Care sunt planurile comunei Mogoșoaia de a deveni un „oraș inteligent”

Ultima actualizare:

    Unul din principalele puncte de atracție ale comunei Mogoșoaia este Palatul Brâncovenesc
Unul din principalele puncte de atracție ale comunei Mogoșoaia este Palatul Brâncovenesc

Mogoșoaia e o comună din județul Ilfov care se pregătește de saltul cel mare pentru a deveni oraș. Însă nu unul oarecare, ci un „smart city” care poate fi luat drept model de localitățile din jur. Nu e o ambiție a autorităților locale, ci o necesitate absolută pentru locuitorii săi, legați aproape ombilical de vecinii lor din București.

Mogoșoaia și-a trasat obiectivele pentru următorii 12 ani, iar strategia locală de dezvoltare pentru perioada 2017-2030 ar putea fi luată ca model de multe administrații locale din județ. Cu o populație de 7.625 de locuitori (conform Recensământului din 2011), Mogoșoaia vrea să dea tonul în Ilfov în ceea ce privește implementarea soluțiilor inteligente care au ca scop creșterea calității vieții locuitorilor. Déjà, Mogoșoaia și-a câștigat statutul de prima comună din Ilfov care și-a propus cadastrarea în totalitate a terenurilor intravilane și extravilane, în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară. Toate imobilele și terenurile din localitate vor fi înregistrate gratuit, iar procesul ar trebui să se încheie la sfârșitul acestui an.

În planul de amenajare a teritoriului, autoritatea locală din Mogoșoaia se bazează pe un sistem informatic de ultimă generație, folosit de marile orașe pentru planificarea pe termen lung a investițiilor strategice. Geographic Information System (GIS) are ca scop stocarea, analizarea și gestionarea informaților despre o localitate pentru a ajuta autoritatea locală să-și planifice programele și acțiunile de dezvoltare pe termen mediu și lung. Aplicația GIS spune autorităților din Mogoșoaia unde trebuie să creeze drumuri publice, cât trebuie să extinde rețeaua de apă și canalizare, în ce zone e indicat să creeze școli și grădinițe. Apicația GIS oferă în timp real date despre dinamica localității și legate de nevoile imediate ale celor care o populează.


    Datele oferite de platforma GIS legate de densitatea copiilor de școală primară sunt cruciale pentru investițiile în construirea unor noi unități de învățământ
Datele oferite de platforma GIS legate de densitatea copiilor de școală primară sunt cruciale pentru investițiile în construirea unor noi unități de învățământ

„Noi ne-am dorit un smart city și, pentru asta a trebuit să plecăm de la zero cu toate. Primul pas a fost crearea acestui sistem de informații geodiferențiate – GIS – care m-a cucerit total. El face ca deciziile care se iau într-o comunitate să nu mai fie la nivel de dorință sau părere personal, ci la nivel de date obiective. Cred că din vara acestui an vom putea folosi datele pe care le-am încărcat în platformă în ultimii doi ani”, a declarat Paul Precup, primarul comunei Mogoșoaia, în cadrul unei conferințe organizate de Consiliul Județean Ilfov.

Concomitent cu aceste ținte, primăria din localitate va fi capabilă să ofere contribuabililor posibilitatea de a descărca de pe pagina web orice tip de formular, dar și de a primi autorizații de construire fără a se mai deplasa la ghișeu.

Comuna se extinde pe orizontală

Ca mai toate localitățile din județul Ilfov, Mogoșoaia este luată cu asalt de dezvoltatorii imobiliari. Ansamblurile de locuințe ridicate în ultimii ani vorbesc de la sine de interesul tot mai ridicat al bucureștenilor de a se muta aici. Comuna se extinde pe orizontală, iar acest lucru necesită mai mult teren trecut din extravilan în intravilanul localității.

