Categoria de șoferi care ar putea avea interzis să conducă cu peste 90 km/oră și noaptea

Un grup specific de șoferi din România se confruntă cu noi reguli propuse de UE care ar restricționa viteza și conducerea pe timp de noapte.

Șoferii tineri ar putea să aibă restricții de viteză / foto: Pixabay
Șoferii tineri ar putea să aibă restricții de viteză / foto: Pixabay

Conform acestei directive în dezbatere, șoferii tineri români ar urma să aibă limite stricte: nu ar mai putea conduce cu o viteză mai mare de 90 km/h și ar putea avea interzis să conducă în timpul nopții.

Aceste reglementări, parte a unei noi propuneri de la Bruxelles, ar urma să fie implementate și în România, iar odată adoptate, vor deveni obligatorii.

În plus, planurile includ crearea unei baze de date la nivelul UE pentru schimbul mai eficient de informații între țări. Acest sistem ar permite retragerea permiselor de conducere în orice țară a UE, indiferent de locul unde mașina este înregistrată.

Când vor putea să conducă șoferii începători noaptea 

UE dorește să impună limite de viteză diferite în funcție de vârstă, astfel încât șoferii mai tineri să aibă restricții clare.

Aceste reguli ar implica nu doar o viteză maximă de 90 km/h, chiar și pe autostrăzi, ci și posibila interdicție de a conduce în timpul nopții pentru șoferii începători. După o perioadă de probă, toți cei care obțin permise de conducere vor trebui să reînnoiască examenul de conducere.

Aceste schimbări legislative vor fi aplicabile și în România odată ce vor fi adoptate. În plus, se preconizează introducerea unui nou tip de permis de conducere pentru mașinile grele (categoria B+).

Se propune o reducere semnificativă a limitei de greutate pentru permisul de conducere obișnuit B, de la 3.500 la 1.800 de kilograme.

Persoanele care doresc să conducă vehicule mai grele în viitor ar trebui să obțină un permis B+ și să aibă minimum 21 de ani. Dezbaterea privind aceste măsuri este estimată să se finalizeze în primăvară.

Șoferii începători ar putea să nu aibă voie să conducă mașini puternice

De asemenea, șoferii începători ar putea fi restricționați în ceea ce privește puterea mașinilor pe care le pot conduce, în urma unei inițiative legislative lansate de mai mulți senatori.

Propunerea legislativă vizează tinerii care nu au împlinit vârsta de 21 de ani și șoferii care au permisul de conducere de mai puțin de un an. Aceștia nu vor mai avea voie să conducă mașini care depășesc 100 de cai putere, sau, în cazul mașinilor electrice, 75 de kilowați.

Inițiativa este motivată de creșterea numărului de accidente rutiere cauzate de șoferi începători. Potrivit datelor Poliției Române, în 2022, 32% dintre accidentele rutiere au fost cauzate de șoferi cu experiență de până la trei ani.

Dacă propunerea legislativă va fi adoptată, aceasta va intra în vigoare în termen de doi ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
plane 2104594 1280 jpg
politia pixabay jpg
washington monument 1628558 1280 jpg
inecat jpg
CAROL I, LASCAR CATARGIU jpg
cei mai profitabili pomi fructiferi jpeg
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image
actualitate.net
image
actualitate.net