Cariera academică a lui Georgescu, anchetată. Sunt sesizate avansări suspecte și declarațiile prin care neagă știința
Cariera academică a lui Călin Georgescu a ajuns în atenția Comisiei de Etică a Universității Politehnica București, care a deschis o anchetă cu privire la dosarul de angajare și avansare a acestuia, în prezent lector universitar, în urma unei sesizări care indică nereguli. Sesizarea vine după ce au fost observate discrepanțe între etapele carierei sale academice și regulamentele instituției. De asemenea, sunt sesizate declarațiile lui halucinate prin care neagă știința, precum „apa nu e H2O” și faptul că promovează teorii ale conspirației, acestea venind în contradicție absolută cu statutul său de cadru didactic universitar.
Georgescu, în vizorul Comisiei de Etică
Georgescu este activ din 2021 la Centrul Universitar Pitești și predă cursuri precum „Factori de risc, depoluare și refacerea mediului” și „Gestiunea integrată a deșeurilor.”
Sesizarea reclamă o serie de nereguli în privința angajării și avansării în cariera didactică a lui Călin Georgescu, conform unor surse citate de Edupedu.ro.
Sesizarea a fost făcută la Pitești, acolo unde Călin Georgescu s-a angajat încă din 2021, dar fosta Universitate din Pitești a devenit centru universitar după preluarea acesteia de către Universitatea Politehnica.
Contradicția între activitatea academică și opiniile exprimate
Pe lângă verificările privind cariera sa, declarațiile publice ale lui Călin Georgescu ridică uriașe semne de întrebare. Exemplele includ afirmațiile despre „apa ca informație” sau teoriile legate de piramidele egiptene, care contrazic valorile științifice susținute de Politehnică.
Sesizarea face referire și la declarațiile publice ale acestuia prin care neagă știința, evidențele, cercetările, medicina și promovează teorii ale conspirației, poziții care pot fi considerate incompatibile cu statutul de cadru didactic universitar, arată sursa citată.
Reacția Universității Politehnica București
Într-un comunicat recent, instituția a subliniat că este apolitică și că opiniile membrilor săi sunt strict personale, neinfluențând misiunea academică.
Totuși, această delimitare nu scapă de controverse, având în vedere rolul public și impactul declarațiilor făcute de Georgescu asupra prestigiului universitar.
Instituția de învățământ superior a fost sesizată imediat după primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale cu privire la aceste afirmații făcute în spațiul public de Călin Georgescu.