„Avem aproape o mie de hectare de teren pe care îi vom trece în intravilan în acest an. Pregătim acest lucru de aprope nouă ani. În această perioadă am măsurat ce tip de rețele de apă și canalizare ne trebuie. Cele o mie de hectare de teren vor însemna o extindere a comunei, pe care am gândit-o în patru etape. În prima etapă vorbim de 420 de hectare, pentru care avem studiile făcute pentru rețele de apă și canal, pentru ape pluviale, rețele electrice, pentru iluminat public, asfalt și partea de comunicații și curenți slabi”, a mai spus Precup.


    Sistemul informatic arată că zona din medalion nu beneficiază de transport public, deși a cunoscut o importantă dezvoltare imobiliară
Sistemul informatic arată că zona din medalion nu beneficiază de transport public, deși a cunoscut o importantă dezvoltare imobiliară

Ce proiecte are primăria în următorii 12 ani

În Strategia de dezvoltare locală a comunei Mogoșoaia se regăsesc proiecte care au ca termen de implementare anul 2030, dar și proiecte de investiții pe termen mai lung. În acest document strategic, autoritatea locală și-a propus să atragă fonduri pentru dezvoltarea mediului de afaceri, tot mai interesat în a-și deschide puncte de lucru în comună sau în vecinătate ei. Iată ce planuri are Mogoșoaia la acest capitol!

Dezvoltarea în regie proprie sau prin parteneriate public-private a unui campus universitar. Valoare estimată: 10 milioane de euro; perioadă de implementare: până în 2025; surse din finanțare: fonduri europene, buget de stat, bugetul local.

Dezvoltarea în regie proprie sau prin parteneriate public-private a unui campus pentru forța de muncă. Valoare estimată: 10 milioane de euro; perioadă de implementare: până în 2025; surse din finanțare: fonduri europene, buget de stat, bugetul local.

Înființarea unui centru de informare pentru afaceri. Valoare estimată: 50.000 de euro; perioadă de implementare: până în 2020; surse din finanțare: fonduri europene, buget de stat, bugetul local.

Acțiuni de marketing pentru atragerea de investitori. Valoare estimată: 100.000 de euro; perioadă de implementare: până în 2020; surse din finanțare: fonduri europene, buget de stat, bugetul local.

Dezvoltarea unui cluster de cercetare, dezvoltare și inovare. Valoare estimată: 20 de milioane de euro; perioadă de implementare: până în 2025; surse din finanțare: fonduri europene, buget de stat, bugetul local.

Dezvoltarea unui incubator de afaceri. Valoare estimată: 20 de milioane de euro; perioadă de implementare: până în 2025; surse din finanțare: fonduri europene, buget de stat, bugetul local.

Mobilitate durabilă și dezvoltare planificată

Mogoșoaia se numără printre localitățile din Ilfov care beneficiază de transport public oferit de Regia de transport București. Cursele preorășenești la care au acces locuitorii comunei se adaugă alternativelor de transport oferite de operatorii privați. Din cauză că cererea de mobilitate este tot mai mare din partea locuitorilor din Mogoșoaia, autoritatea locală plănuiește înființarea unui serviciu de transport public, pentru a acoperi și zonele în care în ultimii ani au fost dezvoltate ansambluri rezidențiale, în prezent neconectate la rețeaua de transport. Pentru crearea propriului serviciu de transport, autoritatea locală presupune că are nevoie de 15 milioane de euro, dar nu și-a trasat un termen de implementare.


    În ciuda proiectelor chiar fanteziste, Mogoșoaia are încă străzi fără canalizare și fără asfalt care suferă la orice ploaie
În ciuda proiectelor chiar fanteziste, Mogoșoaia are încă străzi fără canalizare și fără asfalt care suferă la orice ploaie

Un alt proiect se refer la realizarea coridorului de transport rapit cu autobuzul pe ruta Buftea – Străulești – Gara de Nord (București). Valoare estimată: 10 milioane de euro; perioada de implementare: până în 2020; surse din finanțare: fonduri europene, buget de stat, bugetul local.

Vezi AICI alte proiecte ale Primăriei Mogoșoaia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net