cei mai mulți pensionari Foto: Shutterstock
Județele cu cei mai mulți pensionari Foto: Shutterstock

Datele recente ale INS

Un număr de 20 dintre judeţele din România au mai mulţi pensionari decât angajaţi, arată calculele ZF făcute pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Aşadar, în aproape jumătate dintre judeţele ţării forţa de muncă din companii este depăşită de numărul de pensionari.

Pe primul loc în clasamentul județelor cu cel mai mare număr de pensionari la salariați se află Teleorman. Sunt 83.000 de pensionari la peste 56.000 de salariaţi, potrivit Ziarul Financiar. Adică o discrepanţă de 48%. Iar asta înseamnă că doi angajaţi muncesc o lună întreagă pentru ca din contribuţiile lor să fie plătită o singură pensie.

Care este situația din Capitală 

Judeţele Vaslui, Giurgiu şi Botoşani urmează în clasament cu un raport ridicat, de 37%, 25,3%, respectiv 25,2%.  La polul opus, judeţele Ilfov (-60,6%), Bucureşti (-56,8%), Timiş (-43,5%) şi Cluj (-38,0%) au un număr semnificativ mai mare de salariaţi comparativ cu cel al pen­sionarilor. Aceste judeţe beneficiază de o populaţie activă mai mare şi de o economie mai diversificată şi dinamică, cu un potenţial mai ridicat de creştere economică şi dezvoltare.

Judeţele din sudul şi estul României (Teleorman, Vaslui, Giurgiu, Botoşani, Mehedinţi etc.) tind să aibă o proporţie mai mare de pensionari în raport cu salariaţii. Acest fenomen poate fi explicat prin migraţia forţei de muncă tinere în alte judeţe sau în străinătate sau de lipsa de oportunităţi economice locale.

Judeţele din centrul şi vestul ţării (Cluj, Timiş, Braşov, Sibiu) şi zona metropolitană Bucureşti-Ilfov au un număr mai mare de salariaţi decât pensionari. Acest lucru este legat de faptul că aceste zone sunt centre economice majore, cu centre universitare puternice, ceea ce atrage o populaţie tânără şi activă.

Se poate ajunge la creșterea deficitului fondului de pensii 

Un număr mai mare de pensionari decât salariaţi într-un judeţ poate duce la o povară economică semnificativă, cu efecte negative asupra creşterii economice, finanţelor publice, serviciilor sociale şi calităţii vieţii.

Aşadar, un număr mai mare de pensionari decât cel al angajaţilor pune presiune pe sistemul de pensii, deoarece numărul contribuabililor activi este insuficient pentru a susţine plăţile pensiilor. Aceasta poate duce la creşterea deficitului fondului de pensii. Datele publice de la Ministerul Finanţelor arată că cheltuielile totale cu pensiile au crescut în ultimii şapte ani de la 63,6 mld. lei în 2018 la o estimare de 131,4 mld. lei în 2024. Aceasta reprezintă mai mult decât o dublare a cheltuielilor în perioada analizată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet William și mătușa jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Inundații în localitatea Pechea din județul Galați (3) jfif
dogs 2691871 1280 jpg
Prințul Harry  foto   GettyImages jpg
Nicolae Ciucă vorbește presei la finalul ședinței Biroului Politic Naţional al PNL, la sala grupului PNL din Camera Deputaţilor, în Palatul Parlamentului din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Longevitate - cuplu  varstnici - relaxare in natura FOTO Shutterstock
Hemingway jpeg
roman Germania jpeg
oameni salvati inundatii galati FOTO ISU GALATI (3) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net