Catedrala M├óntuirii Neamului ocup─â un loc frunta┼č ├«n topul celor mai mari l─âca┼čuri de cult din Europa

image
Catedrala Mântuirii Neamului va fi finalizată abia în anul 2017 Foto: Adevărul

Catedrala M├óntuirii Neamului este cel mai impun─âtor l─âca┼č de cult din Rom├ónia. Este realizat─â ├«n propor┼úie de 60% ┼či este situat─â ├«n curtea Palatului Parlamentului. Impun─âtoarea construc┼úie poate concura foarte bine cu cele mai mari catedrale din Europa. Click! a f─âcut o selec┼úie cu cele mai impresionante catedrale din Europa.

Catedrala M├óntuirii Neamului ar trebui s─â fie gata ├«n iunie 2017, ┼či deja dep─â┼če┼čte la ├«n─âl┼úime monumente importante din Bucure┼čti, cum sunt Arcul de Triumf (17 metri) ┼či Monumentul Eroilor Aerului (20 metri). Astfel, ├«┼či face loc u┼čor printre cele mai mari catedrale din Europa. 

1. Sagrada Familia - Spania

Sagrada Fam├şlia (Sf├ónta Familie) este o uria╚Ö─â biseric─â din capitala Cataloniei, Barcelona (├«n nord-estul Spaniei). Are o ├«n─âl┼úime de 170 de metri. Imensa cl─âdire este ├«nc─â neterminat─â, de╚Öi se lucreaz─â la ea din 1882. Aceasta nu este finan╚Ťat─â din bani publici, asa cum se obi╚Önuia ├«n Evul Mediu. Sursele de finan╚Ťare sunt dona╚Ťiile private ╚Öi ├«ncasarile din biletele de intrare. Bugetul pentru anul 2009 se apropie de 20 milioane de euro. Numele oficial este Temple Expiatori de la Sagrada Fam├şlia (├«n catalan─â).

2. Basilica San Pietro - Vatican

Bazilica Sf├óntul Petru (├«n italian─â Basilica di San Pietro) din Roma se g─âse╚Öte ├«n Cetatea Vaticanului, ├«n─âuntrul statului pontifical, ├«n monumentala Piazza San Pietro. Edificiul, lung de 186 metri, ├«n─âl╚Ťimea cupolei de 138 metri, ╚Öi cu o suprafa╚Ť─â total─â de peste 15.000 m┬▓, este cea mai mare biseric─â din lume. Bazilica Sf├óntul Petru este una din cele patru bazilici patriarhale din Roma, al─âturi de Bazilica San Giovanni in Laterano, Santa Maria Maggiore ╚Öi Bazilica Sf├óntul Paul din afara zidurilor.

Catedrala M├óntuirii Neamului este cel mai mare l─âca┼č de cult din Rom├ónia. Va avea o ├«n─âl┼úime de 120 de metri, iar p├ón─â acum s-au cheltuit 46 de milioane de euro. Imobil pe cinci niveluri, dintre care trei ├«n subteran, cu magazine de suveniruri, s─âli de concerte, libr─ârii, restaurante, chiar ┼či o parcare de 250 de locuri. Nu e mall, a┼ča va arat─â noua catedral─â patriarhal─â. 5.000 de oameni vor putea asista la slujb─â ├«n incinta bisericii, iar altarul va avea 320 de metri lungime.

4. Domul din Milano - Italia

Domul din Milano este catedrala Arhiepiscopiei Rom├óno-Catolice de Milano. Cu o suprafa╚Ť─â de 1200 mp, catedrala milanez─â, una dintre imaginile emblematice ale Italiei ╚Öi ale Europei, este cel de-al treilea edificiu bisericesc romano-catolic ca m─ârime din Italia, dup─â Bazilica San Pietro din Roma ╚Öi Catedrala Santa Maria din Floren╚Ťa. Podoab─â cu totul unic─â a arhitecturii gotice, catedrala din Milano are o capacitate de peste 40.000 de locuri, o lungime de 157 m ┼či o ├«n─âl┼úime de 108,5 metri.

6. Catedrala Sfântul Vasile - Rusia

Catedrala Sf├óntul Vasile este situat─â ├«n Pia╚Ťa Ro╚Öie din Moscova, Rusia ╚Öi a fost construit─â ├«n 1554. Catedrala reprezint─â un l─âca╚Ö de cult ortodox, iar monumentul este un simbol al ora╚Öului ╚Öi al arhitecturii ruse tradi╚Ťionale. Biserica ad─âposte╚Öte morm├óntul Fericitului Vasile (sec. al XV-lea), care este patronul catedralei. Catedrala este cunoscut─â pentru cupolele sale caracteristice sub forma bulbilor de ceap─â.

anamaria prodan3 png
bravo ai stil foto facebook 40288700 (1) webp
1 meghan kate jpg jpeg
goia voltaj jpg
Vladimir Putin epa-efa Sankt Petersburg
lacul vidra PNG
Printul Charles in Transilvania Viscri Valea Zalanului (2) jpg
Kate Moss
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
inchisoare shutterstock 1030254055 0 jpeg
1 meghan kate jpg jpeg
lacul vidra PNG
Vladimir Putin epa-efa Sankt Petersburg
Printul Charles in Transilvania Viscri Valea Zalanului (2) jpg
calendar ortodox 2021 26 iunie sf david tesalonic png