Care sunt pașii pentru suspendarea președintelui Iohannis. Ce trebuie să facă PSD

Ultima actualizare:

    Președintele Klaus Iohannis este amenințat de liderul PSD cu suspendarea
Președintele Klaus Iohannis este amenințat de liderul PSD cu suspendarea

Liderul PSD Liviu Dragnea nu a exclus scenariul suspendării din funcție a președintelui Klaus Iohannis după ce acesta din urmă a refuzat s-o desemneze premier pe Sevil Shhaideh. Chiar dacă, tehnic, președintele Iohannis nu a încălcat Constituția cu această decizie, Dragnea consideră că voința poporului nu a fost respectată.

Nu este prima oară, în istoria post-decembristă a României, când un președinte se află sub amenințarea suspendării. În 2007 și 2012, președintele în funcție Traian Băsescu a fost suspendat de Parlament, dar de fiecare dată a fost repus în funcție în urma referendumului.

În 2007, peste 70% din cetățenii care au votat s-au pronunțat împotriva demiterii. În 2012, referendumul pentru demitere a fost invalidat pentru că nu s-a asigurat „ participarea la vot a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente”.

Lucrurile stau diferit acum, față de 2012, în sensul că referendumul este validat dacă prezența la urne este de cel puțin 30% din numărul total al alegătorilor înscriși pe liste. În 2012 se prezentaseră la vot 46,24% din români. 87,52% au votat DA, fiind în favoarea suspendării preşedintelui Traian Băsescu. 11,15% persoane au votat NU, fiind contra demiterii preşedintelui.

Iată care sunt pașii pentru suspendarea președintelui, conform Constituției.

  • ”În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale”, se arată la articolul 95 din legea fundamentală a țării.
  • Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută. Propunerea de suspendare trebuie inițiată de cel puțin o treime din numărul deputaților și senatorilor, ceea ce nu ar reprezenta o problemă pentru coaliția PSD-ALDE, care dețin în acest moment majoritatea în Parlament.
  • Avizul Curții Constituționale este consultativ, ceea ce înseamnă că parlamentarii pot continua procedura de suspendare chiar dacă judecătorii CCR consideră că președintele nu a săvârșit fapte care încalcă prevederile Constituției.
  • Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui, conform articolului de lege citat.
  • Referendumul este validat dacă prezența la urne este de cel puțin 30% din numărul total al alegătorilor înscriși pe liste.

Pe durata suspendării președintelui, interimatul este asigurat de persoana care ocupă a doua funcție în stat, respectiv de către președintele Senatului, potrivit articolului 98 din Constituție. În acest caz, este vorba despre Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE.

Președintele interimar nu poate adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii, nu poate dezolva Parlamentul și nu poate convoca referendum cu privire la probleme de interes naţional.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net