Catedrala Mântuirii Neamului, proiectată să reziste la cutremure de 8,5 grade pe Richter

Ultima actualizare:

    Edificiul ar putea fi inaugurat în anul 2017, dacă proiectul va beneficia de finanțare constantă
Edificiul ar putea fi inaugurat în anul 2017, dacă proiectul va beneficia de finanțare constantă

Cel mai impunător lăcaș de cult din România, Catedrala Mântuirii Neamului, este realizat în proporție de 60%, spun reprezentanții Bisericii, în urma unei vizite pe șantier. Catedrala mai necesită sprijin financiar de circa 40-45 de milioane de euro pentru a fi finalizată structura. Edificiul a fost proiectat să reziste la cutremure de 8,5 grade pe Richter. Vezi când ar putea avea loc prima slujbă.

Lăcașul de cult din Dealul Arsenalului a fost proiectat să reziste la seisme de 8,5 grade pe Richter. Arhitecții și inginerii spun că edificiul va avea o durată de viață de cel puțin 500 de ani, în ciuda cutremurelor de magnitudine mare care ar putea lovi zona Vrancea în această perioadă. Reprezentanții Bisericii Ortodoxe au inspectat joi șantierul catedralei, însoțiți de jurnaliști, pentru a vedea cum se desfășoară lucrările. Conform preoților, lucrarea este finalizată în proporție de 60%, însă proiectul mai necesită circa 40-45 de milioane de euro pentru ca structura să fie definitivată „la roșu”, conform Mediafax. Prima slujbă s-ar putea ține aici în anul 2017.

Catedrala Mântuirii Neamului „va înghiți” 100.000 de metri cub de beton, adică atât cât se folosește la construirea a zece blocuri cu zece etaje, 45.000 de tone de armătură rigidă şi aproximativ 25.000 de tone de armătură flexibilă. Eficienţa energetică este asigurată de zidurile masive de rezistență şi de cărămida plină folosită pe interiorul și exteriorul acestora, scrie Mediafax.

În prezent se monitorizează frecvent tasarea corpului catedralei, astfel încât să poată începe execuția subsolurilor clădirilor adiacente şi să nu apară diferenţe de nivel între cele două corpuri, cu tasări diferite.

Părintele Nicolae Crîngaşu, consilier patriarhal, coordonator la sectorul monumente şi construcţii bisericeşti spune că valoarea totală de ridicare a construcției „la roșu” nu este nici pe departe cea vehiculată (400 – 500 de milioane de euro), ci de cel mult 100 de milioane de euro.

„Până acum, cheltuielile au fost de aproximativ 46 de milioane de euro, în care sunt incluse absolut toate, de la taxe, facturile emise, salarii, avize, ceea ce reprezintă peste 50 la sută din valoarea totală. Pentru biserică ar mai trebui 45 de milioane de euro, astfel că valoarea totală ar fi sub 100 de milioane de euro, «la roşu». Sperăm ca în 2017 starea ei să fie consacrată cultului, să fie închisă, acoperită cu ferestere şi uşi, să aibă catapeteasmă pictată, iar starea construcţiei să permită să se facă slujbe”, spune părintele Nicolae Crîngaşu, citat de Mediafax.

Banii necesari construirii catedralei vin din donații ale enoriașilor, din colecta naţională, din contribuțiile Guvernului și ale primăriilor şi consiliilor judeţene.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net