Cât timp e bine să stai în casă dacă ai COVID

#Coronavirus

Legal, nu mai suntem obligați să ne izolăm în case dacă facem COVID. Nici să stăm în carantină dacă suntem contacți ai unei persoane infectate. Moral, însă, e bine să nu ieșim în societate câteva zile, pentru a nu-i îmbolnăvi și pe alții. Centrul pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor din SUA a actualizat ghidurile de informare privind perioada optimă de carantină și autoizolare.

Chiar dacă nu ești obligat să te izolezi, e recomandat să o faci, pentru cei din jur!
Chiar dacă nu ești obligat să te izolezi, e recomandat să o faci, pentru cei din jur!

Din 9 martie, odată cu ridicarea stării de alertă pe teritoriul României, s-au eliminat toate restricțiile, inclusiv obligația de sta în casă dacă faci COVID. Practic, boala e abordată acum ca oricare altă infecție respiratorie contagioasă. Cu toate acestea, autoritățile ne recomandă în continuare să fim responsabili și să nu mergem la magazin, la serviciu, la școală dacă avem test pozitiv. Nu vrem să-i îmbolnăvim și pe alții sau să avem pe conștiință persoane vulnerabile. Iată cât timp e bine să stăm în izolare/carantină, de la caz la caz!

Izolarea în caz de infectare

-        Ziua 0 e considerată prima zi a simptomelor sau ziua în care ai făcut testul. Dacă rezultatul este pozitiv, indiferent dacă ești sau nu vaccinat, stai acasă cel puțin 5 zile! Pe cât posibil, nu intra în contact cu ceilalți membri ai familiei, aerisește des, poartă mască în spațiile comune. Poți ieși din casă după cele 5 zile, dacă nu ai avut febră în ultimele 24 de ore, recomandă CDC.

-        Dacă ai avut simptome mai grave care încă nu au trecut, trebuie să te mai izolezi încă 5 zile. Consultă medicul de familie înainte de a ieși din casă. Tot medicul de familie este cel care îți dă concediu medical plătit 100%.

-        Timp de 10 zile de la ieșirea din izolare poartă mască atunci când stai în preajma altor persoane. Evită locurile aglomerate, petrecerile și spațiile interioare unde nu se stă cu mască.

-        Timp de 10 zile de la debutul simptomelor evită să intri în contact cu persoane vulnerabile sau să călătorești.

Carantina, dacă ești contact al unui bolnav

-        Dacă nu ești vaccinat, e bine să stai în casă timp de 5 zile de la contactul direct cu persoana infectată. Chiar dacă nu dezvolți simptome, e recomandat să faci un test în cea de-a cincea zi. Monitorizează-ți starea de sănătate și fii atent la simptome până la 10 zile de la expunere. Tot în această perioadă de 10 zile e bine să porți mască și să eviți călătoriile. Dacă trebuie să călătorești în zilele 6-10, ia măsuri suplimentare de precauție.

-        Dacă ai fost expus la COVID, dar ești vaccinat, nu trebuie să te izolezi în casă. Doar dacă dezvolți simptome vei începe izolarea. Oricum, CDC recomandă să-ți faci un test în cea dea 5-a zi și să porți mască până în ziua a 10-a, ca măsură de precauție.

-        Dacă ai fost expus la COVID, dar tu însuți ai trecut prin boală în ultimele 90 de zile, nu trebuie să stai în carantină decât dacă începi să dezvolți simptome. Atenție până în ziua a 10-a!

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect? Scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Poți urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
carol i ziua regelui jpeg
image
image
image
image
image
image
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
image
actualitate.net
image
actualitate.net