Cât ne costă săracii țării! România cheltuie o sumă uriașă pentru venitul minim garantat
Săracii țării care nu muncesc și nu obțin venituri trăiesc pe spinarea românilor. Lună de lună, de la bugetul de asigurări sociale pleacă spre aceștia nu mai puțin de 10 milioane de euro.
În județele Dolj, Bacău, Buzău și Teleorman sunt cei mai mulți asistați social. Aproximativ 40.000 de locuitori din aceste zone primesc venitul minim garantat, iar totalul lor, la nivel național, este 173.201 persoane.
Pentru ei, statul a plătit doar în iunie 45.592.691 lei (10 milioane de euro), adică, în medie, 263,24 lei de persoană, anunță Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.
În Sălaj, cel mai mare venit minim grantat
Cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente) a fost înregistrată în judeţele Sălaj - 334,36 lei, Braşov - 313,03 lei şi Mureş - 305,53 lei.
De asemenea, luna trecută au fost efectuate alte plăţi (restanţe, reluări în plată, plăţi neachitate, corecţii etc.) în contul acestui ajutor în valoare de 89.867 lei.
Cine primește venitul minim garantat
Venitul minim garantat este unul dintre cele mai importante programe de promovare a incluziunii sociale şi de combatere a sărăciei.
Actul normativ care reglementează acest program este Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu completările şi modificările ulterioare.
Potrivit legii, ajutorul se asigură se acordă lunar și se calculează ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.
Citește și:
https://www.click.ro/news/national/emil-boc-dat-de-gol-ca-si-face-campanie-cu-asistatii-social