Care sunt zilele de Post în anul 2022
În anul 2022 avem ca de obicei două posturi lungi de 40 de zile un post de două săptămâni și un post de o săptămână. Mai sunt trei zile de post excepționale și majoritatea zilelor de miercuri și vineri de peste an, atunci când nu este dezlegare.
Așa cum ne învață părintele Dumitru Stăniloae timpul este “un interval între chemarea lui Dumnezeu și răspunsul nostru”. Pentru creștinul de rând, mai mult sau mai puțin practicant, timpul nu este o noțiune abstractă ci este spațiul comunicării cu Dumnezeu. Dacă Teoria relativității a lui Einstein ne-a revelat continuul spațiu-timp nu a făcut decât să confirme ceea ce biserica știa și practica deja, chiar dacă nu a fost definit în același fel. Timpul nu este vid este umplut de momente de viață și se dovedește a fi calea de comunicare între lumea fizică și cea metafizică.
La vremea lui postul este un spațiu de comunicare mai intensă în care ființa se regenerează prin renunțarea de bunăvoie la anumite alimente care țin de natura fizică care sunt compensate cu fapte bune și rugăciune, lucruri care țin de latura spirituală. Biserica ne vorbește de rugăciune, dar și faptele noastre bune sunt rugăciune, chiar și lucrul pe care-l săvârșim poate fi o rugăciune dacă-l închinăm lui Dumnezeu. Uneori și să ne abținem de la a îl judeca pe altul are putere de rugăciune dacă atunci când ți-a adus supărare spui în sinea ta: nu știu eu ce necazuri are dacă reacționează așa față de mine. Are o supărare și nu știe pe cine să-și verse nervii. Fiecare formă de rugăciune are frumusețea și puterea ei.
Care sunt posturile de peste an
Astfel, în anul 2022, avem zile de post în toate miercurile și vinerile de peste an, în afară de cele cu dezlegare, însemnate cu harți. Prima zi de post este Ajunul Bobotezei, miercuri, 5 ianuarie.
Apoi în afară de zilele de miercuri și vineri primul post este cel al Sfintelor Paști care anul acesta începe luni, 7 martie și durează până sâmbătă, 23 aprilie urmând ca duminică, 24 aprilie să sărbătorim Învierea Domnului. După cel mai mare și mai aspru post de peste an, urmează cel mai scurt și cel mai ușor, postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel - luni, 20 iunie - marți, 28 iunie.
Postul Adormirii Maicii Domnului este fix, ca în fiecare an și începe luni, 1 august și va dura ca de obicei, două săptămâni, până duminică, 14 august. Urmează două posturi de câte o zi, luni, 29 august, Tăierea Capului Sfântului loan Botezătorul și miercuri, 14 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci. Ultimul post al anului Postul Nașterii Domnului va începe marți, 15 noiembrie și se va sfârși în ziua de Crăciun odată cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie
Trebuie remarcat că în acest an praznicul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe se va serba anul acesta luni, 25 aprilie, a doua zi de Paști întrucât nu se cade să petrecem în ziua Pogorârii la Iad.